Select Page
Assistance, OC itp.

Notifications
Clear all

Assistance, OC itp.

22 Posts
10 Users
0 Likes
3,641 Views
(@nieskodzianka)
Trusted Member
Topic starter  

Hej, przestudiowałem troche ubezpieczalni to sie wypowiem dla świerzaków takich jak ja 🙂
jako że kończy mi sie ubezpieczenie w mojej skodzie, musiałem coś kupic, zacząłem szukać aby jednak była jakaś możliwość assistance na wszelki wypadek, chociaż kilka km, ale ze wzgledu na wiek najwiecej km jaki znalazlem na europe to 300km a cena to była za samo holowanie ok 500zł za rok.

Jest jednak alternatywa, na stronie pzm mozna wykupić holowanie do 1000km, niezależnie od wieku auta, a dodatkowo jest też opcja holowania przyczepy(dla wszystkich wielbicieli n126 🙂 )
Aby móc wykupić taka opcje trzeba posiadać karte członkowską PZU(koszt 85zł/rok), numer tej karty jest przypisany natychmiastowo,
dzieki temu mamy również zniżkę w compensa na samo OC dla samochodów powyżej 25lat, a samo holowanie można wykupić na dni(minimum 10dni, 5zł/dzień).
Na wyjazd do Turcji należy pamietać aby mieć przy sobie zieloną karte.

Mam nadzieje że komuś zaoszczędzę szukania 🙂
https://www.pzm.pl/ozdg/nowe-pakiety-pzm-assistance

(@kurczak-truck)
Eminent Member

To dobra wiadomość dla posiadaczy małych samogodów osobowych.
Niestety OWU Interisk (PZM Assistance) wyklucza samochody specjalne. Czyli jeśli macie Żuka strażaka - jak ja - to nie możecie liczyć usługi podstawowe lub pakiety dodatkowe.
W takiej sytuacji pozostaje zabrać dużo części ze sobą 🙂

ReplyQuote
(@aq-garage)
Trusted Member

Chyba jedynym sensownym ubezpieczeniem jest ADAC, na rok płacę 84EURO i nieważne jakim samochodem jadę mam asistance- karta jest imienna. Znalazłem w miarę świeży kontakt pod jednym z artykułów do gościa który robi w ADAC. Można próbować się kontaktować z nim.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100005207928420

ReplyQuote
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

I pewnie auto nie musi być zarejestrowane w Niemczech?

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

ReplyQuote
(@nieskodzianka)
Trusted Member
Topic starter  

W PZM, karta tez jest imienia, nie na samochód.

ReplyQuote
(@chlebolus)
Eminent Member

ADAC również

ReplyQuote
(@aq-garage)
Trusted Member

Nie musi być auto zarejestrowane w Niemczech, przez pewien czas obowiązkiem był niemiecki adres do korespondencji nie wiem jak jest teraz, bo kontynuuje to ubezpieczenie od 4 lat. Trzeba pisać do gościa wiadomość prywatną i on wszystko wyjaśni. Polskim odpowiednikiem ADAC jest AutoStarter.

ReplyQuote
(@nieskodzianka)
Trusted Member
Topic starter  

Do ilu to jest km? 84e na rok to jakieś 350zl, nie upieram się przy swoim ale na w PZM można na dni, więc cały złombol obiedziesz za 50zł (;

ReplyQuote
(@aq-garage)
Trusted Member

Niby tak, ale jak jeździ się za granicę również innymi autami poza Złombolem to już jest opłacalne. Po drugie ADAC to nie tylko asistance pojazdu ale też pomogą w wielu innych przypadkach. Opis pod tym linkiem
https://www.mypolacy.de/niemcy,0/ogloszenia/adac-darmowa-pomoc,221901

ReplyQuote
(@maupole)
Reputable Member

W ADAC w ogóle nie podajesz szczegółów auta, bo to nie auto jest ubezpieczone tylko ty. Jak jedziesz z kolegą jego samochodem (prowadzisz) i się zepsuje, to tak samo możesz zgłosić i wszystko działa jak trzeba. Tak samo np samochody z wypożyczalni. Korzystałem 3 razy, samochody zarejestrowane w Polsce i w Szwajcarii, dwa razy moje nazwisko w dowodzie, raz kogo innego. Nigdy nie było problemu, ALE:
1. Dużo łatwiej się dogadać po niemiecku niż po angielsku.
2. Raz źle mi rozliczyli koszty i się bujałem o brakujące 100 euro parę miesięcy (w sumie to wystarczyło sprostowanie i poprawili, ale trochę to trwało)
3. Lepiej załatwiać sprawy przez Monachium, z nie z lokalsami. Szczególnie w PL miejscowe przedstawicielstwo mi robiło problemy z samochodem zastępczym, więc się z nimi nie kontaktowałem tylko z centralą i podejście do klienta było całkiem inne.
4. W Niemczech stoją ich holowniki na każdym rogu, w innych krajach może być różnie. Na A4 pod Wro czekałem 2 godziny w nocy. Na szczęście w zatoczce, ale było zimno a kurtek nie wzięliśmy.
5. Hotele lepiej ogarnąć samemu, niż się na nich zdawać. We Włoszech mi nie znaleźli i powiedzieli mi o tym dopiero jak po 1,5h zadzwoniłem spytać czy coś mają, bo mi się cierpliwość kończy.

ReplyQuote
(@nieskodzianka)
Trusted Member
Topic starter  

A jest podana ta liczba km czy nie?

ReplyQuote
(@aq-garage)
Trusted Member

Holowanie do wartości 300E, jeśli nie naprawią Ci auta w przeciągu 3dni zwiozą do domu- Polski.

ReplyQuote
(@nieskodzianka)
Trusted Member
Topic starter  

No to warto się zastanowić (:

ReplyQuote
(@nieskodanas)
New Member

Nie jest to tak do końca z tym PZM za granicą a dokładniej za granicą "do warsztatu max 75 km" natomiast holowanie 1000 obowiązuje w kraju cytat " Pakiety “Przyczepa” lub “Holowanie 1000 km” można dokupić do pakietu “Podstawowego Krajowego” "
Trzeba zwrócić uwagę na tabelę z pakietami tam jest wyjaśnione.

ReplyQuote
(@nieskodanas)
New Member

Przepraszam mój błąd dzwoniłem do PZM obowiązuje w całej Europie

ReplyQuote
Page 1 / 2
Share: