Przy podłączeniu tego cuda uda sie na pewno wystawic poprawną diagnozę.
Mam u siebie wiekszy problem w postaci przegrzewania sie silnika. Temp dochodziła tak do 130 prawie,juz drugi złombol i nic sie nie uwaliło pomimo ze wymieniłem druga chłodnica pompa wody itp,temp sprawdzana termometrem i pokrywa sie ze wskazaniami na desce,w układzie sam koncentrat.Czujniki went prawidłowe,wentylatory poprawnie sie kręcą.Jak jest taka temp jak teraz na dworzu to problemu nie ma.Słyszałem cos o zaspawaniu jakiegos kanału w głowicy i ze wtedy wskazówka stoi dęba jak w vw,nie mam jedej metalowej kierownicy powietrza przy chłodnicy klimy.i sorry za off top
https://www.facebook.com/MotoKotyGd https://www.polarsteps.com/MotoKoty/40910-zlombol-2016?s=53964d27-3fcb-4dae-b042-61c4139fd1cc
ja tam nie wiem, ale jeszcze się nie spotkałem z tym, aby jakikolwiek producent zalecał jazdę na koncentracie. Na pewno masz sprawny termostat ? Może niech Czerwony Team napisze o jego przebojach z termostatem i skaczącą temperaturą.
Kiedyś dawno dawno temu jak jeszcze w moim złomie był oryginalny silnik, miałem termostat fabryczny na 75 stopni ( i to nie jest żart). Pewnego dnia podczas powrotu do domu i przypałowaniu poczułem jak silnik zaczął chodzić ciężej. Okazało się że tłoki nieco popuchły od temperatury. Chcąc nie chcąc musiałem szukać przyczyny. W końcu wytargałem termostat, wrzuciłem do garnka i zacząłem grzać w wodzie na palniku. Zaczął się otwierać, jednak jak się okazało, w pewnym momencie się przycinał i nie był w stanie się otworzyć do końca. Zatem tak normalnie chłodnica była ciepła i wydawać by się mogło, że jest OK, natomiast przy daniu w palnik przepływ był za słaby i po prostu silnik się gotował ;)
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Termostat tez wymieniony :-) płyn był tez zamiast koncentratu , czasami jest tak ze pierwszy wentylator cały czas pracuje ale byc moze to wina za "niskiego"czujnika term,manewry z miedziana chłodnica tez były,tez obiło mi sie o uszy ze gsi tak mają ze wysoko temp trzymają ale dla mnie to absurd.Przecioez to nie jest wysokocisnieniowy zamkniety układ chłodzenia ze 130 to norma.Podejrzewam jeszcze zbyt zasłoniętą chłodnice przez skraplacz i brak tej kierownicy powietrza.Z drugiej strony ani razu nie zagotował sie tak aby wyrzuciło płyn przez korek, to chyba nie moja marka do napraw.
https://www.facebook.com/MotoKotyGd https://www.polarsteps.com/MotoKoty/40910-zlombol-2016?s=53964d27-3fcb-4dae-b042-61c4139fd1cc
Tak w poszukiwaniu części do Syreny natknąłem się na takie coś. http://www.polmozbytbielsko.pl/?1819,pl_komputer-diagnostyczny-do-wtrysku-polonez
`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372
Podłącze się do tematu Polonez GSI
Na początku - jeżeli chodzi o silniki, mechanikę itp jestem totalnym laikiem.
Ja mam zamontowane LPG, na gazie śmiga dobrze, natomiast na benzynie dodanie gazu i przyspieszanie powoduje dźwięk stukania z silnika - jak zawory albo coś takiego, na lpg to nie występuje. Ktoś coś?
`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)
Hint: spalanie stukowe.
Układu podciśnienia jeszcze nie sprawdziłem, ale zamierzam.
Jedną kwestię zauważyłem, jak odpalałem Żuka na kable (od Poldona), a że było ciemno to w oczy rzuciło mi się, że izolatory dwóch świec się świecą - co wskazuje, że mają przebicia. Teraz tylko pytanie czy te przebicia są od zalewania czy od uszkodzenia cewki WN? Zalewanie może być spowodowane cieknącymi wtryskami albo błednym wysterowaniem przez sterownik.
Komputer diagnostyczny kupiony, ale po podłaczeniu nie łączy się ze sterownikiem silnika :( Więc powstała myśl, ze moze sterwonik jest uwalony...
Jeśli pogoda pozwoli to w następnym tygodniu wyszarpię sterownik zza schowka i napisze na czym stanęło.
Edit: Bo mi się przypomniało, że jak wymieniałem świece i kable to właśńie te dwie, które mają teraz przebicia miały mocno zaśniedziałe połaczenie fajka-świeca. Wiec może jednak cewka...
Jesteśmy producentem ww. urządzenia. Widząc dalsze zainteresowanie komputerem diagnostycznym DC-03 jak i pojawiające się zapytania o niego, zastanawiamy się nad wznowieniem produkcji w ilości kilku sztuk dla Państwa . Osoby zainteresowane zapraszamy do kontaktu mailowego: biuro@chip-elektronika.plWpadł mi w ręce Polonez Caro Plus GSi MPi i od początku świeci mu się przekleta kontrolka check engine.
Czytałem już milion tematów o metodzie na spinacz - no i nie działa. Z rezystorem 10k też nie działa, nie mam komputera na DOSie z portem COM, a przejściówka też nie rozwiązuje sprawy... ogólnie MROK I POŻOGA!
Ostatnia nadzieja w oryginalnym komputerku diagnostycznym DC-03. Ponoć były takie montowane w wozach policyjnych. Zdjęcie w załączniku.
Poszukuję osoby, która takowy komputerek posiada i jest gotowa pożyczyć na kilka dni (do czasu naprawienia pojazdu). Gratyfikacja do ustalenia :)