Cześć,
Polonez należy do znajomej mojej mamy, która ma do niego duży sentyment i nie chce oddać na złom. Poniżej jej opis oraz poglądowe zdjęcie, więcej podeślę na maila.
"Samochód Polonez Caro 1600 GLI
Rok produkcji 1995 (data pierwszej rejestracji 21-08-1995)
Kupiony od pierwszego użytkownika 30-04-1998 za pośrednictwem komisu - GTX Hanex Plastic
Wyposażenie dodatkowe - felgi aluminiowe Tip-Top
autoalarm, blokada skrzyni biegów i blokada sensorowa (odcina dopływ paliwa przy uruchomieni przez niepowołaną osobę), ponadto koło zapasowe, komplet opon na zmianę - letnie/zimowe (w chwili obecnej samochód na oponach zimowych) i oczywiście radioodtwarzacz CD/MP3 Rocker
(wbudowany, zdejmuje się tylko panel).
Samochód "na chodzie" - po 10 dniach stania odpalił za pierwszym podejściem:)
Przed zimą wymienione świece na nowe.
Termin kolejnego przeglądu technicznego 21-06-2013
Przebieg 111 630 km (jak widać na zdjęciu); na podświetlonej tablicy silnik pracuje "na luzie" - tak trzyma obroty :)
Cena - 1500 - 1600 zł
Samochód raczej się nie psuł. Przeżył jakąś stłuczkę u pierwszego właściciela, który nie dokońca się przyznał (oberwał lub raczej uderzył w coś najprawdopodobniej prawym narożnikiem z przodu - musieliśmy wymienić całą lampę, bo były połamane zaczepy)
Mi przyłożono dwa razy - Mercedes narożnikiem centralnie w tył (połamał zderzak, przetarł kable i, jak okazało się po czasie) uszkodził zbiornik paliwa, - wszystko naprawione, zbiornik wymieniony.
Drugi raz z prawej strony obok tylnego koła przyłożył mi policjant w cywilu ...... szkody ograniczyły się do blacharki.
"Polduś" lubi jeździć a ostatnio marnieje na podwórku (chociaż ostatnią zimę stał w hali garażowej). Jak każdy Polonez zimą pali dużo ale latem, na szosie, czy ekonomicznej jeździe potrafi zejść nawet poniżej ośmiu litrów na 100 km (tak się sprawował na naszych
wakacyjnych wojażach).
W pierwszych latach eksploatacji naprawialiśmy skrzynię biegów, od tego czasu sprawuje się dobrze, chyba 3 lata temu wymieniliśmy chłodnicę.
Najczęściej naprawiana była rura wydechowa - nie tylko końcówka ale te odcinki pod samochodem także. Oczywiście są ogniska korozji i trzeba dbać o akumulator. Tapicerka - siedzenie kierowcy ma ją w jednym miejscu
przetartą - dlatego samochód ma pokrowce.
Tak naprawdę, to najlepiej obejrzeć samemu całość:)
"
proszę nie gniewaj się ale ten Polonez ma jedną poważną wade ;
BRAK GAZU :oops:
ludzie nie zakładają instalacji gazowej z różnych mitologicznych powodów
jednak uważam, że podstawowym plusem założenia takowej jest możliwość łatwiejszej dalszej odsprzedaży ...
jak masz dwa podobne auta w tej samej cenie to który kupisz,ten bez gazu ???
B)
Podstawą elektryki są dobre styki !
Eee nie gniewam się :) Zostałem poproszony to wrzuciłem :) Znajdą się chętni - ok. Nie znajdą to pójdzie na złom - też ok.
Pozdrawiam :)