.. na liście elementem zbędnym jest rozrusznik ... jak siądzie to zawsze się znajdzie ktoś kto popchnie .. no i ja bym nie brał borygo.. układ powinien być zalany płynem (ja wlewałem trochę więcej koncentratu..) i wtedy jak mała dolewka to woda a jak więcej to płyn kupi się wszędzie ...
.. fajnie mieć wszystko ale lepiej wziąć tylko to co rzeczywiście jest potrzebne ... mniejszy ciężar to mniejsze spalanie : )
Temat co zabrać ze sobą był już poruszany na forum w poprzedniej edycji, warto go przenieść, albo założyć nowy bo później będziecie szuka i pytać a gdzie to było - to taka moja mała uwaga.
https://www.zlombol.pl/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=6&id=9437&Itemid=124&lang=pl
Co do ilości zabranych rzeczy się zgadzam z Prudim, ciężar wpływa nie tylko na spalanie ale i również na komfort jazdy. Co do przeróbek to ja w tym roku montuję dodatkowe pióro resora, bo rok temu nam trochę tył siedział zbyt nisko.
W tym roku jazda jest w takie rejony, że w zasadzie można jechać na samej wodzie i przegrzać silnik trzeba będzie się na prawdę postarać. Przymrozków raczej też nie będzie więc płyn chłodniczy można całkiem olać. Ja w zeszłym roku miałem chyba 3 litry płynu, ale z powodu ubywania podczas jazdy i nie tylko ( rozciekła się nagrzewnica) lałem samą wodę. Mieliśmy 2 baniaki po 5 litrów z wodą do mycia naczyń i gotowania, jak trzeba było dolać do układu chłodzenia to się ją lało i jechało dalej ;)
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
trochę fizyki ...
to przy 12V prądu stałego jest 0,144 kW czyli 0,196 KM
i to ciągnie cały czas !
spece mówią że 7% na paliwie, ale to tylko teoria..
bardziej by pomyślał w kategorii nie obciążania alternatora w wtedy te 70A ELMOTu wystarczy
mam też zdjęciową zagadkę z 4 paskami klinowymi
jakie to auto ??
Podstawą elektryki są dobre styki !
A jaka nagroda? Jak widać silnik ośmiocylindrowy. Raczej nie obstawiam na amerykańca bo układ osprzętu trochę nieamerykański. Powiedziałbym, że to ośmiogarowy benzyniak mercedesa z lat osiemdziesiątych lub końca siedemdziesiątych.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
W osiemdziesiątych mercedes miał jeden pasek. Nie wiem jak w W-123 było, ale bagnet od oleju wygląda jak mercedesowy z W201/124 :)
Volvo?
Jeden pasek miały w124 i 201. Ale v8 tam prawie nie występowało. Beczka smigala na kilku paskach i 126 do co najmniej polowy lat 80-tych też. Dlatego najbardziej mi to na eske wygląda. Napisz wasc w końcu czego fotę cyknales.
To jego FIat, tylko do zmyłki wrzucił aparat od V8 :P
Ale merc to raczej nie będzie. Prędzej obstawiłbym BMW
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
jutro zrobie zdjęcie z szerszej perspektywy :woohoo:
To może jakąś nagrodę ustal, skoro w kategorii zagadki to jest ;)
obiecałem ...
5.5L M-13 V8 (GAZ-23) ?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gaz - inne pokrywy zaworów, inny filtr powietrza. Ja ciągle z uporem maniaka twierdzę, że to V8 mercedesa. Albo W107/W116 z gamy 3.5 4.5 6.9L albo 3.8 z W126 i poźniejszych W107. Pomimo głosów twierdzących, że jest inaczej będę obstawał przy swoim.
Niemcy też robili klimę na kilku paskach...