Wstawiając wczoraj posta w pośpiechu nie wkleiłem wszystkich przygotowanych ciekawostek tak więc uzupełniam:
- Przez ostatni miesiąc przybyło nam po jednej ekipie szykująca się na piąty, szósty i siódmy Złombol
- Pierwsze trzy miejsca w klasyfikacji Pojazdy Szczegółowo tu był mały żarcik... nawet kilka :) Nie nikt na Ursusie nie startuje :P
- Jest zupełna nowość na liście startujących pojazdów: Ural - zakładam że to motocykl bo pojazd widnieje przy załodze która w ubiegłym roku była motocyklem ale kto wie... był ostatnio w internecie na sprzedaż wyprawowy Ural 6x6 :D
- A zatem mamy już trzech motocyklistów na liście startowej: CZ, MZ i Ural
- Przybyły 5 ekip które nie podały czym jadą - ale jest nadzieja! Jedna z załóg która była w tej kategorii ostatnio, uzupełniła swój profil! Więc na razie jest tylko osiem niezdecydowanych załóg
- (UWAGA mocno zagmatwane) Jak już wspomniałem na początku, wzrasta procentowy udział nowych ekip, więc oczywiste jest że procentowo spada udział uczestników z poprzednich edycji, ale przez dużą grupę uczestników wracających po rocznej przerwie, szybciej spada ilość uczestników edycji 2015 niż uczestników edycji 2014 - ciekawe czy te liczby się wyrównają?
- W klasyku Śląskie v Mazowieckie, zgłosiło się w ostatnim czasie ponownie o jedną ekipę więcej co ustaliło wynik na poziomie 34:32 :) Dolnośląskie już wyraźnie oddaliło się od Pomorskiego. W środkowej części tabeli bez zmian
- W dolnej części klasyfikacji Województw ostatnio były cztery województwa reprezentowane przez dokładnie trzy załogi każde, obecną sytuację można opisać tak samo, ale dwa województwa się zmieniły :)
- Zagraniczne ekipy w odwrocie?!?! ubyła nam ekipa z Hiszpanii tj. przeniosła się na Śląsk :P
- W cyklu ciekawostek geograficznych: Tunezja ma dwa razy mniejszą powierzchnię od Polski i mieszka w niej blisko cztery razy mniej ludzi, ale to co najbardziej mnie zaskoczyło to 10 razy niższe PKB...
@Gwiezdny Patrol - Tak, Tempo rejestracji = średnia od otwarcia zapisów do dnia z którego pochodzą dane, lub w przypadku zestawienia podsumowującego do dnia w którym została dodana ostatnia załoga czyli de facto dnia startu :P
@katoFurIATy - nie do końca łapię dlaczego Cię to nurtuje? coś w temacie bezpieczeństwa na świecie czy nudny/drogi kierunek? Ale mniemam że szukana liczba to: 343 (liczba aut na starcie) - 81 (liczba do tej pory zarejestrowanych uczestników edycji 2015) = 262
@Gwiezdny Patrol i @Pegazy - Brawo za czujność ale ukrytych na widoku żarcików było więcej, o tak znaczniej więcej :D :D :D
Dla porównania: primaaprilisowe zestawienie ogólne (poprawione zestawienie ogólne tutaj i w pierwszym poście)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
Wstawiając wczoraj posta w pośpiechu nie wkleiłem wszystkich przygotowanych ciekawostek tak więc uzupełniam:
- Przez ostatni miesiąc przybyło nam po jednej ekipie szykująca się na piąty, szósty i siódmy Złombol
- Pierwsze trzy miejsca w klasyfikacji Pojazdy Szczegółowo tu był mały żarcik... nawet kilka :) Nie nikt na Ursusie nie startuje :P
- Jest zupełna nowość na liście startujących pojazdów: Ural - zakładam że to motocykl bo pojazd widnieje przy załodze która w ubiegłym roku była motocyklem ale kto wie... był ostatnio w internecie na sprzedaż wyprawowy Ural 6x6 :D
- A zatem mamy już trzech motocyklistów na liście startowej: CZ, MZ i Ural
- Przybyły 5 ekip które nie podały czym jadą - ale jest nadzieja! Jedna z załóg która była w tej kategorii ostatnio, uzupełniła swój profil! Więc na razie jest tylko osiem niezdecydowanych załóg
- (UWAGA mocno zagmatwane) Jak już wspomniałem na początku, wzrasta procentowy udział nowych ekip, więc oczywiste jest że procentowo spada udział uczestników z poprzednich edycji, ale przez dużą grupę uczestników wracających po rocznej przerwie, szybciej spada ilość uczestników edycji 2015 niż uczestników edycji 2014 - ciekawe czy te liczby się wyrównają?
- W klasyku Śląskie v Mazowieckie, zgłosiło się w ostatnim czasie ponownie o jedną ekipę więcej co ustaliło wynik na poziomie 34:32 :) Dolnośląskie już wyraźnie oddaliło się od Pomorskiego. W środkowej części tabeli bez zmian
- W dolnej części klasyfikacji Województw ostatnio były cztery województwa reprezentowane przez dokładnie trzy załogi każde, obecną sytuację można opisać tak samo, ale dwa województwa się zmieniły :)
- Zagraniczne ekipy w odwrocie?!?! ubyła nam ekipa z Hiszpanii tj. przeniosła się na Śląsk :P
- W cyklu ciekawostek geograficznych: Tunezja ma dwa razy mniejszą powierzchnię od Polski i mieszka w niej blisko cztery razy mniej ludzi, ale to co najbardziej mnie zaskoczyło to 10 razy niższe PKB...@Gwiezdny Patrol - Tak, Tempo rejestracji = średnia od otwarcia zapisów do dnia z którego pochodzą dane, lub w przypadku zestawienia podsumowującego do dnia w którym została dodana ostatnia załoga czyli de facto dnia startu :P
@katoFurIATy - nie do końca łapię dlaczego Cię to nurtuje? coś w temacie bezpieczeństwa na świecie czy nudny/drogi kierunek? Ale mniemam że szukana liczba to: 343 (liczba aut na starcie) - 81 (liczba do tej pory zarejestrowanych uczestników edycji 2015) = 262
@Gwiezdny Patrol i @Pegazy - Brawo za czujność ale ukrytych na widoku żarcików było więcej, o tak znaczniej więcej :D :D :D
Dla porównania: primaaprilisowe zestawienie ogólne (poprawione zestawienie ogólne tutaj i w pierwszym poście)
Składak, Ursus, Skoda Rapid yyy no więcej nie znalazłem :P
TLW - Tylko Lublinem Wrócę :P
@TLW - No blisko ale Skoda Rapid to nie żart :) była już w poprzednim zestawieniu oraz ubiegłych latach
Ale plus dla Ciebie za Składaka :lol:
PS. Ale jeszcze coś było :blink:

Oczopląsu dostałem już i nie widzę nic więcej:P może dlatego że na komórce przeglądam:) @Semtox pochwal się co jeszcze ukrytego :P
wypraszam sobie! Skoda Rapid to nie żaden żart! :P
@TLW - He he he :) daj szansę innym, jak nikt nie zauważy to wieczorem ujawnię co było "schowane na widoku", ale swoją drogą sądziłem że to niektórzy zauważą od razu :blink:
@Moto-BEE - Ja bym nie śmiał z Rapidowców żartować :) ale jak przeczytałem posta TLW to maiłem przeczucie że ktoś się odezwie :)

Wszyskich Skodziarzy serdecznie przepraszam za Rapida:) :P
Start Grzmiącego Rydwanu jest w tym roku bardzo trudny technicznie. Żuk jest zasadniczo już przygotowany po Afryce, ale załoga ma pewne problemy natury logistycznej. Jeśli jedna wszystko pójdzie zgodnie z planem - pojawimy się na starcie, ale z pewną niespodzianką dla Semtoxa ;)
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
Hmm... Grzmiący zabrzmiało to dość groźnie... mam się bać?
Ostatnim ukrytym na widoku żarcikiem w zestawieniu ogólnym było...
podzielenie Żuków na trzy kategorie (A07/Strażaki/pozostałe tudzież nieopisane), co spowodowało lekkie przetasowanie na szczycie tabeli Pojazdów Szczegółowo. Dla zainteresowanych dodam że owe liczby nie były wzięte z kapelusza lecz wynikały z dostępnych mi danych.
Kolejne zestawienie na początku maja (nie obiecuje że będzie to dokładnie 1 maja :D), a tymczasem zapraszam do dyskusji!

Semtox - wielkie ukłony za to co robisz. Bo zdajemy sobie sprawę, że takie siedzenie i robienie statystyk to nie przysłowiowe 5 minut. Dlatego też jeszcze raz dzięki za ten wielki kawał roboty którą odwalasz.
Zastanawiamy się też, czy w następnych statystykach (tytułem próby) nie można by zrobić tak, że przy podziale na auta szczegółowo wypisać załogi, które nimi jadą. Może by to było niezłym pomysłem bo zawsze można by się było spiknąć z team-ami z tych samych auta i w razie czego umówić, pogadać, pojechać razem... Taki mamy pomysł ale oczywiście nie musi być najlepszy :)
Zastanawiamy się też, czy w następnych statystykach (tytułem próby) nie można by zrobić tak, że przy podziale na auta szczegółowo wypisać załogi, które nimi jadą. Może by to było niezłym pomysłem bo zawsze można by się było spiknąć z team-ami z tych samych auta i w razie czego umówić, pogadać, pojechać razem... Taki mamy pomysł ale oczywiście nie musi być najlepszy :)
lista załóg przecież już jest, z tym, że nie pogrupowana ale co to za problem przejrzeć kilkaset pozycji :P
lista załóg przecież już jest, z tym, że nie pogrupowana ale co to za problem przejrzeć kilkaset pozycji :P
No właśnie chodzi o to przeglądanie :)
Zastanawiałem się właśnie na Żukiem Strażakiem, ale myślałem że tak zaklasyfikowane są żuki strażackie.
A co do wpisywania załóg w statystykach - trochę by to zagmatwało przejrzystą tabelę.
`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)
@ZałogaRR - no nie wiem... podzielam tu zdanie załogi Pegazy że zaciemni to tylko obraz, no i tak ja napisał Moto-BEE jak szukasz jednego konkretnego pojazdu idzie dużo dużo szybciej :) No i Wy macie tak typowy pojazd że jesteście zgodni z 1/4 startujących załóg :D na starcie będzie dużo czasu na zapoznanie się i dogadanie :)

Coś tu ostatnio cicho i spokojnie - czas więc przerwać tę ciszę majowymi statystykami!
Miały być szybciej ale nie zabrałem na majówkę moich małych binarnych pomocników i lipa wyszła z liczenia :(
Więc lecimy - zestawienie w 6 kategoriach oraz Ciekawostki (poniżej)
Statystyki Ogólne na 1.05.2016 - 183 zarejestrowanych ekip
- Pojazdy Szczegółowo
- Pojazdy Ogólnie
- Liczba Złomboli na koncie
- Uczestnicy w latach
- Powroty po Przerwie
Oraz Liczba załóg w poszczególnych Województwach
Ciekawostki:
- Ktoś chyba naprawił i zaciągnął ręczny w wehikule zwanym Złombol - w kwietniu zanotowano tylko 25 zgłoszeń, ale co roku kwiecień oraz maj oznacza nie dużo zgłoszeń a potem w czerwcu i lipcu to :woohoo:
- W ubiegłym roku 1 maja było 127 zgłoszonych ekip a 1 czerwca 161 - więc nadal wyprzedzamy zeszłoroczne statystyki (co wydarzyło się później opisze w kolejnym odcinku)
- Tempo rejestracji spadło ale 1,66 ekipy/dzień to nadal lepiej niż w tym samym okresie 2015 i 2014.
- Sukcesywnie, małymi kroczkami nowe załogi rosną w siłę - 82 zgłoszeń co stanowi blisko 45% do tej pory zgłoszonych, wzrost o około 4%
- "Powroty po przerwie" do 12 do tej pory zarejestrowanych ekip powracających po rocznej przerwie dołączają: ekipa z edycji Nordkapp (2013) i ekipa z edycji Olympia (2012) - były już w historii powroty po dłuższej przerwie :)
- O starych wyjadaczach czyli ekipach które były już na 4 Złombolach (i wiecej) mogę powiedzieć tylko tyle że - nic się nie zmieniło :P
- Pojazdy Szczegółowo i Ogólnie... no kurcze na górze to wiecie jak jest :) ciekawiej jest jak zwykle niżej tj. dwie Niezdecydowane ekipy się zdecydowały, przybyła co prawda jedna nowa Niezdecydowana ale to zawsze postęp znaczy spadek. Kolejne dwa Lublinki powodują że stojące w miejscu Furmanki spadają jedno oczko. Jak już o spadkach mowa było pięć maluszków a teraz są cztery taka sytuacja :)
- Ale ale Złombol to nie tylko cztery kółka! to także 2 kółka - są już czterej motocykliści na liście startowej, a ich rumaki to: CZ, MZ, Ural oraz (ostatnio dołączyła) WSK
- Nie wszystkie ekipy podały czym jadą oraz skąd są - dlatego jak zawszę proszę uzupełniajcie dane w profilu! - ale zaglądając tu i tam na forum to cośik się znalazło
- W Kategorii liczba załóg w województwach, Śląskie ponownie na pierwszym i oddala się od Mazowieckiego. W środkowej części tabeli bardzo blisko siebie aż pięć województw.
- W dolnej części tabeli ponownie mamy cztery Województwa z taką samą liczbą załóg ale tym razem ta liczba to cztery :)
- Ekipy zagraniczne bez zmian: Dania, Irlandia oraz Szwecja
- Trzy ekipy podały dwa województwa i zostały wpisane do obu z wymienionych
- Czy wiecie że w ubiegłą sobotę była połowa czasu między ogłoszeniem kierunku a startem? czy tylko ja odnoszę wrażenie że czas zaczął płynąć jakby nieco szybciej?
- W kąciku geograficznym: 10 edycja będzie tak naprawdę Złombolem na terenie jednego kraju - Włoch - bo już w poniedziałkowy wieczór wszystkie ekipy powinny być w tym kraju i będą w nim pewnie przez cały tydzień
- Sycylia jest 12 razy mniejsza od Polski (tylko woj. Mazowieckie i woj. Wielkopolskie są od niej większe), a mieszka tam tylko 7,5 raza mniej ludzi (blisko 195 os/km^2)
PS. Ciekawostka Extra: Jest to zestawienie numer dziewiętnaście, w sam raz na 19 maja :D tak wyrobiłem się przed północą :P