Ja w żuku montowałem drugi aku do którego podpiąłem całe oświetlenie radio itp. Masy spięte razem z plusa głównego akumulatora grubym kablem przez bezpiecznik 50A do przekaźnika ( w moim przypadku tanio kupiłem od świec żarowych z mercedesa w211) no i dalej do plusa dodatkowego aku. Przekaźnik podpiąłem do zwykłego przełącznika i po odpaleniu auta przełączałem i ładowanie było na obu, a na postoju wyłączałem i cały osprzęt prąd brał z dodatkowego aku. Trzeba o tym pamiętać ale to chyba najprostsze rozwiązanie.
http://fb.com/BardzoNigdyBardzo
Czołem!
Tak cały czas mi chodzi po głowie poprawa prędkości przelotowych... Lublin 2.4 4CTi90 ze skrzynią KIA.
Większe opony lub szybszy most - niby spoko, ale wtedy Lublin może stracić trochę siły na pierwszych biegach, szczególnie załadowany?
Kombinował ktoś ze skrzynią biegów? Dłuższa piątka, albo inna skrzynia?
Bo ta piątka to przegięcie pały, można na niej jechać od 50 do 100 kmh :P Prawie jak w automacie.
Witam
Ktoś mi konkretnie odpowie czy Lublin 3mi prod intrall ma szanse pojechania w zlombol czy zostanie odrzucony ?? Jutro jadę obejrzeć od znajomego wiec pyta je dosyc pilne
tez mamy lublina, tez jedziemy pierwszy raz. Moje rozumienie zasad jest nastepujace:
"liczy się powiązanie z komunizmem pod kątem koncepcyjnym/technicznym"
czyli każdy Lublin może być, bo koncepcyjnie niezależnie od wersji/modelu/rasy/koloru/przeznaczenia/smrodu/ilości rdzy jest mocno powiązany z komunistycznym procesem dezajnersko technicznym. Jeśli się temu bliżej przyjrzysz to w zasadzie żuk któremu wyprasowano boki :-)
Pewnie dlatego w liście dopuszczonych pojazdów figuruje Lublin 1,2,3 (oraz 51, ale to trochę inna bajka).
Ponoć było wcześniej trochę inaczej, ale teraz chyba jest tak, zresztą najlepiej by było jeśli potwierdziłby ktoś dorosły
Lista dopuszczonych pojazdów jest tutaj (Punkt 2) https://zlombol.pl/informacje/faq-uczestnika
Lublin 3 łapie się w każdej wersji, także pisz umowę i szykuj auto na wyprawę :)
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Witam wszystkich amatorów złomu ! Jesteśmy nowym teamem z Lubelszczyzny, więc oczywiście kupiony Lublinek;) , ale razem z masą pytań m.in. czym się różniły lublinki z DMC 2.9 i 3.5 tony ? Resorami ? Czy jakoś jeszcze jakoś konstrukcyjnie ?
Coś mi się kojarzy, że któraś wersja jest poszukiwana w przypadku swap'a hebli do Żuka.
W książce podają różnice właśnie w przypadku hebli w zależności od wersji silnikowej - looknij sam
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ooo za tego PDFa wieeelgachne dziekuje !!!!!!!!!!! Z tego co doczytalem różnica polega tylko i wyłącznie na innych kołach: 2.9 tony na 15 cali a 3.5 ma 16.
Witam.Felgi pasują od KIa SORENTO.Tylko ten model kijanki.
Różnic jest trochę. Inna rama, piasty, koła.
Hej,
Odświeżę pytanie - jaki olej z Waszego doświadczenia nalać do andorii 2,4 td?
przwertowalem cala instrukcje i nigdzie o tym powiedziane nie bylo, moglbym prosic o rozwiniecie tematu ?
Ivan - w książce Naprawa Samochodów Daewoo Lublin przy opisie każdego podzespołu są wskazane różnice pomiędzy wersją 33 a 35. Na przykład rama w wersji 33 czyli 2.9t jest wykonana z profilu 100*60 o grubości ścianki 3mm a w wersji 35 profil ramy ma 120*60 i ściankę 4mm. Inne są długości półosi i przełożenie tylnego mostu..
Czy ścianka nie jest elementem konstrukcji nadwozia ? Również chcę ją wywalić lub zostawić pas szerokości podobnej do fotela szofera.