Zaznacz stronę
Pojazd "specjalny" ...

Notifications
Clear all

Pojazd "specjalny" - rejestracja,ubezpieczenie,etc

41 Posty
12 Users
0 Likes
36.6 K Widok
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Drogie Panie, Szanowni Panowie,

Zwracam się do Was jako ekspertów od sytuacji przedziwnych, szczególnie do właścicieli pożarniczych Żuków, których mamy dostatek. Zapewne ktoś taką drogę już przechodził, lub się orientuje. Więc od początku:
Niva po odbyciu dwóch rajdów chyba będzie musiała chwilkę odpocząć, więc skusiłem się na zakup rodzimej konstrukcji, polonez-ambulans. I się zaczęło...
Krótki stan prawno-techniczny auta:
- Wciąż zarejestrowany na NZOZ (chociaż kupiłem od "pośrednika");
- Przegląd skonczył się w połowie ubiegłego roku;
- Polonez jest w stanie takim jaki jeździł do końca w kolumnie sanitarnej, z wyłączneniem: demontażu "kogutów" oraz demontażu "leżanki" w środku;
- Samochód jest zarejestrowany jako "Pojazd sanitarny" (co ponoć nie jest jednoznaczne ze "specjalnym").
- Samochód zarejestrowany jest na 4 osoby, posiada w środku 2 fotele standardowe z przodu, jeden mniejszy fotel (bez pasów!) z tyłu dla lekarza, oraz miejsce na leżankę jako dla czwartej osoby.

Chcąc zrobić przegląd z tzw. "buta", diagności twierdzili, że nie podbiją, bo nie mogę sobie jeździć od tak ambulansem (tłumaczenie nieco amatorskie).
Zastanawiam się więc nad dalszymi możliwościami.
1) Oczywiście można zdjąć nalepki ambulansowe, wsadzić kanapę na tył ze zwykłego poloneza, domontować pasy i przekwalifikować auto na osobowe - taką opcję rozważam, nie powinno byc problemów, więc pominę w dalszych rozważaniach;
2) Zdjąć nalepki, domontować pas do istniejącego tylniego fotela, przerejestrować na osobowy dla 3 osób - upierdliwe z uwagi na chęć zabrania 4 osób;
3) i tu zaczynają się ptyania: Pozostawienie pojazdu jako "Pojazd sanitarny".
a)Czy jest możliwość poruszania się pojazdem sanitarnym jako osoba prywatna? Tutaj otrzymuje sprzeczne informacje od różnych diagnostów. Chociaż teoretycznie, diagnosty nie powinna interesować kwestia własności auta tylko jego stan techniczny. W urzędzie komunikacji za to stwierdzili, że ich kompletnie nie interesuje kto jest właścicielem, jak mam w dowocie karetke i chce jezdzic karetka, to bede nia jezdzil ;)
b) Czy mogę ubezpieczyć pojazd sanitarny jako osoba fizyczna? W PZU powiedzieli mi ze nie maja takiej opcji
c) Czy jesli nie moge posiadac pojazdu sanitarnego jako osoba fizyczna, a chcac na dzialalnosc, musze miec dopisany odpowiedni punkt PKD o jakims transporcie sanitarnym lub podobne?
d) Jak podejrzewam, oprocz powyzszych problemow, aby przejsc przeglad jako pojazd sanitarny, zapewne bede znow musial domontowac "koguty", gdyz jak rozumiem jest to konieczny atrybut takiego pojazdu.

Jezeli ktos przechodzil powyzsza droge przez meke, i ma jakies podpowiedzi - wszystkie beda mile widziane.

Z gory dzieki i do zobaczenia
Dominik & Crew

Cytat
(@yourij)
Reputable Member

zrób zmianę konstrukcyjną pojazdu na osobówkę.
Pod koniec 2006 roku kupiłem felicię kombi z kratką i rejestracją jako auto ciężarowe (4 osoby). Musiałem nieistniejącą kratkę zlikwidować, przejść badanie techniczne i zarejestrować auto jako osobówkę.
Jako, że wszystko było tylko na papierze, bo to było jedno z tych słynnych aut z kratką, to dałem 50zł w uprawnionym warsztacie za papier poświadczający dokonanie demontażu kratki, który dałem diagnoście w stacji kontroli pojazdów. Diagnosta wystawił nowy papier, który przedstawiłem w Urzędzie Miasta. Urząd Miasta dał nowy dowód rejestracyjny.

Gdzie znaleść warsztat z uprawnieniami, to Ci diagnosta powie.
Tu masz nieco więcej o tym:
http://www.badaniapojazdow.pl/porady/zmiany-konstrukcyjne.html

a jak już to wszystko zrobisz, to wstaw całe wyposażenie znowu do auta i olej temat ;)

+48 505 230 876
dEfekt Motyla

OdpowiedzCytat
(@limbowa-najlepsza-ulica-w-gdyni)
Noble Member

To może być każdy warsztat samochodowy , który ma w EKD wpis 50.20.A konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych

sam sobie wystawiłem takie zaświadczenie jak dostawiłem 9 siedzenie w TRANSICIE, po zaświadczeniu od diagnosty musiałem w wydz komunikacji załączyć kopię wpisu do ewidencji działalności gosp.

ale chyba szkoda go przerabiać ,drążyłbym możliwość użytkowania karetki!!!

Podstawą elektryki są dobre styki !

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Jestem z tym na czasie.
Wczoraj przerejestrowałem poloneza strażackiego, którego kupiłem kilka dni temu.
Zarejestrowany jest jako osobowy.
Na jednej stacji nie zrobili mi przeglądu, bo nie zdjąłem kogutów, napisów, itp, a ja nie jestem strażakiem (pomimo, że w dowodzie zarejestrowany był na OSP).
Pojechałem więc na inną stację, zresztą okręgową, gdzie zrobili mi przegląd bez problemu. Tu też mogłem bez problemu i za małe pieniądze "przerobić" go na specjalny. Na prowadzenie auta specjalnego trzeba mieć dodatkowe uprawnienia, których zresztą nie mam.
W Wydziale Komunikacji to Ich wali.
W najtańszej ubezpieczalni za (każdy) specjalny mogłem go opłacić za 300 zł na cały rok i reszta też Ich wali.
Oficjalnie i legalnie jeździć tym nie mogę, ale nad tym też "pracuję". Sprawa podchodzi nie pod postępowanie mandatowe, tylko administracyjne, czyli sąd. Poza tym są większe emocje, bo póki co, jeżdżę nim na co dzień.
Pozdrawiam!

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Właśnie będę dążył do tego, żeby nie przerabiać go na osobówkę, co jest dość proste, tylko na pozostawienie go jako "pojazd sanitarny".
I stąd ciągle pytania: czy mogę bez specjalnych uprawnień nią jeździć? Jakie są warunki pozostawienia jej jako sanitarka? Muszę domontować "koguty" na dachu?

Jakieś doświadczenia w tym kierunku? Bo jak rozumiem poganiaczu, Ty masz sytuację dość odwrotną - zarejestrowany jest jako osobowy, pomimo "innego" wyglądu

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś wystarczyło, że koguty były nakryte jakimś pokrowcem.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@lumpekssquad-pieszczochy)
Estimable Member

Na prowadzenie auta specjalnego trzeba mieć dodatkowe uprawnienia, których zresztą nie mam.

Na co się powołujesz i gdzie to usłyszałeś/przeczytałeś?

OdpowiedzCytat
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Z mojej wiedzy (nie potwierdzonej, więc jestem szczerze zainteresowany rzeczową odpowiedzią), dodatkowe uprawenienia wymagane są do prowadzenia pojazdu uprzywilejowanego, a nie specjalnego.

Ktoś ma dodatkowe szczegóły?

OdpowiedzCytat
(@nysagang)
Honorable Member

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś wystarczyło, że koguty były nakryte jakimś pokrowcem.

Co do kogutów, to od czerwca nie będzie trzeba ich już nakrywać. Wchodzi nowelizacja ustawy o pojazdach zabytkowych.

OdpowiedzCytat
 Team
(@na-bogato-team)
Eminent Member

Zrób sobie psychotesty oraz badanie lekarskie i możesz nim śmigać. Jeżeli masz zdemontowane sygnały świetlne i dzwiękowe w tym momencie nie jest to pojazd uprzywilejowany i już nie mają prawa się przyczepić bo masz psychotesty a takowe są wymagane na pojazdy specjalne oraz uprzywilejowane w ruchu. Mam kolegę, który ma pojazd tego typu (Ford Galaxy Gifa) - w dowodzie ma pojazd specjalny, przeznaczenie (UWAGA): ambulatorium :woohoo: Zarejestrowany na osobę prywatną (3 osobowy ale ma 3 siedzące i jedno leżące). Gapa z dachu zdjęta, porozklejany z wszelkich oznaczeń i spoko nim jeździ bez żadnych kłopotów (pomimo kontroli drogowych). Ubezpieczenie też żaden problem - powinni zrobić Ci wszędzie (wyłączając pzu jak piszesz) To samo tyczy się przeglądu. Przecież robią przegląd pojazdowi a nie temu kto go prowadzi. U mnie nie ma z tym problemu, spróbuj zmienić stacje diagnostyczną. Sam jeżdżę karetką :blink: jakby coś postaram się pomóc.

OdpowiedzCytat
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Dzięki za info. Chociaż znowu cisną mi sie 3 kolejne pytania:
1) Właśnie tak jak piszesz, przegląd robią pojazdowi. Więc jeżeli mam zdemontowany kogut i wyczyszczone w środku (bez leżanki, itd), a takżę zdjęte wszytkie napisy to właśnie wtedy raczej nie będą chcieli mi podbić przeglądu, bo to już nie jest żaden "specjalny" (czyli sanitarny), tylko zwykla osobówka z dziwną budą. Czyli stan faktyczny nie zgadza się z dowodem, tak twierdzą na jednej. Szukać do skutku?
2) Czy na pewno muszę zdejmować całe oznakowanie? Czyli np. napis "Ambulans"? Gdzieś słyszałem, że według przepisów nie mogę mieć kogutów, ale napisów już ustawa nie obejmuje, i "demontaż" nie jest konieczny.
3) W takim razie, jeżeli idziemy w kwestie zdjęcia oznaczeń, itd. to po co mi badanie lekarskie i psychotesty? Na prowadzenie każdego "specjalnego" (ale nie uprzywilejowanego) są takie potrzebne?

Może rozbieram sprawę na zbyt małe części zamiast jeździć i usiłować podbić dowód do skutku, ale strasznie mnie ta sprawa zainteresowała... pozatym, chciałbym mieć auto jak najbardziej zbliżone do karetki, więc najchętniej nie zdejmowałbym napisów, a nawet dorzucił koguta ;))

OdpowiedzCytat
(@blmotors)
Active Member

To zrób przegląd na normalny samochód, napisz sobie "Ale lans", wrzuć koguta takiego jak taryfiarze mają, bez stroboskopów, ew. oklejonego na niebiesko, no i zwykłą kanapę z tyłu. A ile osób masz w dowodzie rejestracyjnym?
Pozdrawiam
Timon

OdpowiedzCytat
(@lada-chwila)
Eminent Member
Topic starter  

Jasne, to jest wyjscie. Tylko pojawia sie kilka problemow:
- kilka stowek cala impreza dodatkowo wyjdzie,
- Nie wiem czy jak wrzuce kanape poldkowa to bedzie sie rozkladac w jeden poziom podlogi (ocyzwiscie chce tam tez spanie zrobic dla 2 osob). Do zbadania
- ponoc ubezpieczenie tansze na specjalne niz na osobowe, a ja chce go utrzymywac najtanszym kosztem (za duzo gratow na utrzymaniu)

Pozdr.

OdpowiedzCytat
(@ziomex-sa)
Estimable Member

Masz POLONEZA CARGO dodaj jakieś fotki pozdrawiam:)

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Na jednej ze stacji diagnostycznych, od szefa drogówki, od prawnika...

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 3
Share: