Witam,
mam problem z gaźnikiem w 125p (silnik 1500). Podaczas jazdy auto przyspiesza ale tylko jak łagodnie dodaje gazu. Ciężko jest się rozpędzić powyżej 70 km/h. Silnik nie przerywa ale traci przyśpieszenie na wyższych obrotach. Przy gwałtownym wciśnięciu gazu dławi się.
Zabrałem się do oględzin. Zdjąłem filtr powietrza. Podczas zwiększania obrotów na biegu jałowym pracuje tylko jedna przepustnica. Druga przepustnica pozostaje bez ruchu. Jak wcisnę ją palcem auto odrazu lepiej się zbiera. Słychać to nawet na jałowym biegu.
Auto ma problem od powrotu od mechanika. Podejrzewam że gość mógł coś pomieszać z przewodami albo gaźnikiem. Na pewno nie mam przewodu odmy od filtra powietrza. Czy to może być przyczyną?
Czy druga przepustnica powinna się otworzyć przy takim teście bez założonego filtra powietrza bez obciążenia ?
Co może być przyczyną braku mocy?
Mechanik twierdził że to wina przyśpieszacza zapłonu. Jak to sprawdzić?
Ja ostatnio bawiłem się gażnikiem mojego żuka takim jak we fiacie (weber dwuprzelotowy) .Ogólnie to obie przepustnice musza sie otwierać płynnie najpierw otwiera sie mała ,a potem duża przy pełnym wciśnieciu gazu obie musza być otwarte. Może to być za duży luz na osi przepustnicy i sie klinuje albo syf na dzwigniach u mnie tak było i chodziło wszystko z dużym oporem..
Darx212 ale ty na pewno piszesz o takiej która ma podciśnieniowy element odpowiedzialny za otwarcie drugiej przepustnicy? Zobacz na drugą fotę w linku - ta kopułka to ustrojstwo które mam na myśli.
Wiem że jest jeszcze wersja mniej magiczna na dźwigienkach i ona działa tak jak mówisz. Naciskasz i się otwiera. Ta podciśnieńowa na wyłączonym silniku nie otworzy drugiej przepustnicy.
Ooo skucha :/ nie widzałem zdjeć kiedy to pisałem aczkolwiiek jeśli chodzi o podciśnieniowe otwieranie to może poprostu pekła membrana w regulatorze ?
Membrana jest. Wygląda leciwie ale szczelna. Wyczytałem ze bez obciążenia druga przepustnica się nie otworzy.
Wszystko już wiadomo. Druga przepustnica nie otwiera się bez obciążenia.
Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu mechanizmu przyśpieszacza zapłonu, przeregulowaniu pływaka zgodnie z książką Kaima, ustawieniu zapłonu na słuch, ustawieniu przerwy na przerywaczu, jest o wiele lepiej.