Zaznacz stronę
Części Żuk/Nysa/Tar...

Notifications
Clear all

Części Żuk/Nysa/Tarpan

109 Posty
24 Users
0 Likes
23.7 K Widok
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator
Topic starter  

Po tegorocznym Złombolu, najprawdopodobniej będę miał do sprzedania :

Most nowego typu + resory z PN Trucka ( zestaw siedzi w moim Tarpanie)

Wał napędowy po regeneracji w zeszłym roku ( zrobił na razie jakieś 9000km)

Silnik 1,6 16v rovera z pełnym osprzętem i elektroniką oprócz alternatora

Prawie cały silnik 1,8 16V rovera w częściach ( w zestawie wał korbowy w stanie idealnym, wystarczy dać nowe panewki i poskładać)

4 albo 5 skrzyń biegów pod te silniki

Całe(utwardzone) zawieszenie z hamulcami tarczowymi z mojego Tarpana ( cała kołyska z wahaczami, sprężynami itd)

Rama ( 0 ile w ogóle będzie się do czegoś po tylu spawaniach nadawała - może ktoś będzie chciał sobie zrobić jakąś przyczepkę albo coś)

Przekładnia listwowa ze wspomaganiem + łapa umożliwiająca przeszczepienie Plug&Play do Żuka/Nysy

Jeśli ktoś byłby zainteresowany na całość pod koniec roku, będzie chciał robić auto na przyszły rok i będzie szukał części lub cokolwiek z części go interesuje to można pisać PW.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Cytat
(@beddie)
Trusted Member

Będziesz chlastał Tarpana?!

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator
Topic starter  

Poniekąd tak. W końcu chcę go zrobić jak mi się od zawsze marzyło. Więc koniec z półśrodkami, cała blacha idzie do rozcięcia na szwach i będzie składana po mojemu.

W każdym razie to co wypisałem wyżej już mi nie będzie potrzebne.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@beddie)
Trusted Member

Samonośny Tarpan?:> To by była dopiero rzeźba ;) Może uderzysz od razu w jakieś 4 buty? Coś zdradzisz czy sza?:>

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator
Topic starter  

Na pewno nie samonośny. Póki co nic pisał nie będę bo projektu nie zaczynam z powodu wszędzie zalegających części, braku kasy i czasu. Temat mam nadzieję ruszy gdzieś na przełomie listopada-grudnia. Wtedy też powinien powstać odpowiedni dział na stronie internetowej która jest w planach.

OdpowiedzCytat
(@angi)
Reputable Member

Znajomy szuka gaźnika weber do silnika S-21 wraz z kolektorem ssącym. Może ktoś posiada na zbyciu?

OdpowiedzCytat
(@ojtamojtamzuk)
Eminent Member

my mamy trochę cylinderków, przód tył starego typu bez samoregulacji- żuk

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator
Topic starter  

Jakby ktoś szukał nowych części między innymi blacharskich do samochodów z tego tematu to jest sklep w Gliwicach który dziś nawiedziłem i mają sporo rzeczy.

Tutaj jest telefon : 501-488-190

Do Tarpana ( wersja taka jak moja - pickup 6 osobowy) są błotniki tylne, poszycie boczne, pas pomiędzy tylną górną i dolną klapą, wzmocnienie pod zderzak, blacha pod lampę przód prawa. Blachy są do nowszego typu Tarpana, tego co miał nadkola wypuszczone na zewnątrz a nie tak jak u mnie walcowane do środka. Mają też jakieś części blacharskie z tego co mi pani mówiła do Żuka i Nysy. Części silnikowe, uszczelki itp itd. Dzwonić i targować się z ceną bo sklep się wyprzedaje w celu zmiany asortymentu. Ja kombinowałem nad kupnem wszystkiego co im do Tarpana zostało ale że nie mam kasy to odpuszczam.

OdpowiedzCytat
 Team
(@na-bogato-team)
Eminent Member

Szukamy czujnika ciśnienia oleju do Żuka benzynowego (gruszka, bączek różnie zwą). Jeśli ktoś jest w posiadaniu takowego sprzętu, proszę o wiadomość.

OdpowiedzCytat
(@angi)
Reputable Member

Taki jak w polonezach? na wskaźnik? to wiem gdzie są;)

OdpowiedzCytat
 Team
(@na-bogato-team)
Eminent Member

no jest problem, bo ja nie mam pojęcia czy od Poldka pasuje - mało tego , babka z Gliwic (nr podany wyżej) tez sie zastanawia (chodzi o gwint) bo niestety nowych brak dostpu w hurtowni a używki - złomowiska wszystkie w okolicy przeczesane - wszystko w hućie (HAŃBA!!)....

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Jakby ktoś szukał nowych części między innymi blacharskich do samochodów z tego tematu to jest sklep w Gliwicach który dziś nawiedziłem i mają sporo rzeczy.

Tutaj jest telefon : 501-488-190

Do Tarpana ( wersja taka jak moja - pickup 6 osobowy) są błotniki tylne, poszycie boczne, pas pomiędzy tylną górną i dolną klapą, wzmocnienie pod zderzak, blacha pod lampę przód prawa. Blachy są do nowszego typu Tarpana, tego co miał nadkola wypuszczone na zewnątrz a nie tak jak u mnie walcowane do środka. Mają też jakieś części blacharskie z tego co mi pani mówiła do Żuka i Nysy. Części silnikowe, uszczelki itp itd. Dzwonić i targować się z ceną bo sklep się wyprzedaje w celu zmiany asortymentu. Ja kombinowałem nad kupnem wszystkiego co im do Tarpana zostało ale że nie mam kasy to odpuszczam.

A tylne lampy do tarpana pickupa (wpuszczane) mieliby?

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator
Topic starter  

Ciężko mi odpowiedzieć czy mają, zadzwoń, trochę drogi od akademika tam mam a teraz w akademiku tylko 2-3 dni w tygodniu bywam i też trochę średnio z czasem.

Co do tego czujnika ciśnienia, jak uda mi się znaleźć z Żuka u mnie w domu bo na pewno gdzieś jest tylko nie wiem gdzie, to sprawdzę gwint i porównam z Polonezowskim, ale z tego co mi się pamięta ten czujnik jest CHYBA do 6 bar w Żuku (sprawdź na wskaźnikach do ile wyskalowane bo nie jestem 100% pewien), a w Polonezie na pewno do 8 więc po tym można je rozróżnić.

Jakby ktoś szukał to mam wolny most do Tarpana/Żuka/Nysy ( przełożenie 5,8 ). Dobry jak ktoś chciałby wkładać do auta jakieś MT-ki albo inne oponki pokroju 30 cali.

Edit, byłem zobaczyć ten czujnik z Żuka, gwint jest lekko stożkowy, wygląda na to że M10 a skok 1. Co do ciśnienia nie umiem już odczytać na tym moim bo trochę rdza go podjadła. Jak masz trochę czasu to ja za jakiś czas pojadę na złom, od jakiegoś czasu już tam stoi żuk i peniw jeszcze będzie stał to bym sprawdził jaki tam dokładnie jest czujnik.

OdpowiedzCytat
 Team
(@na-bogato-team)
Eminent Member

Czujnik zdobyty :-)

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator
Topic starter  

Czujnik zdobyty :-)

I na jakie ciśnienie ? 6 czy 8 bar ?

Ja byłem dzisiaj na złomie, niestety żuczek już jest w postaci żyletek w sklepie.

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 8
Share: