Zaznacz stronę
Skoda 105 S 1984 r....

Notifications
Clear all

Skoda 105 S 1984 r. pytań kilka

33 Posty
7 Users
0 Likes
18.4 K Widok
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

Witam,
Kupiłem pod kątem złombolu 2012 skodę 105, auto ma przejechane 80 kkm. Zorientowałem się, że kilka zespołów również startuje takim samochodem i tutaj pytanie do znawców i bardziej doświadczonych:

Jakie części zamienne zabrać w trasę ? Co poza eksploatacyjnymi rzeczami może paść w takim aucie biorąc pod uwagę warunki złombolu ?

Widziałem również inicjatywę zespołów skody odnośnie wspólnego pokonania trasy- ile skód już udało się zebrać do stadka ? Jedzie jakaś wersja z szerokimi lampami ?

Cytat
(@mlodepyrki)
Eminent Member

borygo na zapas, linke gazu, olej, to bylo wszystko co zużyliśmy :) aczkolwiek na zapas mamy nawet uszczelke pod głowice :)

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

Startujecie w tegorocznej edycji ? Jeżeli tak to jaką skodą ruszacie w trasę ?

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Przede wszystkim warto dla świętego spokoju wymienić łożyskowania w tylnych kołach. Przód zawsze da się jakoś zrobić, tył, jak ukręcisz półoś a nie masz drugiej to albo znasz się "trochę" na robocie, znajdziesz kogoś kto ci użyczy sprzętu typu spawarka/kątówka i polepisz albo leżysz ...

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

Takie rzeczy zrobię jeszcze przed wyjazdem- to oczywiste, natomiast wiedza jaką powziąłem z innych forów poświęconych tej skodzie wydaje się nie do końca spełniać wymogi samochodu który ma 28 lat i będzie jechał non stop cały dzień w górach, dolinach, po autostradach, w upale... Dlatego też chcę zaopatrzyć się już teraz w części zapasowe- bardzo ciężko znaleźć niektóre elementy... Trwają testy samochodu- codziennie 100 km i jakoś daje radę B) a inne moje autka poszły w odstawkę :P

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Najpierw zajmij się układem napędowym, hamulcowym i kierowniczym bo to podstawa decydująca o bezpieczeństwie. Jeszcze należy sobie zadać pytanie czy to ma być samochód na dłużej czy na jednorazową przygodę. Jak na dłużej to można się bawić w wymianę uszczelnień itd. Jeśli nie to po prostu oleju w zapasie mieć i tyle no chyba że masz wystarczająco wolnych funduszy ( tu decyzja należy do ciebie, ja osobiście lubię mieć wszystko perfekt na tyle na ile kasa i czas pozwala na tyle robię). Warto sprawdzić układ chłodzenia. Czy rurki stalowe nie są tak skorodowane że lekkie uderzenie może doprowadzić do wycieku, czy węże gumowe już się nie porobiły kruche itd. Sprawdzenie pompy wody. Ewentualnie zakupić dodatkową elektryczną na wszelki wypadek. Sprawdź czy nie masz zakamienionej chłodnicy. Czy silnik latem nie będzie się grzał itd. Czasu jeszcze sporo do wyjazdu więc sporo można przygotować ;)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

Czytałem o tych półosiach- lubią się ukręcić i koło potrafi odpaść- po czym poznać że te elementy mają już dosyć ? Samochód miał być na jeden wyjazd, ale ma coś w sobie i pomimo że jeździłem już autami za 2 bańki z silnikiem 600 koni to ta skoda za 600 złotych i 2 koniami daje więcej frajdy i zostaje w rodzinie :D

OdpowiedzCytat
(@yourij)
Reputable Member

@Bimber, skąd się wybierasz na wyprawę ?
Jeśli z okolic Krakowa to zapraszam do garażu, pełen wybór części zamiennych :)

a tak na serio - układ chłodzenia przede wszystkim - szczelność.
Grzanie się układu najlepiej sprawdzić w jakimś miejskim korku, wtedy Ci wyjdzie czy układ wyrabia czy nie.
Jeśli masz stary typ nagrzewnicy to tym bardziej, starszy typ miał wadę i płyn lubił uciekać (i kapać na dywanik pasażera).

W razie czego, najpewniej wyruszę 105s '78 z pełnym zapasem części to mnie potem szukaj na trasie ;)

+48 505 230 876
dEfekt Motyla

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

Yourij- jestem z Zabrza, ale często wyjeżdżam do Krakowa służbowo- niedługo będę ponownie więc wpadaj czasami na forum to może się ugadamy, tym razem pojadę swoją skodą i zrobię furorę pod Waszym Sądem Okręgowym :D Masz może lewy przedni błotnik do mojej wersji 105 ? czarne zderzaki też bym chętnie nabył przód i tył, do tego grill, obudowy świateł i prędkościomież bo mój przestał liczyć przedwczoraj przebieg... :S, poza tym lusterka w chromie również chciałbym zamontować.

OdpowiedzCytat
(@yourij)
Reputable Member

Sąd Okręgowy ul.Przy Rondzie 7 ?
odezwij się jak będziesz, pracuję kilkaset metrów dalej :)

tylko przez ostatni koniec stycznia mnie nie będzie.

zderzaki - który typ ? stary czy nowy ?
mam stare, stalowe (z kierunkami)
prędkościomierz - mam dwa, trzeba je sprawdzić czy działają
lusterko chromowane - mam tylko obudowę niekompletną
błotnik - powownie która wersja ?
obudowy świateł - jakieś mam, raczej starsze wersje

+48 505 230 876
dEfekt Motyla

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

Tak- SO przy rondzie 7- czyli wieczny brak miejsc parkingowych... mam wersję 1984- nowsza buda z szerokimi światłami z tyłu i plastikowymi zderzakami. Jeżeli chromowane podejdą to mogą być. Będziemy w kontakcie przez forum :) Zegary są okrągłe- czyli nowe. Kiedy startowaliście w złombolu ? Możesz się podzielić jakimiś ważnymi uwagami co do organizacji i wyjazdu skodą 105 ?

OdpowiedzCytat
(@yourij)
Reputable Member

a gdzie masz kierunki z przodu ? w zderzakach czy przy lampach ?

+48 505 230 876
dEfekt Motyla

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member
Topic starter  

przy lampach

tak wygląda ten model

OdpowiedzCytat
(@chrupek)
Reputable Member

yourij, ja chętnie przygarnę za sensowne piniendze zderzak i zegary (najchętniej od S-ki, czyli wielki prędkościomierz), bo mię się również obydwa te graty spsuły

(O==@==O) - Skoda 105S

OdpowiedzCytat
(@yourij)
Reputable Member

@Bimber
masz okrągłe zegary znaczy... takie jak u mnie w rapidzie.
Nie wydziwiaj, tylko napraw. Masz dwie opcje. Zębatka plastikowa w samym liczniku albo ukręcona linka.
Ja mam inne zegary na zbycie, 105s-kowe czyli takie, których chrupek szuka.

zderzaki - tylko plastikowe Ci podejdą, dwuczęściowe.
Były też czarne do starszych typów ale miały inny rozmiar (tył jest trzyczęściowy, do rapida wszedł "awaryjnie" na styk, przód kompletnie nie pasuje)

grill i obudowy świateł - też dupa z handlu będzie, bo Ty masz też nowy typ przodu a ja mam grill i obudowy lamp tylko starego typu (dwa różne, ale do Ciebie nie podejdą)...
zresztą w Twojej skodzie NIE MA obudowy świateł takiej jak u chrupka, grill jest jednocześnie obudową.
chyba, że Ci chodzi o sam klosz lampy, to by się znalazło.

będziesz w Krakowie, to się odezwij, garaż mam niedaleko ronda Grzegórzeckiego, to Ci mogę pokazać co i jak

@chrupek, jeśli to nie problem to bym te moje wolał najpierw sprawdzić liczniki czy działają jak powinny.
zderzaki - mocno zardzewiałe, ze swojej 105 je zdjąłem bo miałem wcześniej ładne zachomikowane. Mogę oddać w cenie złomu, więcej nie są warte, kumpel miał je brać na "rosta" ale wcześniej znalazł inne.

+48 505 230 876
dEfekt Motyla

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 3
Share: