Panowie przeczytałem już pół internetu i nadal moja wiedza nie jest kompletna. Chodzi mi o to że chciałbym do naszego żuczka zamontować most o przełożeniu 4.55 z lublinka. U Siebie mamy most hipoidalny 4.8, znalazłem ogłoszenie całkiem niedaleko mnie gdzie pan ma na sprzedaż całe mosty lub sam atak i koło talerzowe i teraz moje pytania:
-Co dokładnie trzeba przełożyć do mojego mostu żeby zmienić jego przełożenie?
-Czy da radę wstawić gotowy most z lublina z tym przełożeniem (chodzi mi o jego szerokość)?
Wiem że temat już nie raz poruszany ale ostatecznie konkretnej odpowiedzi nie znalazłem, jeśli gdzieś to już jest napisane proszę o link do tematu ;)
Most z Lublina jest fizycznie sporo szerszy. Do Żuka wejdzie, ale sporo rzeźby no i idiotycznie będzie wyglądać;-)
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
Chyba żeby go zwężić. Można pokusic się o skrócenie "boków" i dorobienie półosi.
Co do szerokości to się spodziewałem, co w takim razie z przełożeniem wnętrzności z lublinowskiego mostu?
Bez sensu. Bierzecie most Żuka Andorii, wkładacie wnętrzności Lublina. Podpowiem jeszcze, że dyfry w Lublinie 3,5 tony są mocniejsze ( 4 satelitowe) i kosze są inne, ale da się to przełożyć.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Czyli najlepiej będzie jak wezmę dyferencjał z 3,5t, wałek i koło talerzowe 41/9 i to przełożyć do mojej obudowy?
Przełożyć wałek i talerz to jedno, a odpowiednio je ustawić to drugie.
Dasz radę odpowiednio wyregulować zazębienie ?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Sam tego nie planuje robić, ponieważ nigdy jeszcze mostu od środka nie widziałem ;) Zrobi to albo mój zaprzyjaźniony mechanik albo oddam most wraz ze wszystkim do odpowiedniego fachowca.
Do tego potrzeba gościa który siedzi konkretnie w tym temacie.
Zanim wybierzesz tą opcję, upewnij się że masz namiar na człowieka który to ogarnie, a o takiego nie jest łatwo.
Sam drążyłem podobny temat jakiś czas temu, namiar na który trafiłem
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Dzięki za namiar, mam możliwość kupna tych gratów w dość dobrej cenie, a do naszego mostu trzeba by i tak zajrzeć przed trasą więc można przy okazji poprawić lekko przełożenie, dodam że mamy trochę więcej niż 70KM i chcielibyśmy przy okazji trochę ugrać na prędkości
No widzę ocieracie się o ten sam problem co i ja. Mam most nowego typu, obecnie prawie 4,8 ( ten z Andorii), najszybszy jest 4,55. Ja potrzebuję coś w okolicach 4,1 i jest kicha a globoidalnego nie chcę, bo jakakolwiek awaria na trasie będzie skutkowała potrzebą wyjęcia całego mostu z auta a to strata czasu ogromna :unsure:
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
a ja chce wsadzic do s21 most od diesla. z tego co wyczytalem powinien pasowac bez przerabiania???
Wiem że most z żuka jest wolniejszy i mocniejszy aniżeli most z warszawy jest trochę słabszy pod górę ale szybszy szerokość jest taka sama jak w żuku
Mylicie tematy. Macie podział na most z Żuka:
- starego typu ( globoidalny, skręcany z dwóch połówek)
- nowego typu ( hipoidalny, poznać po tym że ma klapę z tyłu, montowany tylko w Andorii i to był najbszybszy most seryjnie montowany do Żuka, przełożenie nie całe 4,8).
Wnętrzności mostu nowego typu ( hipoidalnego) są takie same jak w Lublinach 2,9 tony i 3,5 tony ( 3,5 tony ma 4 satelity i mocniejszy kosz), Przełożenia ( w sensie wałek + talerz) wymiarowo są takie same. Lubliny mają szersze mosty ( zatem też dłuższe półosie).
Dodatkowo jak już wspominano na tym forum wiele razy, WAŁ PRZY MOŚCIE NOWEGO TYPU JEST KRÓTSZY (względem mostu globoidalnego). Wystarczy wziąć stary wał i na końcu przy moście go skrócić.
Wnioski wyciągnijcie sami.
My już kupiliśmy atak i koło talerzowe bo dyfra od 3.5t jednak nie było na sprzedaż. Jak poskładamy to damy info jak wrażenia itp, ale to może być trochę późno bo teraz silnik stoi przed autem i czeka na dociągnięcie głowicy i założenie rozrządu.