Zaznacz stronę
POLONEZ TRUCK Powię...

Notifications
Clear all

POLONEZ TRUCK Powiększanie paki.

25 Posty
10 Users
0 Likes
14.6 K Widok
(@amarena-racing-team)
Trusted Member
Topic starter  

Witam. Jest szansa że pojedziemy do Nordkapp Poldkiem Truck, a jesli sie nie uda to na bank jedziemy w 2014. Generalnie zastanawiałem sie nad rozwiązaniem zastosowanym w pace a właściwie jej pokrywie. Na dach zachodzi nadbudówka dla aerodynamiki i myślałem że również dla powiększenia przestrzeni, jednak jak zerknąłem na pakę to zauważyłem że jest przegroda miedzy nadbudówką a paką. Nie dokońca rozumiem czemu. Może ktOŚ wie? Chciałem wyciąć dziure w tym plastiku aby powiększyć przestrzeń. Nie bedzie z tego powodu jakiś problemów? Ciekawe czemu fabryka tego nie zrobiła... Wolałem zapytać zanim chwycę za kantówkę :D
Załączam zdj, klaryfikujące o co mi chodzi

Cytat
(@zemsta-krecika)
Estimable Member

Wycinaj - ja Ci pozwalam tylko w razie czego ja o niczym nie wiem :whistle: a tak poważnie to pierwszy raz widzę taki patent. Miałem wcześniej doczynienia z taką nadbudówką tylko że ją się dało otworzyć - normalnie na kluczyk była ot taki box jak na maluchach kiedyś były montowane

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Średni pomysł, w Polonezie to dach akurat stanowi część niosącą dość spore reakcje. Jak to powycinasz w cholerę, to się to będzie nadawać tylko na złom. Wg mnie lepiej skorzystać z tego "kurnika" na dachu, i trzymać tam podręczne rzeczy ( np coś do jedzenia itd). Któraś tam wersja, miała zamykane z boku klapki że można było rzeczy wrzucić.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@milosnikdf)
Active Member

Ewentualnie poszukać nadbudowy z zespoloną nadbudową nad kabiną - przykład : http://xarchiwum.pl/nadbudowa-polonez-truck-i1310013387.html

OdpowiedzCytat
(@amarena-racing-team)
Trusted Member
Topic starter  

Średni pomysł, w Polonezie to dach akurat stanowi część niosącą dość spore reakcje. Jak to powycinasz w cholerę, to się to będzie nadawać tylko na złom. Wg mnie lepiej skorzystać z tego "kurnika" na dachu, i trzymać tam podręczne rzeczy ( np coś do jedzenia itd). Któraś tam wersja, miała zamykane z boku klapki że można było rzeczy wrzucić.

Chyba sie nie zrozumieliśmy. Ja właśnie chciałbym skorzystać z tego kurnika ale nie mam doniego dostępu. Ten nie mam nic otwieranego z boku :/ Chciałem wyciąć otwór w plastiku tam z tyłu co jest nad tylną szybą na pace.

OdpowiedzCytat
(@amarena-racing-team)
Trusted Member
Topic starter  

Ewentualnie poszukać nadbudowy z zespoloną nadbudową nad kabiną - przykład : http://xarchiwum.pl/nadbudowa-polonez-truck-i1310013387.html

Aż tak mi nie zależy :P ale myślałem ze to moze nie bedzie zly pomysl zeby powiększyć przestrzeń bagażową

OdpowiedzCytat
(@milosnikdf)
Active Member

Widocznie Twoja nadbudowa nad dachem pełni tylko rolę spojlera :-( Też tak miałem w jednym z trucków

OdpowiedzCytat
 Team
(@na-bogato-team)
Eminent Member

Chyba sie nie zrozumieliśmy. Ja właśnie chciałbym skorzystać z tego kurnika ale nie mam doniego dostępu. Ten nie mam nic otwieranego z boku :/ Chciałem wyciąć otwór w plastiku tam z tyłu co jest nad tylną szybą na pace.

Ja osobiście bym wyciął bez chwili zawahania, jedyne co, to wg mnie otwór ten musi być węższy a nie równy z tą owiewką bo na pace będzie panował swoisty huragan :woohoo: ale zawsze możesz wykorzystać to co zostanie wycięte na jakieś zamknięcie czy coś w tym stylu dorobić i powinno być spoko;)

OdpowiedzCytat
(@stasiu)
Reputable Member

najlepiej taką zabudowę http://kamil.luxmot.pl/?p=110

stasiu

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Amarena Racing Team, masz rację, źle was zrozumiałem. Ale będzie problem, bo ta nadbudowa z tego co mi się widzi, nie jest połączona z tylną częścią. W takim przypadku wyciąłbym z boku dziurę kątówką, tarcza 1mm. Potem kupił matę szklaną i żywicę poliestrową ( z tych tańszych to dość dobra jest z Novola) i robisz rynienkę na brzegu ale schowaną trochę do środka tego "kurnika", na dole mającą kanał ściekowy tak jak na podszybiach kiedyś się robiło jak jeszcze były szyby na uszczelki wkładane). Do tej formatki co wyciąłeś robisz krawędź prostopadłą która wejdzie ci w tą rynienkę. Do tego 2 zawiasy przykręcisz i z dołu jakiś zamek wykminisz. Na tej rynience w obudowie dajesz uszczelkę i masz to szczelne. Wtedy możesz całkiem sporo tam naładować takich typowych najpotrzebniejszych pod ręką rzeczy. Tylko musiałbyś jeszcze całość jakoś uszczelnić pomiędzy dachem a nadbudówką. Nie wiem jak ten model owiewki jest fabrycznie mocowany.

Tutaj masz przykład fabrycznie zrobionego kurnika (otwiera się do góry, widać rączkę na zdjęciu):

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@poldj)
Trusted Member

może aż tak nie szaleć z uszczelnieniem tylko trzymać w tym gołębniku rzeczy w wodoszczelnych opakowaniach:)

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

Nie chcę się czepiać, ale czy 2 metry paki Wam nie wystarczy? Przecież tam możesz spakować pół mieszkania i jeszcze zrobić tam spanie. Po co bawić się w wycinanie i uszczelnianie?

Prevent-Złombol Stowarzyszenie FSO Pomorze

OdpowiedzCytat
(@poldj)
Trusted Member

wywiozą teściową :evil:

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

wywiozą teściową :evil:

a to nie trzeba wycinać, odkręcić wpakować i przykręcić!

Prevent-Złombol Stowarzyszenie FSO Pomorze

OdpowiedzCytat
(@amarena-racing-team)
Trusted Member
Topic starter  

Hmmm. Sporo roboty ale pomysł niezły...wtedy moze byc paka kompletnie zawalona a buble beda pod ręką. Narazie sie wstrzymam bo nie mam pewnosci czy będę miał dostęp do 4 drzwiowego roya do sierpnia. Dziure to 5 min i zrobiona, ale jesli mam kombinować do tAk wysokiego stopnia to poczekam az będę pewien że jedziemy tym egzemplarrzem... Jeżeli sie okaze że dostępu miec nie będe to kupimy drugiego :)tylko patrząc na aukcje dużo łatwiej i taniej można dostać 2 drzwiowego 5 osobowego trucka. Planujemy jechac w 4 osoby. Jechał ktoś może na tej ławeczce z tyłu w 2 drzwiowym trucku? Da sie wytrzymać? Bo nie miałem doczynienia z tą wersją.

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Share: