Witam w naszym Polonezie Caro plus z silnikiem 1.6 GSI mamy następujący problem z elektryka : kiedy włożony jest bezpiecznik od świateł awaryjnych to kierunkowskazy nie działają i zaczynają wariować wycieraczki przednie.Kiedy wyjmiemy ten bezpiecznik to kierunkowskazy działają normalnie do czasu naciśnięcia hamulca=zapalenia świateł stopu wtedy kierunkowskazy działają ale są bardzo ciemne praktycznie niewidoczne i ze skrzynki bezpieczników wydobywa się dziwny dźwięk z urządzenia mikroprocesorowego(pokazane na filmiku). Wymieniliśmy urządzenie mikroprocesorowe na inne (używane) i dzieje się dokładnie to samo. Miał ktoś kiedyś taki problem lub podobny i wie jak sobie z tym poradzić?
FILM ------- Problem
Tak kompletnie na czuja (nie znam instalacji Poloneza), to bym zaczął od sprawdzenia wszystkich mas na żarówkach kierunkowskazów i stopów. Brak masy potrafi czasami wyprawiać cuda na przekaźnikach.
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
To samo miałem napisać. W plusach, w 90% przypadków problemów z elektryką winna jest masa ( a w zasadzie jej brak). Zacznij od elektryki tylnych lamp ( łączenie kabla masowego z karoserią). Sprawdź też, czy nie masz przetartych kabli przy puszce bezpieczników. Otwieranie i zamykanie jej powoduje wycieranie izolacji. Sama od drgań też potrafi się wycierać o koszyk w który zamyka się cała skrzynka bezpieczników.
To tak na początek. Jak sprawdzisz i dalej będą problemy, to pisz, będziemy próbowali pomóc.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Plusy mają niedopracowany minus :P
Jestem podobnego zdania, co poprzednicy.
Nie pozostaje nic innego, niż multimetr w dłoń i pomiary napięć, do tego np. akumulator z wkrętarki 12v i posprawdzanie lamp.
Nie tak dawno walczyłem ze światłami w przyczepce (wariowały migacze i hamulce) i koniec końców winna okazała się właśnie słaba masa w jednej lampie.
Na początek może wystarczyć wykręcenie wszystkich żarówek albo odłączenie całych paneli tylnych (nie wiem jak to jest tam rozwiązane). Jeśli wtedy działa prawidłowo, to stopniowo dostawiać żarówki i patrzeć na efekty.
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #