Jedzonko czyli co warto zjeść .

Więcej
2018/03/04 09:56 #47049 przez swbr

swbr stworzył temat: Jedzonko czyli co warto zjeść .

Serbia
Mięso na žaru – z grila
Sarma to tamtejsze gołąbki
Słony ser i kajmak, czyli też ser, który jest słony
Burek i gibanica Po wysmażeniu przypomina ciasto francuskie – cienkie, tłuste płaty. Nadzienie może być na słodko (owoce, orzechy, miód) albo słono (mięso, sery).
Ratluk (rachatłukum, lokum) Mordoklejek w cukrze pudrze
pasulj, czyli gęsta, gotowaną na wędzonych żeberkach zupę fasolową
 punjena paprika, czyli papryka wypełniana farszem z mięsa mielonego, warzyw i ryżu.
cevapi – małe, podłużne kotleciki. Mała porcja to zwykle 5 sztuk, duża 10. Z tym że ta pierwsza, bałkańskim zwyczajem jest jak nasza duża. Ja takiej w Sremskich Karlovci zjeść nie mogłem. W Bośnii będą wołowe i te mi nie smakowały. Wolę  serbskie czy chorwackie.
pljeskavicę – w wersji zwykłe małej i dużej. Jest to kotlet z siekanego mięsa, podawany w chlebie somun lub lipenje. W Bośni będzie z mięsa wołowego, w Serbii z mieszanego. Do tego dobieramy sobie dodatki. Możemy przeważnie wybrać krastavac (ogórek), paradajz (pomidor), luk (cebulę), kupus (kapustę), kajmak, pavlak (śmietanę), urnebes (pastę twarogową z chili). Cena za dużą to zwykle 200 dinarów (7 zł)
punjeną pljeskavicę – nadziewaną przeważnie serem żóltym, słoniną lub cebulą. Nieco droższa niż zwykła wersja – 250-260 dinarów (8.50-9 zł)
pileci file – filet z kurczaka – ok 250 dinarów
pileci batak – podudzie z kurczaka – ok 250 dinarów
vrat – marynowana, grillowana karkóweczka. Jadłem niedawno w Somborze, była pyszna. 260 dinarów
bela vesalica – biały schabik. 250 dinarów
dimljena vesalica – wędzony schabik. Jadłem kiedyś w Belgradzie i był pyszny. 250 dinarów
kobasica – cieńka kiełbasa, zwykle podawana w ilość sztuk dwie. 250 dinarów
małe lub duże frytki ( mali lub veliki pomfrit )
chleb – czyli hleb po serbsku. Różne rodzaje: zvezda, domaci, banana, lovacki. Gwiazda , domowy, lovacki i banana (?) . Cena od 45 do 65 dinarów.
lepinja – rodzaj miękkiego, delikatnego chleba
somun – charakterystyczny, pyszny chlebek. Najlepszy w Sarajewie, jadłem także bardzo dobry w Nowym Sadzie. Smak i zapach niespotykany w Polsce. Najlepszy jest świeży, zaraz po kupnie trzeba go zjeść
kifle – czyli różne rodzaje rogalików.
pita sa: visnjama, makom, jabukama. Ciastko z wiśniami, makiem i jabłkami. Uwielbiam tą z wiśniami. Polecam koniecznie spróbować. Cena: 65 dinarów ( 2 zł )
pizza parce – pizza na kawałki. Standard serbskich piekarni. W każdej PRAKTYCZNIE jest serwowana. Zwykle dość dobra i zawsze świeża. Cena 100- 120 dinarów.
kukuruzna pita – pita kukurydziana. Do wyboru: sir, meso, krompir, gljive. Ser, mięso, ziemniaki i grzyby. Cena: 120-140 dinarów.
burek – bałkański klasyk. Ciasto zapiekane z: sirom, mesom, pizza, sunka-sir, meso-sampinjoni, pecurke, krompir, jabuke. Do wyboru z : serem, mięsem, pizzą, szynką i serem, pieczarkami, ziemniakami i jabłkiem. Ja polecam sarajevski burek.

kupinovo vino czyli wino jeżynowe. Trunek zupełnie nieznany w Polsce. Możemy kupić je w sklepie  z kilku winiarni. Mi najbardziej smakuje to z wytwórni Żupa. Wygląda ono tak:
Niebo w gębie .Malinowe także pyszne
Oprócz tych smaków, są także jabłkowe, śliwkowe i wiśniowe. Próbowałem wszystkie i każde jest pyszne. Cena to około 300 dinarów ( 10,50 zł ).

Kajmak – kajmak
Jest to masa maślano – śmietanowa, wytwarzana i charakterystyczna tylko dla Bałkanów. Smarujemy tym chleb i zajadamy. Cena za małe opakowanie, ok. 100 dinarów ( 3,50 zł )

Kulen – kiełbasa kulen
Pyszna, surowa dojrzewająca kiełbasa paprykowa.
ajvar. Zorientowani w temacie czytelnicy wiedzą o co chodzi. Jest to pasta z bakłażanów i papryki. Najlepszy jest ten domowy, natomiast za dobry sklepowy uchodzi ajwar diamant



Albania

supë – lokalny bulion,
çorba – gęsta zupa mięsno-jarzynowa

gjyveç – potrawa mięsno-warzywna (głównie papryka) z ryżem,
spec i mbushur – faszerowana papryka,
fërgesë – siekana baranina z serem feta i czosnkiem (czasem również z pomidorami i papryką),
qoftë – okrągłe, smażone kotleciki, czasem z serem typu feta – wtedy nazwa brzmi qoftë të fërguara,
qebap – smażone kotleciki,
byrek – odpowiednik burka, potrawy z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym,
musaka – mięsna zapiekanka z dodatkiem warzyw, jaj i ziemniaków,
jahni me mish – rodzaj mięsnego gulaszu
fileta qengji – filet jagnięcy marynowany w oliwie z ziołami, octem i miodem,
małże, krewetki, kalmary – podawane świeże, głównie bezpośrednio nad morzem,
koran – danie z miejscowej odmiany pstrąga
bakława,
chałwa,
revani – bardzo słodkie ciasto zalane syropem, podawane np. do kawy,
kadaif – ciastko z zapiekanego makaronu z orzechami i syropem
oriz me tamel – pudding ryżowy z mleka owczego
Węgry

Gulyásleves - bogracz, zupa gulaszowa
Gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego. Przyprawiona papryką, jedzona jako samodzielne danie. Nie należy jej mylić z równie znanym "gulaszem węgierskim" (węg. pörkölt). Przygotowywana w żeliwnym kociołku.
Pörkölt - gulasz węgierski
Gulasz spożywa się na Węgrzech pod dwoma postaciami. Oryginalnym jest tylko i wyłącznie zupa gulaszowa, na bazie, której powstały późniejsze odmiany zwane pörkölt, paprikás i tokány. Gotując zupę należy pamiętać, że głównymi jej składnikami obok mięsa są papryka i pomidory. 
Lángos - langosz
Lángos to charakterystyczny, pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę.
Halászlé - zupa rybna
Narodowa węgierska potrawa rybna. Gotowana zwykle w kociołku, odmiennie w zależności od regionu kraju, zawsze składa się z podstawowych trzech składników: ryby, cebuli i papryki. Różnice dotyczą dodatków i przypraw, ewentualnie kolejności ich dodawania. Podawana z chlebem.

langosz – placek
halászlé – zupa rybna
borjúpaprikás – paprykarz cielęcy, podawany często z kluskami
rántott sajt – ser smażony
gombapörkölt – gulasz grzybowy
bográcsgulyás – zupa gulaszowa (węg. gulyás) przygotowywana w żeliwnym kociołku (węg. bogrács - stąd polska nazwa bogracz) nad paleniskiem; w restauracjach podawana na stół w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową
tokány – tokań
lecsó – leczo
kávé – kawa z ekspresu, zazwyczaj przygotowywana na sposób włoski
gesztenye puree – purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną

Tort Dobosa
Nazwa pochodzi od węgierskiego kucharza Józsefa Dobosa. Przygotowywany z ciasta biszkoptowego, kremu czekoladowego i karmelu. 
Strucla
Jest to rodzaj nadziewanego ciasta zwanego po węgiersku rétes lub rétestészta. Przypomina kształtem, zwinięty z kilku warstw rulonik (rolada), a w jej środku znajduje owocowy, serowy, orzechowy lub makowy farsz.
Naleśniki a la Gundel
Słynnym węgierskim deserem są naleśniki à la Gundel (Gundel palacsinta), nadziewane orzechami włoskimi i polane sosem czekoladowym.
Pogacze
Słone ciastka. Najbardziej powszechne są pogacze podawane ze skwarkami. 
Tokaj
Białe wino wytwarzane w północno-wschodnich w rejonie winiarskim o nazwie Tokaj. Najbardziej znane są tokaje słodkie, deserowe, wytwarzane częściowo z winogron dotkniętych pleśnią i zawierającą dużą ilość cukru.
Pálinka
Owocowe destylaty, czyli palinki. Wyrabia się je ze śliwek (szilva pálinka, pl. śliwowica), czereśni (cseresznye pálinka), gruszek (korte pálinka) oraz brzoskwiń (barack pálinka).
Törley
Węgierskie wino musujące.
Unicum
Likier ziołowy.
Grecja
arni – jagnięcina
avgolemono – zupy i sosy na bazie jajek i cytryny
choriatiki – czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałatka grecka – pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
chorta – różne gatunki zielonych części roślin, często dzikich, ugotowane w prosty sposób w wodzie z solą, podawana z oliwą i sokiem z cytryny
dolmades (dolmas) – małe gołąbki, mielone mięso z ryżem, częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
ellinikos kafes – kawa po grecku (będzie szczególnie nieroztropnie zapytać o kawę po turecku, choć w Polsce byłoby to to samo)
fasolada – zupa fasolowa
feta – cierpki ser dojrzewający, specjalność kuchni greckiej, zastrzeżona nazwa, chronione skład i procedura produkcji
filo – typowo grecki rodzaj ciasta w cienkich płatach, z dużą zawartością oliwy, półprodukt do różnych potraw (podobne nieco do ciasta francuskiego)
gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła (gyros – obrót, okrążenie), podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami.
kebab – porcja mielonego mięsa, zapiekana na ruszcie, na małej szpadce
kefalaki – pieczone baranie lub kozie łby, z których Grecy ze smakiem wyjadają móżdżek, język i oczy
keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa
kotopoulo – kurczak
kota – kura
masticha – specjalny likier z żywicą z drzewa mastyksowego
melidzanosalata – pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu
meze – zakąska (często, jako liczba mnoga: mezedes)
moschari – cielęcina
musaka (mousaka) – zapiekanka z mięsa mielonego, makaronu, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
ouzo – wódka z dodatkiem anyżku
ouzomezes – przekąski do ouzo
patates tiganites – frytki
patates furnu – ziemniaki zapiekane w piekarniku
pastitsio – zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
patsa – zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria – przydomowy ruszt do pieczenia, punkt gastronomiczny – smażalnia
retsina – wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
rizi – ryż
skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs zapiekane na patyczku, gyros na wynos. (l.mnoga: suwlakia)
spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: szpinakowym, serowym
spanakorizo – ryż ze szpinakiem, podawany ze świeżym sokiem z cytryny
taramosalata – sałatka grecka, z zawartością solonej, różowej ikry
tiropitakia – pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta
tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków
yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki
youvarlakia – pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/03/04 13:20 - 2018/03/04 13:22 #47052 przez TROLONEZ

TROLONEZ odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

Takich tematów nam potrzeba! Dzięki wielkie, nie jestem specjalnie obeznany w kuchni z tamtego regionu a chętnie czegoś dobrego się po drodze spróbuje, przynajmniej się człowiek nie zbłaźni. Świetna robota! Aż się głodny zrobiłem. Idę obierać ziemniaki :)
Ostatnio zmieniany: 2018/03/04 13:22 przez TROLONEZ.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/03/05 21:32 #47059 przez C.H. Robinson Teresin Team

C.H. Robinson Teresin Team odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

Piękne zestawienie, kurde, już jutro bym tam pojechał czegoś spróbować :)

Złombol 2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
Złombol 2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
Złombol 2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
Złombol 2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - ...

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/03/06 22:36 #47071 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

Nie będę się rozpisywał ponownie na temat cudownego Bułgarskiego jedzenia tylko odeślę do napisanego przeze mnie bloga : jedzenie w Bułgarii
Podziękowali: ŻUKato

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/03/13 16:55 - 2018/03/13 16:58 #47094 przez swbr

swbr odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

swbr napisał: Serbia
Mięso na žaru – z grila
Sarma to tamtejsze gołąbki
Słony ser i kajmak, czyli też ser, który jest słony
Burek i gibanica Po wysmażeniu przypomina ciasto francuskie – cienkie, tłuste płaty. Nadzienie może być na słodko (owoce, orzechy, miód) albo słono (mięso, sery).
Ratluk (rachatłukum, lokum) Mordoklejek w cukrze pudrze
pasulj, czyli gęsta, gotowaną na wędzonych żeberkach zupę fasolową
 punjena paprika, czyli papryka wypełniana farszem z mięsa mielonego, warzyw i ryżu.
cevapi – małe, podłużne kotleciki. Mała porcja to zwykle 5 sztuk, duża 10. Z tym że ta pierwsza, bałkańskim zwyczajem jest jak nasza duża. Ja takiej w Sremskich Karlovci zjeść nie mogłem. W Bośnii będą wołowe i te mi nie smakowały. Wolę  serbskie czy chorwackie.
pljeskavicę – w wersji zwykłe małej i dużej. Jest to kotlet z siekanego mięsa, podawany w chlebie somun lub lipenje. W Bośni będzie z mięsa wołowego, w Serbii z mieszanego. Do tego dobieramy sobie dodatki. Możemy przeważnie wybrać krastavac (ogórek), paradajz (pomidor), luk (cebulę), kupus (kapustę), kajmak, pavlak (śmietanę), urnebes (pastę twarogową z chili). Cena za dużą to zwykle 200 dinarów (7 zł)
punjeną pljeskavicę – nadziewaną przeważnie serem żóltym, słoniną lub cebulą. Nieco droższa niż zwykła wersja – 250-260 dinarów (8.50-9 zł)
pileci file – filet z kurczaka – ok 250 dinarów
pileci batak – podudzie z kurczaka – ok 250 dinarów
vrat – marynowana, grillowana karkóweczka. Jadłem niedawno w Somborze, była pyszna. 260 dinarów
bela vesalica – biały schabik. 250 dinarów
dimljena vesalica – wędzony schabik. Jadłem kiedyś w Belgradzie i był pyszny. 250 dinarów
kobasica – cieńka kiełbasa, zwykle podawana w ilość sztuk dwie. 250 dinarów
małe lub duże frytki ( mali lub veliki pomfrit )
chleb – czyli hleb po serbsku. Różne rodzaje: zvezda, domaci, banana, lovacki. Gwiazda , domowy, lovacki i banana (?) . Cena od 45 do 65 dinarów.
lepinja – rodzaj miękkiego, delikatnego chleba
somun – charakterystyczny, pyszny chlebek. Najlepszy w Sarajewie, jadłem także bardzo dobry w Nowym Sadzie. Smak i zapach niespotykany w Polsce. Najlepszy jest świeży, zaraz po kupnie trzeba go zjeść
kifle – czyli różne rodzaje rogalików.
pita sa: visnjama, makom, jabukama. Ciastko z wiśniami, makiem i jabłkami. Uwielbiam tą z wiśniami. Polecam koniecznie spróbować. Cena: 65 dinarów ( 2 zł )
pizza parce – pizza na kawałki. Standard serbskich piekarni. W każdej PRAKTYCZNIE jest serwowana. Zwykle dość dobra i zawsze świeża. Cena 100- 120 dinarów.
kukuruzna pita – pita kukurydziana. Do wyboru: sir, meso, krompir, gljive. Ser, mięso, ziemniaki i grzyby. Cena: 120-140 dinarów.
burek – bałkański klasyk. Ciasto zapiekane z: sirom, mesom, pizza, sunka-sir, meso-sampinjoni, pecurke, krompir, jabuke. Do wyboru z : serem, mięsem, pizzą, szynką i serem, pieczarkami, ziemniakami i jabłkiem. Ja polecam sarajevski burek.

kupinovo vino czyli wino jeżynowe. Trunek zupełnie nieznany w Polsce. Możemy kupić je w sklepie  z kilku winiarni. Mi najbardziej smakuje to z wytwórni Żupa. Wygląda ono tak:
Niebo w gębie .Malinowe także pyszne
Oprócz tych smaków, są także jabłkowe, śliwkowe i wiśniowe. Próbowałem wszystkie i każde jest pyszne. Cena to około 300 dinarów ( 10,50 zł ).

Kajmak – kajmak
Jest to masa maślano – śmietanowa, wytwarzana i charakterystyczna tylko dla Bałkanów. Smarujemy tym chleb i zajadamy. Cena za małe opakowanie, ok. 100 dinarów ( 3,50 zł )

Kulen – kiełbasa kulen
Pyszna, surowa dojrzewająca kiełbasa paprykowa.
ajvar. Zorientowani w temacie czytelnicy wiedzą o co chodzi. Jest to pasta z bakłażanów i papryki. Najlepszy jest ten domowy, natomiast za dobry sklepowy uchodzi ajwar diamant



Albania

supë – lokalny bulion,
çorba – gęsta zupa mięsno-jarzynowa

gjyveç – potrawa mięsno-warzywna (głównie papryka) z ryżem,
spec i mbushur – faszerowana papryka,
fërgesë – siekana baranina z serem feta i czosnkiem (czasem również z pomidorami i papryką),
qoftë – okrągłe, smażone kotleciki, czasem z serem typu feta – wtedy nazwa brzmi qoftë të fërguara,
qebap – smażone kotleciki,
byrek – odpowiednik burka, potrawy z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym,
musaka – mięsna zapiekanka z dodatkiem warzyw, jaj i ziemniaków,
jahni me mish – rodzaj mięsnego gulaszu
fileta qengji – filet jagnięcy marynowany w oliwie z ziołami, octem i miodem,
małże, krewetki, kalmary – podawane świeże, głównie bezpośrednio nad morzem,
koran – danie z miejscowej odmiany pstrąga
bakława,
chałwa,
revani – bardzo słodkie ciasto zalane syropem, podawane np. do kawy,
kadaif – ciastko z zapiekanego makaronu z orzechami i syropem
oriz me tamel – pudding ryżowy z mleka owczego
Albania ciąg dalszy
NA DESER HASUDE ME ARRA Mnie kojarzy się z galaretką….tyle, że jest na ciepło i ma przyjemny karmelowy smak.
GOJNIK – ALBAŃSKA HERBATA GÓRSKA. W NATURZE SIŁA.
tylko çaj mali – herbatę górską, a zwykła czarna herbata wydaje mi się zbyt mocna.  Pije ją w zimę z miodem. Jest również bardzo dobra w lato, schłodzona w lodówce, z cytryną
Sallate greke/fshati – sałatka grecka/wiejska
Sallate rukola, grana/mozzarella, domatine – sałatka z ruccoli, parmezanu lub mozzarelli i pomidorków koktailowych
Sallate mikse – sałata, pomidory, ogorek, ser feta
Patate te skuqura – frytki
Perime zgare – warzywa grillowane. Są to najczęściej cukinie, bakłażan, papryka osolone, polane oliwą z oliwek i ocetem balsamicznym
Brinje qengji – żeberka jagnięce.  Bardzo polecam w Albanii spróbować jagnięciny, rozpływa się w ustach.
Supe pule – zupa na kurczaku, ale nie jak nasz rosół. Zazwyczaj jest z ryżem (oriz), z kawałkami kurczaka. Jest gęsta i biała.
Supe perime – zupa jarzynowa
Pispili – rodzaj babki na słono ze szpinakiem, robionej z mąki kukurydzianej.
Pasticio – zapiekanka z makaronu spaghetti z serem feta, zapiekana w mleku i z jajkami.
Risotto me fruta deti – risotto z owocami morza
Makarona me fruta deti – makaron z owocami morza. Może być z sosem pomidorowym (me salce) lub bez sosu (te bardha)
Koce zgare – grillowana dorata. Inne najpopularniejsze ryby to levrek i merluc. . Myślę, że merluc to ryba łupacz. Są to małe ryby, zazwyczaj na jedną porcję przypadają 3-4 sztuki. Levrek to chyba ryba bas. Levrek przypomina wyglądem doratę tylko, że jest węższy i trochę dłuższy. Salmon to łosoś, a tono to tuńczyk.
Salce kosi – coś jak greckie tzaSUPË ME PASHA QOFTE – ALBAŃSKA ZUPA Z KLOPSIKAMItziki, tylko że zazwyczaj jest to sam kremowy serek bez dodatku startego ogórka, do smarowania chleba. 
Djathe i bardhe – ser podobny do fety. Może byc djathe lope – krowi, djath dele – owczy
Pilaf me pule – kurczak i ryż pieczone razem w piecu. Zazwyczaj dostaje się całe naczynie z pieca z całym kurczakiem, więc jest to porcja dla kilku osób, a nie dla jednej.
Japrak – to potrawa, która przypomina polskie gołąbki. Różnia się jednak tym, że zawija się je w liście winogron, zebrane w odpowiednim czasie. Są malutkie, na jeden kęs. Nadziewane mięsem i ryżem, lub samym ryżem skropione sokiem z cytryny. Je się je zazwyczaj na zimno. 
Fergese me melci – wątróbki w sosie pomidorowym z twarogiem (na ciepło).
Fileto pule e zgares– grillowana pierś z kurczaka
Qofte – kotlety mielone, pulpety
Qofte peshku – rybne kotlety mielone
Brinje gici – żeberka wieprzowe
Friture peshku – smażone owoce morza (krewetki, kalamary, osmiorniczki itd)
Sallate oktapod crudo – cieniutkie plastry surowej marynowanej ośmiornicy. Polecam wszystkie dania rybne na surowo. Są one marynowane w cytrynie i rozpływają się w ustach. Nie obawiajcie się o jakość i świeżość!
Saute midhje – małże w sosie własnym
Karkaleca zgare – duże grillowane krewetki
Supe peshku – zupa rybna. Z kawałkami ryb i z owocami morza.
Pilaf me kos – kefir z ryżem


Węgry

Gulyásleves - bogracz, zupa gulaszowa
Gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego. Przyprawiona papryką, jedzona jako samodzielne danie. Nie należy jej mylić z równie znanym "gulaszem węgierskim" (węg. pörkölt). Przygotowywana w żeliwnym kociołku.
Pörkölt - gulasz węgierski
Gulasz spożywa się na Węgrzech pod dwoma postaciami. Oryginalnym jest tylko i wyłącznie zupa gulaszowa, na bazie, której powstały późniejsze odmiany zwane pörkölt, paprikás i tokány. Gotując zupę należy pamiętać, że głównymi jej składnikami obok mięsa są papryka i pomidory. 
Lángos - langosz
Lángos to charakterystyczny, pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę.
Halászlé - zupa rybna
Narodowa węgierska potrawa rybna. Gotowana zwykle w kociołku, odmiennie w zależności od regionu kraju, zawsze składa się z podstawowych trzech składników: ryby, cebuli i papryki. Różnice dotyczą dodatków i przypraw, ewentualnie kolejności ich dodawania. Podawana z chlebem.

langosz – placek
halászlé – zupa rybna
borjúpaprikás – paprykarz cielęcy, podawany często z kluskami
rántott sajt – ser smażony
gombapörkölt – gulasz grzybowy
bográcsgulyás – zupa gulaszowa (węg. gulyás) przygotowywana w żeliwnym kociołku (węg. bogrács - stąd polska nazwa bogracz) nad paleniskiem; w restauracjach podawana na stół w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową
tokány – tokań
lecsó – leczo
kávé – kawa z ekspresu, zazwyczaj przygotowywana na sposób włoski
gesztenye puree – purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną

Tort Dobosa
Nazwa pochodzi od węgierskiego kucharza Józsefa Dobosa. Przygotowywany z ciasta biszkoptowego, kremu czekoladowego i karmelu. 
Strucla
Jest to rodzaj nadziewanego ciasta zwanego po węgiersku rétes lub rétestészta. Przypomina kształtem, zwinięty z kilku warstw rulonik (rolada), a w jej środku znajduje owocowy, serowy, orzechowy lub makowy farsz.
Naleśniki a la Gundel
Słynnym węgierskim deserem są naleśniki à la Gundel (Gundel palacsinta), nadziewane orzechami włoskimi i polane sosem czekoladowym.
Pogacze
Słone ciastka. Najbardziej powszechne są pogacze podawane ze skwarkami. 
Tokaj
Białe wino wytwarzane w północno-wschodnich w rejonie winiarskim o nazwie Tokaj. Najbardziej znane są tokaje słodkie, deserowe, wytwarzane częściowo z winogron dotkniętych pleśnią i zawierającą dużą ilość cukru.
Pálinka
Owocowe destylaty, czyli palinki. Wyrabia się je ze śliwek (szilva pálinka, pl. śliwowica), czereśni (cseresznye pálinka), gruszek (korte pálinka) oraz brzoskwiń (barack pálinka).
Törley
Węgierskie wino musujące.
Unicum
Likier ziołowy.
Grecja
arni – jagnięcina
avgolemono – zupy i sosy na bazie jajek i cytryny
choriatiki – czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałatka grecka – pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
chorta – różne gatunki zielonych części roślin, często dzikich, ugotowane w prosty sposób w wodzie z solą, podawana z oliwą i sokiem z cytryny
dolmades (dolmas) – małe gołąbki, mielone mięso z ryżem, częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
ellinikos kafes – kawa po grecku (będzie szczególnie nieroztropnie zapytać o kawę po turecku, choć w Polsce byłoby to to samo)
fasolada – zupa fasolowa
feta – cierpki ser dojrzewający, specjalność kuchni greckiej, zastrzeżona nazwa, chronione skład i procedura produkcji
filo – typowo grecki rodzaj ciasta w cienkich płatach, z dużą zawartością oliwy, półprodukt do różnych potraw (podobne nieco do ciasta francuskiego)
gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła (gyros – obrót, okrążenie), podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami.
kebab – porcja mielonego mięsa, zapiekana na ruszcie, na małej szpadce
kefalaki – pieczone baranie lub kozie łby, z których Grecy ze smakiem wyjadają móżdżek, język i oczy
keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa
kotopoulo – kurczak
kota – kura
masticha – specjalny likier z żywicą z drzewa mastyksowego
melidzanosalata – pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu
meze – zakąska (często, jako liczba mnoga: mezedes)
moschari – cielęcina
musaka (mousaka) – zapiekanka z mięsa mielonego, makaronu, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
ouzo – wódka z dodatkiem anyżku
ouzomezes – przekąski do ouzo
patates tiganites – frytki
patates furnu – ziemniaki zapiekane w piekarniku
pastitsio – zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
patsa – zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria – przydomowy ruszt do pieczenia, punkt gastronomiczny – smażalnia
retsina – wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
rizi – ryż
skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs zapiekane na patyczku, gyros na wynos. (l.mnoga: suwlakia)
spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: szpinakowym, serowym
spanakorizo – ryż ze szpinakiem, podawany ze świeżym sokiem z cytryny
taramosalata – sałatka grecka, z zawartością solonej, różowej ikry
tiropitakia – pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta
tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków
yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki
youvarlakia – pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym

Ostatnio zmieniany: 2018/03/13 16:58 przez swbr.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/03/16 19:39 #47117 przez ŻUKato

ŻUKato odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

Polderari napisał: Nie będę się rozpisywał ponownie na temat cudownego Bułgarskiego jedzenia tylko odeślę do napisanego przeze mnie bloga : jedzenie w Bułgarii



Czytałem, zgłodniałem :silly:
W drodze do Turcji jechałem przez Bułgarię i nie zjadłem ani jednej rzeczy z twojego bloga.
Właśnie do mnie dotarło jak wiele straciłem..

5 Złomboli, 5 bezpiecznych powrotów
www.facebook.com/zukieta

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/03/21 11:23 #47147 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

ŻUKato napisał:

Polderari napisał: Nie będę się rozpisywał ponownie na temat cudownego Bułgarskiego jedzenia tylko odeślę do napisanego przeze mnie bloga : jedzenie w Bułgarii



Czytałem, zgłodniałem :silly:
W drodze do Turcji jechałem przez Bułgarię i nie zjadłem ani jednej rzeczy z twojego bloga.
Właśnie do mnie dotarło jak wiele straciłem..



hehe w zeszłym roku trafiłem na rarytas :) smażony żołądek krowi - naprawdę było przepyszne..
Ja do Bułgarii znów jadę w czerwcu :) na jedzenie wiono i zwiedzanie :D

W drodze na złombol, planuje tylko przejechać przez nią - większość atrakcji na trasie przejazdu mam zaliczone ale postaram się je dopisać w przewodniku :

Przewodnik
Podziękowali: Trollonez

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/04/11 11:54 #47318 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Jedzonko czyli co warto zjeść .

A w czasie drogi proponuję zabrać trochę liofilizatów.
Testowałem różne i powiem szczerze najsmaczniejsze były te : lyofood.pl/
Przydaje się to jedzenie jak się dojeżdża późno lub mamy awarię :dry:
P.S. to wypowiedź użytkownika a nie lokowanie darczyńcy - nie mam nic wspólnego z tą firmą... jedyne co mnie z nimi czasami łączy to łyżka :)

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008