Zaznacz stronę
Grzejący się Poldaj

Notifications
Clear all

Grzejący się Poldaj

23 Posty
8 Users
0 Likes
8,966 Widok
(@czerwony-team)
Prominent Member

Podłączyć dodatkowy wskaźnik do środka kabiny...? kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym.

FSO Sekcja Śląsk
http://www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
http://www.czerwonyteam.blogspot.com/

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

No to panowie, jest kupa. Podpowiedz ze sprawdzeniem na kable pewnie dobra, ale jako ze mialem juz w rece nowy wskaznik, postanowilem szybko go zaaplikowac. No i wszystko pieknie, tylko znowu podaje za wysoka temperature! Wiec sytuacja jest w tej chwili taka, ze czujnik nowy, wskaznik nowy, a termometr pokazuje o wiele nizsza temp. niz wskaznik. Co do diaska? Na kablu przeklamuje?
Rzucilem okiem na przewod, wyglada dosc zdrowo w widocznej czesci (pozniej wchodzi w wiazke, i trzeba by rozbebeszac).

Jakies pomysly?

Jaki rok tego twojego wozu ? Wiem że w tych całkiem starych 1500 były czujniki o innej charakterystyce i pamiętam, ze po zmianie zegarów w Tarpanie musiałem wymieniać czujnik na nowszy. Jeszcze może być problem tego typu, że gdzieś są zaśniedziałe kable na stykach ( czy to przy czujniku, czy przy zegarach), robi ci się dodatkowy spadek napięcia przez co płynie mniejszy prąd, więc i inaczej pokazuje.

Druga sprawa, jakiej firmy kupiłeś czujnik? Bo ja kupiłem dwa nowe w sklepie i poległy oba po pół roku. Wsadziłem oryginalny montowany przez FSO wyciągnięty na szrocie i jeździ do dziś. Jeśli masz opakowanie z tego czujnika co zamontowałeś, to sprawdź czy gdzieś tam nie ma na nim napisane jaki powinien mieć opór przy jakiejś temperaturze. Można wtedy go ogrzewać w kubku i przemierzyć czy prawidłowo pokazuje.

Najlepiej zrób próbę z krosem czujnik innego poloneza - twój wskaźnik oraz twój wskaźnik - licznik drugiego poloneza. Wtedy szybko wyjdzie co szwankuje. Jeśli czujnik to głupoty pokaże też w drugim polonezie, jeśli kable instalacji lub wskaźnik to wyskoczy tylko w twoim aucie.

Sorki że tak późno odpisuję, ale mam 6 godzin przesunięcia względem was.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@limbowa-najlepsza-ulica-w-gdyni)
Noble Member

Możesz puścić kabelek od czujnika do zegarów zupełnie niezależny nawet naokoło na próbę...

Caro i Caro PLUS napewno miały inne czujniki bo próbowałem zamieniać i oszukuje, nie pamiętam w którą strone...

Podstawą elektryki są dobre styki !

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Możesz puścić kabelek od czujnika do zegarów zupełnie niezależny nawet naokoło na próbę...

Caro i Caro PLUS napewno miały inne czujniki bo próbowałem zamieniać i oszukuje, nie pamiętam w którą strone...

Czyli w pluszakach też była zmiana ? Tego nie wiedziałem, bo pluszaka nie miałem. Moja przygoda z PN skończyła się na roczniku '94 Kurde nasi to zawsze musieli coś komplikować :side:

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Jaki rok tego twojego wozu ? Wiem że w tych całkiem starych 1500 były czujniki o innej charakterystyce i pamiętam, ze po zmianie zegarów w Tarpanie musiałem wymieniać czujnik na nowszy. Jeszcze może być problem tego typu, że gdzieś są zaśniedziałe kable na stykach ( czy to przy czujniku, czy przy zegarach), robi ci się dodatkowy spadek napięcia przez co płynie mniejszy prąd, więc i inaczej pokazuje.

Druga sprawa, jakiej firmy kupiłeś czujnik? Bo ja kupiłem dwa nowe w sklepie i poległy oba po pół roku. Wsadziłem oryginalny montowany przez FSO wyciągnięty na szrocie i jeździ do dziś. Jeśli masz opakowanie z tego czujnika co zamontowałeś, to sprawdź czy gdzieś tam nie ma na nim napisane jaki powinien mieć opór przy jakiejś temperaturze. Można wtedy go ogrzewać w kubku i przemierzyć czy prawidłowo pokazuje.

Najlepiej zrób próbę z krosem czujnik innego poloneza - twój wskaźnik oraz twój wskaźnik - licznik drugiego poloneza. Wtedy szybko wyjdzie co szwankuje. Jeśli czujnik to głupoty pokaże też w drugim polonezie, jeśli kable instalacji lub wskaźnik to wyskoczy tylko w twoim aucie.

Sorki że tak późno odpisuję, ale mam 6 godzin przesunięcia względem was.

Hej,
to jest 1996, czyli GLi. Facet w sklepie mowil, ze tylko jeden rodzaj dostawal, wiec powinno pasowac (ale jak wiemy, facetom w sklepach wierzyc nie mozna ;))
Co do zasniedzialego kabla, przy czujniku obrabialem na nowo bo ledwo sie trzyba, wiec jest porzadna wsowka itd. Kabel tak jak wspominalem tez wyglada dosc "zwawo".

Co do czujnika, to cholera go wie, facet dal mi 'z lapy'. Patrzylem tylko na jakies oznaczenia, to bylo to samo co w poprzednim z tego co pamietam. Nie mam teraz przed oczami wiec nie przytocze. Na szrocie tez bym z checia pobuszowal z jakims poldajem, tylko teraz coraz ciezej juz w wiekszych miastach. We Wroclawiu dwa moje odwieczne ulubione okazalo sie ze zlikwidowane.

Dzisiaj zlombulans stanal u zaznajomionych mechanikow na jakies prace ktorych ja wykonac nie potrafie/nie mam gdzie, wiec obiecali rzucic jeszcze na to okiem - wlacznie z porzadnym pomiarem temperatury wody, bo maja jakies cholerstwo na podczerwien. Jezeli dalej nic nie wymysla to bede szukal zlombolowego poldaja w okolicy do wspolnego sprawdzania.

Ano, bede jeszcze sprawdzac, ale nie spodziewalem sie roznic miedzy caro a caro plus... pewnie zmienili zeby nikt nie mowil ze poldaj nie mial zmian na przelomie tych xx lat produkcji ;)

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

To na podczerwień to możliwe że pirometr, ale nie ważne, jeśli się tym zajmują to raczej pomiaru nie powinni skopać.

Jeśli chodzi o te młodsze poldki typu GSI, to tak mi się przypomniało, że tam chyba były dwa czujniki wkręcone. Jeden był od wskazówki w zegarach a drugi jak się nie mylę był osobnym wkręcanym w obudowę termostatu dla kompa do obliczania dawki paliwa ( miał hermetyczną kostkę wsuwaną).

Jak nie dadzą rady albo nie będą potrafili ustalić co jest nie tak, to poszukaj jakiejś ekipy złombolowej w twojej okolicy z Poldkiem i się ugadaj. Najszybciej jest sprawdzić podmieniając elementy z pewnego samochodu czy też krzyżując sygnały. W dodatku bez kosztów.

OdpowiedzCytat
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Czlowiek to jednak glupi jest czasami... i kombinuje za duzo... Wszystko wymienione, po czym okazalo sie, ze wskazowka byla zle wyskalowana, czyli trzeba bylo wepchac palucha i pchnac ja troche w lewo :) (co dziwne, takze na nowym wskazniku). Ale w tej chwili sprawdzone z porzadnym termometrem, chlodnica wlacza sie kiedy powinna i jest pieknie.

Peace!

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Może ktoś już wcześniej coś grzebał w zegarach. No kurcze ten pomysł mi do głowy nie przyszedł choć już w dwóch autach w mojej karierze się z tym spotkałem :lol:

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2
Share: