Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Lublin z Holdenem

23 Posty
11 Users
0 Likes
15.9 K Widok
(@ladamoment)
Trusted Member
Topic starter  

Wiem że był taki sprzęt na Złombolu- bardzo ciekawa wersja tylko informacji o niej jak na lekarstwo. Czy właściciel tego lublinka może się wypowiedzieć jak wyglądała jazda? Spalanie, średnia prędkość, problematyczność sprzętu. Będę zobowiązany :)

Cytat
(@disco-polo-nez-team)
Eminent Member

Oj to musiała być perełka, przez kilka lat pracowałem w salonie Daewoo i sprzedałem tylko jednego Lublinka z Holdenem (kiedyś już o tym wspominałem tylko napisałem że to był żuk-mój błąd). Poszedł do nadleśnictwa (auto specjalnie było zmówione) i niestety szybko zakończył żywot w rowie (chyba miał za dużego kopa).

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

Rozumiem, że chodzi o instalację gazową do Lublina ?

OdpowiedzCytat
(@duch-tamtych-czasow)
Reputable Member

Chodzi o silnik Holden czyli z takiego Australijskiego Opla :-) Były takie wersje Lublina z tym właśnie silnikiem. Ten który jechał w tym roku był biały i po kapitalnym remoncie. Też mam nadzieję, że właściciele się odezwą.

OdpowiedzCytat
(@zielony-ogryzek)
Trusted Member

Jechaliśmy z chłopakami z Wenecji do Rimini plus polonez z nami:) My 2.4 andorią dojechaliśmy ostatni, nie mogliśmy słowaka ciężarówki wyprzedzić gdzie holden i poldżer nie mieli z tym żadnych problemów :) Generalnie przekracza barierę 100 km/h, na pewno jest bystrzejszy niż lublin z andorią.
Chłopaki mieli lpg i klimę, oraz bardzo bardzo wyciszone wnętrze.
Nie jestem pewien czy są na forum, nazywali się Darman Team :)

WGR- Wiejska Grupa Rozpoznawcza!
Największy Sad Europy!

OdpowiedzCytat
(@katofuriaty)
Honorable Member

Tu masz trochę informacji, może znajdziesz kilka odpowiedzi na swoje pytania :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lublin_(motoryzacja)

OdpowiedzCytat
(@dywizjon-303)
Trusted Member

2.2 B 117 blisko mu do omegi 2.0 8v a wiadomo ze G M i DAEWOO grają do jednej bramki były też 1.8 i 2.0 polecam te silniki

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

Wiem że był taki sprzęt na Złombolu- bardzo ciekawa wersja tylko informacji o niej jak na lekarstwo. Czy właściciel tego lublinka może się wypowiedzieć jak wyglądała jazda? Spalanie, średnia prędkość, problematyczność sprzętu. Będę zobowiązany :)

Nie wiem jaka opinię o tej wersji silnikowej wystawią sami właściciele, ale pracownicy z hurtowni części zamiennych ABC w Katowicach mówili mi, że to padaka. Ze całość mocno awaryjna. W sumie chyba nie bez powodu nie wile jest busów i większych dostawczaków z silnikiem benzynowym. A te które są palą jak smoki.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Jak chcesz się bawić w benzynę w takim kiosku na kółkach, to minimum to pojemność 2,5 i minimum 6 garnków, czy to w rzędzie czy w V-ce. Poniżej tego progu efekt finalny jest ( przynajmniej jak dla mnie) kiepski w stosunku do poniesionych inwestycji czasowo-finansowych. Ja mam 1,8 Rovera po kapitalce. Fakt, chodzi żyleta i nie boi się podjazdów nawet na 5 biegu ( rzadko w tym roku zdarzało mi się redukować) jednak wciąż jest niedosyt. Auto trochę za ciężkie do tego silnika jak chce się latać z prędkościami 120km/h + Więc aby zmienić most na szybszy, musiałbym w końcu dołożyć turbo bo w tym setupie będzie go zamulać na podjazdach.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@ladamoment)
Trusted Member
Topic starter  

Dzieki za odpowiedzi. Jestem ciekaw tej wersji wlasnie ze wzgledu na pokrewienstwo z omega- myslalem o 16 zaworowej. Przy 136KM lublinek powinien juz calkiem sensownie sie przemieszczac a silnik jest tani i dostepny. Jezeli holden wspolpracuje ze skrzynia tczew, i seryjnym niekombinowanym walem i mostem to niepowinna to byc straszliwa rzezba. Co o tym myslicie?

OdpowiedzCytat
(@dywizjon-303)
Trusted Member

benzyna 2.2 i lpg mam takie auto łatwo przemieszczać się powyżej setki spalanie na poziomie 15 gazu nie wiem jakie przełożenie tylnego mostu i jaka skrzynia ale wszystko w oryginale 99 r . zrobiłem nim 5000 km --ma posłużyć jako dawca więc to wszystko sprawdzę -niestety tych aut w benzynie praktycznie nie ma i to jest największa ich wada -

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Dzieki za odpowiedzi. Jestem ciekaw tej wersji wlasnie ze wzgledu na pokrewienstwo z omega- myslalem o 16 zaworowej. Przy 136KM lublinek powinien juz calkiem sensownie sie przemieszczac a silnik jest tani i dostepny. Jezeli holden wspolpracuje ze skrzynia tczew, i seryjnym niekombinowanym walem i mostem to niepowinna to byc straszliwa rzezba. Co o tym myslicie?

Pamiętaj że przy autach pokroju Lublin czy Żuk nie tyle ważna jest moc, co moment obrotowy. Szczególnie to widać na podjazdach. Ja mam około 130KM/164Nm i jak dla mnie jest tak sobie przy załadunku. Skrzynia 5 z Poloneza + dyfer 4,77 z Żuka dizla. Prędkość przelotowa spokojna około 100-110 km/h

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@ladamoment)
Trusted Member
Topic starter  

Dzięki za wskazówki! Zobaczymy czy budżet w 2017 pozwoli na budowę lublina-kampera. Dywizjon 303 jak będziesz miał jeszcze jakieś spostrzeżenia z użytkowania pisz śmiało- jestem bardzo ciekawy!

OdpowiedzCytat
(@krokodyl-team)
Reputable Member

Jednego Lublina z GM-em widziałem niedawno na OLX, może jeszcze wisi.

www.krokodylteam.blogspot.com

OdpowiedzCytat
(@autownuk)
Trusted Member

jeżeli silnik benzynowy z opla to trzeba z frontery ma ciężkie koło zamachowe i wtedy większy moment obrotowy ale wolniej wkręca się na obroty zamiast kombinować ze skrzynią od lublina nie jest problemem zamontowanie tej z omegi jest masa firm które przerobią wał napędowy za 150zł ja mam lublina z silnikiem mercedesa wcześniej miałem żuka z bmw turbo dieslem i jak montować benzyne to min 2,5 z bmw 6cylindrów rzędowe wtedy to ma sens mniejszy ma ogromne problemy przy załadunku i górkach 6v sie nie mieści w żuku jest więcej miejsca na silnik za to lublin z silnikiem mercedesa rozpędza się do 150km/h i normalnie się prowadzi żukiem to masakra

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Share: