Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Fiat 126 BIS

9 Posty
6 Users
0 Likes
6,141 Widok
(@zemsta-krecika)
Estimable Member
Topic starter  

Co sądzicie o bisie? Warto się w to pakować? Mam jednego na oku. Sporo w nim jest porobione ale nie mam kogo podpytać. Jakieś typowe usterki czy inne niedomagania? Krótko: BIS z 1990 czy zwykły malczan ale do 1994? Co lepsze?

Chodzi mi o ten egzemplarz:
http://tablica.pl/oferta/piekny-fiat-126-bis-CID5-ID1HeGD.html#04125dd6fa

Cytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Bis jest przede wszystkim mocniejszy. Silnik w zasadzie to samo co w cieńkim 700 ( bo tam właśnie wylądował ten leżący maluchowski). Można go jeszcze trochę podciągnąć i wtedy już całkiem przyjemnie się odpycha. Masz więcej miejsca bo i z tyłu jest bagażnik. Jak zadbana sztuka, porobisz co trzeba zrobić a lubisz maluchy to bym się specjalnie nie zastanawiał. Układ kierowniczy już na normalnej maglownicy a nie tym syfie co w zwykłych.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@limbowa-najlepsza-ulica-w-gdyni)
Noble Member

Bisiorek jest cichszy bo chłodzony wodą...

Podstawą elektryki są dobre styki !

OdpowiedzCytat
(@bartcom-team)
Estimable Member

No właśnie ja tez mam na oku Bisiorka. Czerwonego...
Cholera, coś mnie kusi...
Podrasowac go tak z 10% żeby 120km/h lecieć...

Bisior jest o WIELE cichszy om Maluszka, nawet El'a.
Ale czy nie jest bardziej awaryjny?

Czy to prawda że 90% części pasuje od CC700?
A co z pozostalymi 10% częsci nietypowych?
Ktoś zna kogoś kto zajmuje sie Bisiorami?

Czerwona Strzała - Polski Fiat 125p 1600 OHV
Więc gaz do dechy...

OdpowiedzCytat
(@limbowa-najlepsza-ulica-w-gdyni)
Noble Member

czerwony zawsze jest szybszy... :woohoo:

Podstawą elektryki są dobre styki !

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

No właśnie ja tez mam na oku Bisiorka. Czerwonego...
Cholera, coś mnie kusi...
Podrasowac go tak z 10% żeby 120km/h lecieć...

Bisior jest o WIELE cichszy om Maluszka, nawet El'a.
Ale czy nie jest bardziej awaryjny?

Czy to prawda że 90% części pasuje od CC700?
A co z pozostalymi 10% częsci nietypowych?
Ktoś zna kogoś kto zajmuje sie Bisiorami?

Przecie napisałem, że z BIS'a silnik potem wylądował w Cieńkim ;) Po za tym 120 to on bez przeróbek poleci. Zwykła 650 jak była dobrze wyregulowana i silnik był zdrowy to licznik zamykała

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Ja bisa nie polecam. Należałem się pod tym w dawnych latach. Idea była dobra ale silnik 700 to padaka zarówno w maluchach jak i cienkolach. Silnik z amlucha wyjmiesz na trasie bez problemu. Z bisa nie jest już tak łatwo a nawet prosta regulacja zaworów jest w nim średnio wygodna. Poza tym inne wahacze, chłodzony cieczą itp. Zdecydowanie bardziej to awaryjne niż zwykły 126p.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Zawsze można zrobić swap zmodernizowanej 700 z Cieńkiego. Tam już większe przebiegi robiły ;) Ja jednak bym nie dramatyzował. Przewagą zwykłego malucha jest jedynie to, że chłodzony powietrzem, więc w razie walnięcia uszczelki pod głowicą splanujesz ją na krawężniku, napierniczysz uszczelnienia na starą uszczelkę, dokręcisz mocniej i jakoś dalej pojedziesz (przykład miałeś na Szkockiej edycji jak silnik jednej z ekip wrócił na silikonie pod głowicą). Przy chłodzeniu wodą już tak wesoło nie ma.

OdpowiedzCytat
(@sierpien)
New Member

Jeśli szukasz nowych części do Fiata 126p to sprawdź kkbm.pl – mają sporo oryginalnych elementów z dawnych zapasów FSM.

OdpowiedzCytat
Share: