Zaznacz stronę
Obrotomierz 1,9 XUD...

Notifications
Clear all

Obrotomierz 1,9 XUD Polonez

7 Posty
4 Users
0 Likes
1,993 Widok
(@bellapolonezbellonez)
Active Member
Topic starter  

HELP
ma ktoś może rozpiskę pinów /są 3/ w czujniku halla na kole zamachowym do obrotomierza w silniku 1,9 XUD turbo.
Pacjent to Polonez Bella ale z zamontowanym silnikiem z Xantii TD rok 1995.

Cytat
(@pogromcy-rdzy)
Eminent Member

Trochę późno ale
2 piny łączymy do masy, 3 to sygnał do obrotomierza.

Nic nie jest pewne,wszystko jest możliwe.

Strona załogi:
www.facebook.com/poogromcyrdzy

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

A podrzucisz jeszcze foto dla potomnych? :)

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@pogromcy-rdzy)
Eminent Member

Taka kostka z ekranowanymi przewodami znajduje się pod maską.
Przewód czarny i biały łączymy do masy
Przewód czerowny sygnał, prowadzimy do kabiny do obrotomierza (u mnie na zdjęciu przewód do kabiny jest nie ekranowany czasami obrotomierz się wychyla i łapie zakłócenia np. przy odpalaniu lub użyciu jakiegoś urządzenia elektrycznego, ale nie przeszkadza to zbytnio i nie wpływa na wskaznaia przy odpalaniu mamy jakby sprawdzanie obrotka :P

Strona załogi:

OdpowiedzCytat
BartewicZ
(@bartewicz)
Eminent Member

Odkopię troszkę tego kotleta :D
Czy ktoś ma doświadczenie w zmianie alternatora w XUDzie na coś bardziej wydajniejszego? Nasz działa poprawnie póki temperatura nie przekracza 25 stopni, im cieplej tym ładowanie maleje. W Albanii niestety nawet nie dało się utrzymać ładowania baterii w telefonie...

Albania '22- Numer boczny 345
Portugalia '23 - Numer boczny 183
Norwegia '24 - Numer boczny 357
Turcja '25 - Numer boczny 58
https://www.instagram.com/idzpanwgnuj

OdpowiedzCytat
(@pogromcy-rdzy)
Eminent Member

Dziwny problem, objechaliśmy 3 złombole w tym dwa gorące (Sycylia,Grecja) Regulator napięcia rzeczywiście zmniejsza nieco ładowanie po
rozgrzaniu,w moim altku siedzi regulator CARGO,czyli też nie jakiś najlepszy,a takich problemów nie było.
Najpierw spróbuj inny regulator założyć, mierzyłeś może ładowanie na klemach i później bezpośrednio na alternatorze? u mnie występował znaczny spadek napięcia( na klemach, największy np. na kostkach reflektorów) Dołożyłem dodatkowy przewód z alternatora do akumulatora 16mm kwadrat, teraz spadku nie ma nawet na kostkach reflektorów. Można to też zrobić prościej i taniej, dołożyć gruby przewód od alternatora do przewodu rozrusznika( użyjemy po prostu grubego przewodu idącego bezpośrednio z akumulatora do rozrusznika, jak np. jest w 126p) zobacz jakim przewodem idzie całe ładowanie, po latach często też same klemy mają słabsze połączenie z przewodami, dlatego taki od alternatora do aku może się przydać. pozdro.

Strona załogi:

OdpowiedzCytat
BartewicZ
(@bartewicz)
Eminent Member

Dziwny problem, objechaliśmy 3 złombole w tym dwa gorące (Sycylia,Grecja) Regulator napięcia rzeczywiście zmniejsza nieco ładowanie po
rozgrzaniu,w moim altku siedzi regulator CARGO,czyli też nie jakiś najlepszy,a takich problemów nie było.
Najpierw spróbuj inny regulator założyć, mierzyłeś może ładowanie na klemach i później bezpośrednio na alternatorze? u mnie występował znaczny spadek napięcia( na klemach, największy np. na kostkach reflektorów) Dołożyłem dodatkowy przewód z alternatora do akumulatora 16mm kwadrat, teraz spadku nie ma nawet na kostkach reflektorów. Można to też zrobić prościej i taniej, dołożyć gruby przewód od alternatora do przewodu rozrusznika( użyjemy po prostu grubego przewodu idącego bezpośrednio z akumulatora do rozrusznika, jak np. jest w 126p) zobacz jakim przewodem idzie całe ładowanie, po latach często też same klemy mają słabsze połączenie z przewodami, dlatego taki od alternatora do aku może się przydać. pozdro.

Ostatecznie poszla pelna regeneracja i troche zdziwienie bylo, ze fabryczny altek to tylko 50A. Ale zostalismy przy tym i poki co na pelnym obciazeniu ladowanie to 14.3 na aku wiec jest bardzo dobrze. Mam nadzieje, ze to sie nie zmieni w wiele cieplejszych warunkach

Albania '22- Numer boczny 345
Portugalia '23 - Numer boczny 183
Norwegia '24 - Numer boczny 357
Turcja '25 - Numer boczny 58
https://www.instagram.com/idzpanwgnuj

OdpowiedzCytat
Share: