Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Lubliny

294 Posty
64 Users
0 Likes
76.6 K Widok
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Wał 3 punkty (krzyżaki)
zwrotnice
drążki (pytanie czy masz wersję umożliwiającą smarowanie, czy ktoś nie wymienił na takie bezobsługowe, bo i z takim czymś się spotkałem, nie wiem czy to szło seryjnie).

Więcej punktów nie kojarzę. Jakbyś miał Żuka to byłoby sporo więcej ;) Najprościej byłoby zaglądnąć do serwisówki. Może ktoś udostępni.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@vamos-team)
New Member

Jaki olej i w jakiej ilości polecacie do skrzyni KIA oraz do tylnego mostu ?
Do silnika kupiłem GM 10w-40
Oraz jakie części zapasowe wziąć ze sobą ? Jest to mój pierwszy złombol i nie wiem na co się przygotować.

OdpowiedzCytat
(@ijoijo)
Eminent Member

Leje mi się olej z regulatora kąta wtrysku. Niestety mam nierozbieralny czeski. Czy ktoś wie jak go rozebrać? Ewentualnie ma dobry polski? Czeski wygląda jak puszka a polski ma od przodu pokrywę na 10 śrubach.

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member
Topic starter  

Co zabrać ?
Myślę, że pompę paliwa ( ja wymieniłem w tamtym roku), sprawdź w jakim stanie jest łapa od sprzęgła, bo lubiły się wyginać. Kosztuje grosze a warto mieć. Sprawdź tylko czy masz łapę z "oczkiem" czy "widełki". Tak naprawdę, jeżeli silnik i osprzęt jest w dobrym stanie, to nie bardzo ma się co popsuć. Ja w swoim przez dwa lata powymieniałem wszystko co można. nawet łożyska w kołach, bo to groszowe sprawy. Co do oleju do skrzyni to zalana mam półsyntetykiem. Wcześniej miałem chyba mineralny to DWÓJKA ciężko wchodziła. Teraz jest ok.

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member
Topic starter  

Ma Ktoś wiedzę na ilu poduszkach wisi silnik ANDORIA w Lublinie. ?

OdpowiedzCytat
(@ijoijo)
Eminent Member

Zespół napędowy wisi na 3 poduszkach - dwie po obu stronach silnika i jedna na końcu skrzyni biegów.

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member
Topic starter  

Dzięki za informację. Teraz pora szukać kompletu poduszek. Ciekawe czy były różne, czy jeden komplet był stosowany we wszystkich Lublinach ?

OdpowiedzCytat
(@andzejobus)
Trusted Member

Siema! Nowy Lublin w stawce! :) Udało nam się chwycić Longa, dodatkowo podwyższonego w środku na 9 osób, prezentacją Auta jesteśmy zachwyceni, stanem blach także, gorzej technicznym ;) Na razie tylko takie zdjęcie mamy które dodałem w załącznikach. Trochę pracy przy nim czeka nas. I podstawowa kwestie jakie mam:

1. Jaki olej do niego zalać? Kwestia która mnie nurtuje a na ktorą nie potrafie za bardzo znaleźć odpowiedzi to czy zalać mu półsyntetyk, czy mineralny (mineralny bardzo źle mi się kojarzy :( ) . Przyzwyczaiłem się do Valvoline Max Live i myśle żeby go wlać w postaci półsyntetycznej, ale nie znam tej konstrukcji silnika, i nie wiem co lepsze.

2. Czy wersja Long różni się długością wału? Jeżeli tak, to czy czymś jeszcze?

OdpowiedzCytat
(@zyglatkateam)
Trusted Member

Ładnie wygląda robi wrażenie

OdpowiedzCytat
(@piotrg)
Active Member

Witam od niedawna jesteśmy posiadaczami LUBLINA III silnik 2.0 x20SED z LEGANZY 133 kM bardzo ciekawe zestawienie . Czy może

ktoś w grupie spotkał sie z lublinem z tym silnikiem

OdpowiedzCytat
(@motokoty)
Trusted Member

Witajcie
Mamy pytanie do "oblatanych" w Lubiśiach czy chłodnica od diesla,turbodiesla podejdzie do benzyny 2.2 c22ned i czy pompa wody rolka tez pasuje od tych oplowskich silników czy tez daewoo 2.0 8v ,pasek rozrzadu ustalilismy ze jest 40813X200TR lub 5522xs z gates'a.Ten motor jest ubogo obsługiwany w katalogach współczesnych firm zajmujących sie sprzedażą cześci,cięzko coś znależc.Może ktoś ma jakieś zdjęcia zabudowy przestrzeni pasażerskiej jak tam i w jakiej konfiguracji zrobić miejsca na 6 osób z kierowcą w "krótkim"Pozdrawiamy

https://www.facebook.com/MotoKotyGd https://www.polarsteps.com/MotoKoty/40910-zlombol-2016?s=53964d27-3fcb-4dae-b042-61c4139fd1cc

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

Chłodnicę można dopasować jaką tylko sobie wymyślisz. Kwestia podpięcia węży.
Jeśli chodzi o sam silnik to jest to bliźniacza jednostka montowana w oplu frontiera ,2,2 więc części powinny być te same.

OdpowiedzCytat
(@piotrg)
Active Member

Jesteśmy wlasnie na etapie przygotowan Lublina do wyjazdu u nas silnik 2.2 mamy podmieniony na x20sed od leganzy sterownik zostal ori. Skrzynia tczew . Samochod w gazie. Siedzenia przod volvo s80 tyl vw t4 .

OdpowiedzCytat
(@slunskie-hahary-dt)
New Member

Czesc, Slunskie Hahary w tym roku tez Lublinem jada, a ze do tej pory byl Polonez to troche dla nas to nowosc.
Pytanie dot. felg, chcemy zalozyc alsuy, gdzies wyczytalem ze 5x139,7 i ze KIA pasuja prawda to ?
Jakie byscie dali ? Lublin 3, 99 rok Holden 2.2 LPG

OdpowiedzCytat
Pegazy
(@pegazy)
Honorable Member

Odświeżę trochę temat, po 6 Złombolach w Polonezie, w następnym chcę pojechać Lublinem, już zakupiony Lublin 3, kombi, 6 osobowy. I mam pytanie, jakie fotele wstawialiście do środka? Ja usilnie myślę o fotelach z Renault Espace IV, mają wbudowane pasy, wydają się być wygodne, ale może błądzę, może są jakieś lepsze opcje?. Chciałby wstawić z przodu dwa obracane, z tyłu chciałbym 4 fotele, i mam zagwozdkę jak je rozmieścić?
Druga sprawa, miał ktoś z Was panele fotoelektryczne np z Ali, czy macie drugi akumulator na pokładzie? i jak rozwiązaliście połączenie akumulatorów?

`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)

OdpowiedzCytat