Na dzisiejszej gratogiełdzie miałem okazję poszperać w książkach wystawionych przez Delorean'a i dzięki jego uprzejmości mam w wersji elektronicznej taką oto pozycję
Nie znalazłem roku wydania, ale jest zdecydowanie z "tamtej" epoki i jest nie byle jaka. Jest w niej 890 pytań i tylko 98 dotyczy przepisów o ruchu drogowym, reszta to pytania techniczne. Sami zobaczcie spis treści
Po przejrzeniu wyrywkowo kilkunastu pytań, nie miałem wątpliwości że takiego egzaminu bym nie zdał :D Na dodatek książka napisana jest pięknym językiem, np.
Koło rozpędowe zwykle jest umocowane śrubami do kołnierza wału korbowego. Rzadziej koło bywa osadzone na stożku z klinem. Przy tym systemie jednak zdjęcie koła z wału bywa zwykle połączone z wielkimi trudnościami
Mamy teraz trochę martwy sezon i pomyślałem że może zrobimy sobie przy pomocy tej książki na forum quiz edukacyjny! :silly:
Przykładowe zasady
- zaczniemy od 2 losowych pytań
- odpowiadając na pytanie od razu podajemy numer kolejnego pytania z przedziału 1-890
- jeżeli pytanie już było, to podam następne wolne
- w przypadku braku odpowiedzi przez 1-2 dni, wylosuję i podam nowe pytania
- odpowiedzi można szukać gdzie kto chce, najważniejsze to się czegoś dowiedzieć/nauczyć :)
W zależności od zainteresowania jakim będzie cieszył się quiz, mogę prowadzić klasyfikację - 1 punkt za jedną poprawną odpowiedź.
Mogę też ufundować jakieś nagrody, np. pudło używanych panewek do Łady :D
No to na początek:
[243, Elektryczność] - jakie mamy przewodniki w samochodzie?
[512, Skrzynka przekładniowa] - jak zabezpiecza się przesuwki od wyskakiwania podczas jazdy?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
243 - chodzi o przewody elektryczne? Czy coś bardziej wyuzdanego?
512 - nie mam pojęcia;-)
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
od złombola mamy w aucie przewodnik po Barcelonie.
od złombola mamy w aucie przewodnik po Barcelonie.
:D
[243, Elektryczność] - jakie mamy przewodniki w samochodzie?
Przewodnikami są wszystkie metale, ciało ludzkie i zwierzęce, brudna woda, woda z kwasami, węgiel, ziemia.
[512, Skrzynka przekładniowa] - jak zabezpiecza się przesuwki od wyskakiwania podczas jazdy?
Wodziki przesówek [napisali przez "ó"] mają wycięcia, w które wskakują kulki lub kliny, wciskane przez spręzyny. Oprócz tego stosowane bywają specjalne klamry.
Potwierdzam, w Ładzie są kulki i sprężyny :)
Podawajcie numery pytań :) Grzmiący miał numer 28, więc (o kurde grube :D ) :
[28, Silnik] - jak są wykorbione wały silników 1 cyl., 2 cyl., 4 cyl., 6 cyl. i 8 cylindrowych?
A moto-Bee 66, ale tą stronę mam niestety na razie nie ostrą wiec będzie 666 :evil:
[666, Drążki reakcyjne] - co to są cięgła wyrównywujące?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
[28, Silnik] - jak są wykorbione wały silników 1 cyl., 2 cyl., 4 cyl., 6 cyl. i 8 cylindrowych?
28 - jeśli dobrze rozumiem to chodzi o kąty między kolejnymi wykorbieniami czyli odpowiednio 360°,180°,90°,60° i 45°
666 - (faktycznie pytanie szatańskie :P ) mechanikiem jestem a nie mam zielonego pojęcia
hej odpowiadający, nie podałeś numeru następnych pytań do losowania :)
Drążki reakcyjne to jakieś ustrojstwo do usztywnienia zawieszenia (pręt?).
A cięgła do nich to ja wiem... ustrojstwo do "zestrojenia" ze sobą dwóch drążków (po jednym drążku na stronę auta) ?
Strzelam trochę :P
+48 505 230 876
dEfekt Motyla
Wał korbowy silnika jednocylindrowego, zwłaszcza w motocyklach, składa się często z połączonych dwuch [napisali przez "u"] kół rozpędowych z czopami. Połączenie wypada poza ich osią i służy dla korbowodu jako szyjka korbowa. W silnikach dwutaktowych jednocylindrowych wał składa się z jednego kolana, koło rozpędowe znajduje się po za karterem. W silnikach dwucylindrowych w motocyklach wał korbowy jest najczęściej taki sam, jak w silnikach jednocylindrowych lub posiada dwa przeciwległe kolana (korby pod kątem 180°). W silnikach 4 cylindrowych wszystkie korby są ustawione w jednej płaszczyźnie, przyczem 1 i 4 są ustawione pod kątem 180° w stosunku do drugiej i trzeciej. W silniku 6 cyl. każda korba jest ustawiona pod kątem 120° w stosunku do sąsiedniej. W silnikach ośmiocylindrowych wał bywa o 4 kolanach, taki sam jak w 4 cylindrowym silniku lub ma 8 kolan ustawionych pod kątem 90°.
Škoda Zachodu - punkt za zrozumienie o co w ogóle pytali! :D
Cięgła wyrównywujace są to drązki ukośne, idące od przodu pochwy kardanowej do końców pochew tylnego mostu. Utrzymują one tylny most w pozycji równoległej do przedniej osi i chronią pochwę kardanową od złamania lub zgięcia w wypadku, gdy jedno z tylnych kół uderzy o przeszkodę. Cięgła te są zwykle regulowane.
W Ładzie tylny most mam zamocowany na 4 drążkach wzdłużnych i jednym poprzecznym (Panharda). Wydaje mi się, że piszą o cięgnach które stosowało się w przypadku gdy napęd był na półosiach z przegubami.
Pamiętajmy, że to jest pozycja wiekowa, więc konstrukcje o których piszą mogły już dawno zniknąć z dróg ;-)
Zaległe pytanie 66, level hardcore...
[66, Silnik] - jak zakłada się sprężyny tłokowe w Fordzie?
Podpowiedź - z odpowiedzi wychodzi, że sprężyny to pierścienie :)
I numer startowy Škoda Zachodu
[367, Akumulator] - co to jest elektrolit?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
66 - zapewne za pomoca specjalnego przyrządu i do tego ostrożnie
367 - elektrolit to roztwór kwasu siarkowego i wody destylowanej, przewodzący prąd elektryczny. Jego gęstość zmienia się wraz ze zmianą stanu naładowania akumulatora.
te 66 to bym odpowiedział tak :
tak samo jak w pozostałych autach... na żyletki ;)
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
[66, Silnik] - jak zakłada się sprężyny tłokowe w Fordzie?
Sprężyny tłokowe Forda są stożkowe. Zwężenie powinno wypaść ku górze i w tym celu zwężona strona sprężyny posiada stempelek "Ford". Założenie odwrotne pociągnie za sobą zaoliwienie świec i przedymienie silnika.
Pytanie bardzo ogólnie sformułowane, najciekawsze w nim jest traktowanie Forda jako jakiegoś kanonu? Nie ważny model, typ - po prostu Ford. W pierścieniach z którymi się spotkałem, jeżeli jedna z krawędzi była np. sfazowana i miała być u góry, to była oznaczona kropką lub był na niej napis "TOP".
[367, Akumulator] - co to jest elektrolit?
Elektrolit jest to rozczyn, składający się z 1/3 czystego skondensowanego kwasu siarczanego i nieco więcej niż 2/3 destylowanej wody
Czyli sumowało się do nieco ponad 1? :D
Załoga Tarpaniątka, czyli numer 64
[64, Silnik] - po czem poznaje się wyrobione sprężyny [pierścienie] tłokowe?
Tu odpowiedź jest bardzo krótka, a Złombole mają w tym temacie pewnie bardzo szeroką wiedzę ;-)
Grzmiący Rydwan ma 603 posty:
[603, Napęd łańcuchowy] - jak zawieszone są resory tylne przy napędzie łańcuchowym?
a że pytanie wypadło grubo oldschoolowe, to
[604, hamulce] - ile hamulców jest na samochodzie?
Podawajcie numery kolejnych pytań, niezależnie czy odpowiadacie konkretnie :)
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Elektrolit jest to rozczyn, składający się z 1/3 czystego skondensowanego kwasu siarczanego i nieco więcej niż 2/3 destylowanej wody
Czyli sumowało się do nieco ponad 1? :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcja_obj%C4%99to%C5%9Bci
(Kontrakcja objętości) - ktoś pamięta ze szkoły doświadczenie polegające na mieszaniu spirytusu z wodą ? (lub nie koniecznie ze szkoły :evil: )
[603, Napęd łańcuchowy] - jak zawieszone są resory tylne przy napędzie łańcuchowym?
przymocowane do tylnej osi kół na spodzie i do budy auta na górze.
Aha... resory podwójne złączone końcami jak dwa znaki nawiasu () tylko w poziomie
Gdzieś dzisiaj w jakimś PDFie z lat dwudziestych doczytałem się, że wówczas nowością były hamulce z przodu. Dodatkowo zdarzało się, że hamulec z tyłu był na jednym kole taki zwykły, nożny a na drugim ręczny.
numery 44 i 33 proszę
+48 505 230 876
dEfekt Motyla
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcja_obj%C4%99to%C5%9Bci
(Kontrakcja objętości) - ktoś pamięta ze szkoły doświadczenie polegające na mieszaniu spirytusu z wodą ? (lub nie koniecznie ze szkoły :evil: )
Super info! Zupełnie tego nie kojarzyłem, dzięki :)
Resory posiadają wieszaki z obydwu stron
I tyle napisali, tu Żłombol też ma temat rozpracowany do najmniejszego pióra ;-)
Na samochodzie znajduje się zwykle dwa niezależne od siebie urządzenia hamulcowe: jedno działa od naciśnięcia pedału, drugie od lewarka ręcznego.
A na 64 odpowiem ja:
[64, Silnik] - po czem poznaje się wyrobione sprężyny tłokowe?
Wyrobione sprężyny mają na obwodzie ciemne, opalone miejsca
Też taka słaba odpowiedź :/ Poza oceną optyczną, sprawdziłbym luz na zamku pierścienia i luz w rowku między pierścieniem, a tłokiem.
numery 44 i 33 proszę
[33, Silnik] - jak poznaje się kolejność pracy w silnikach 6 cylindrowych?
[44, Silnik] - jak sprawdza się rozrząd silnika?
W odpowiedzi nie piszą nic o znakach nastawczych!
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
604 - dwa, roboczy i postojowy.
Silniki rzędowe:
1-5-3-6-2-4 lub 1-4-2-6-3-5
Silniki widlaste:
1-6-3-5-2-4 lub 1-4-2-5-3-6
FSO Sekcja Śląsk
http://www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
http://www.czerwonyteam.blogspot.com/
W Bemce miałem 1-5-3-6-2-4
Poproszę Dla Pana z numerem 36 pyt. nr 333.
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{