A orientuje się czy wymiana samego słupka z 135B na 136M to koniec roboty, czy nie trzeba jakiś dawek zmieniać na wtrysku, czy coś innego ?
Pojemność zostaje ta sama; mogą być niewielkie różnice w czasowaniu wałka (na korzyść); kompresja jak dobrze pamiętam też będzie min. większa (chyba to zrealizowali przez przesunięcie sworznia tłoka).
Wydaje mi się, że powinno to śmigać bez problemów. ZTCP kilka osób cos takiego robiło; zresztą też sporo info pewnie jeszcze będzie na stronach czeskich.
Kilkukrotnie uczestniczyłem w robieniu takiego swapa silnika, ale zawsze jako wersja gaźnikowa (łatwiej o regulację mieszanki / zapłonu).
Wydaje mi się, że powinno to śmigać bez problemów. ZTCP kilka osób cos takiego robiło;
Kilka razy pisałeś ZTCP - co to ?(;
Skrót - jeden z wielu stosowanych w necie - konkretnie to:
ZTCP - Z Tego Co Pamiętam; czyli odpowiednik angielskiego AFAIR - As Far As I Remember
Ale wygnite - kurde, w takim stanie to nieszcze tego ementu nie widziałem.
Co mogę zasugerowac - zerknij na szrocie; Fav są jeszcze spotykane. Albo lepiej od Felicji - bo można trafić na wersję ze stabilizatorem.
Masz Fav ST cz po FL? Pytam pod kątem rozstawu śrub, bo przy ST i belce z Fel by wyszło, że z tył będzie standard VW a z przodu Fiat.
Samo wykręcenie tylnej belki z auta kłopotliwe nie jest..
Fav 94 rok chyba sierpień, na wtrysku, mam dostęp na jednym ze zlomowisk do favo 91, ale jednak wolałbym nowy element.. Felicji jest dużo więcej, w nich były takie same uchwyty?
Przykładowe zdjęcia z netu:

https://a.allegroimg.com/s1024/0c6f36/40933dae4ecb9d66dd71c329ef33

Witam wszystkich zainteresowanych (; dziś po ok 3 miesiącach przejechałem się swoją skoda i coś się zaczęło dziać.. podczas jazdy ze stałą prędkością i obrotach ok 2tys auto szarpie, tak jakby wciskać gaz i puszczać, nie jedzie płynnie ze stałą prędkością tylko tak jakby wypadał zapłon, nie dochodziło paliwo?
Skoda na wtrysku, jakieś propozycje?
No bo autem trzeba jeździć - postój mu szkodzi :)
Benzyna czy gaz?
Generalnie zobacz, jak wyglądają świece, kolorystyka, stan elektrod, czy nie są uwalone / zalane itp. Sprawdzenie przewodów oraz rozdzielacza zapłonu (czy nie zaśniedziały styki)
Może też być woda/wilgoć w benzynie - warto też filtr sprawdzić, czy się czymś nie zapchał.
Zacznij od tego - jak co, to będziemy myśleć dalej.
Sama benzyna, jeśli chodzi o swiece, przewody, kopułka były wymieniane na nowe, filtr paliwa nie wymieniany, ale też go nie dostrzegłem, w gaznikowcach jest w komorze silnika ale we wtrysku nie widzialem, może o to chodzi ? Pod koniec przyszłego tygodnia może się nim zajmę.
Wtrysk mówisz?
Na gaźniku pompa podaje leniwie, na wtrysku musi być już ciśnienie.
Jeżeli szarpanie nie jest ostre, takie on/off (zapłon) tylko bardziej jakbyś zdjął nogę z gazu i hamował silnikiem, to przyjrzałbym się pompie paliwa.
Wyciągnąć, obejrzeć czy nie zebrała syfu, optymalnie podmienić na inną nawet używkę.
U siebie w cywilnej Felicji 1.3 MPi (ten wzmocniony ;) miałem właśnie coś takiego.
Wolne obroty były, ale podczas jazdy ze stałym położeniem pedału gazu losowo co jakiś czas kompletnie traciła moc na kilka-kilkanaście sekund, zero reakcji na wciskanie pedału gazu.
U mnie pompa padła albo ze starości, albo zajechałem ją cisnąc parę razy na samych oparach.
Przy okazji podrzucam linki do książek, bo na FB ostatnio też było akurat zapotrzebowanie:
- https://drive.google.com/file/d/1ooqMgZtLVsP0wQqUALrG9MvDlM2B9KHx/view?usp=sharing
- https://drive.google.com/file/d/1pa1hi_1hj_vjw5GjoYWJX31IKgUtS3nd/view?usp=sharing
- https://drive.google.com/file/d/0B-VdX0LCaMLrQTlJSnE2aUFMN0U/view?usp=sharing (Felicja to siostrzana konstrukcja)
- https://drive.google.com/file/d/1FKdkiGzplf6XjxR0BK2ejvi_IDb41xkd/view?usp=sharing (po czesku)
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Dzięki Panowie, książkę z favo mam ale niestety tam tylko wersja gaznikowa, z pompą paliwa to niestety jest tak że nie pasuje z favo z gaźnikiem ani z Felicji MPI której jest najwięcej, dziś o dziwo przejechałem się i wszytsko było ok (;
Cały czas po głowie mi chodzi jednak zakup całej felicii diesla i przełożenia wszystkiego, ktoś robił taki SWAP ?
Filtr nie był czasem za prawym tylnym nadkolem? Byś musiał zajrzeć pod auto.
Jak kupisz całą Fel SDI to problemów nie będzie.
Tylko jedna sprawa - jak to aktualnie regulują przepisy - bo Fav nigdy fabrycznie nie miała silnika diesla. Nie wiem, czy ta kwestia nadal obowiązuje - przy SKP / WK. Choć pewnie i to by szło jakoś załatwić :)
Myślę że taniej i prościej jest kupić cała fele, wyciągnąć co potrzeba i resztę oddać na złom.
Przy okazji można też wsadzić wspomaganie razem z calym wózkiem- będzie pasować ?
Jeśli chodzi o przegląd to w dowodzie nie jest napisane czy to Benz czy diesel, jedynie pojemność inna, ale jak miałem Seicento z silnikiem od stilo 1.4 to nie było problemu.
A tak przy okazji, bo widzę że są tutaj specjaliści favo (;
Nie umiem opanować nawiewu, w favo nie ma jak w każdym normalnym aucie rezystora dmuchawy tylko całość opiera się na pokrętle/ograniczniku mocy (chyba).
Więc jak kupiłem ją to albo nawiew był wyłączony, albo na każdym biegu był max, wymieniłem pokrętło ale ze starszej wersji, więc musialem przerobić instalacje i teraz na 1 biegu wieje lekko przez chwilę a później sam zaczyna wiać na max, ale po chwili znów lekko, jak mu się za chce, na drugim i trzecim biegu wieje max caly czas.