Zaznacz stronę
Skoda Favorit-kilka...

Notifications
Clear all

Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

374 Posty
74 Users
0 Likes
83.5 K Widok
(@wine_directions)
Trusted Member

Z cyklu małą rzecz a cieszy...

Wczoraj założyłem asferyczne szkła lusterek bocznych.
Bardzo dobra jakość, banalny montaż. Koszt: 38,70zł.

Na nową szybę czołową zaaplikowałem (jak w innych moich autach) Nanowiper od Carprotect, a od wewnątrz Fogfight od Carpro.

Niebawem 7 rzędowa chłodnica oleju JRspec na termostacie.

OdpowiedzCytat
(@zielonagablota)
Estimable Member

Niebawem 7 rzędowa chłodnica oleju JRspec na termostacie.

Tak z ciekawości - czemu dorzucasz chłodnicę oleju?
Nie wiem, jaki masz silnik (seria czy modzony), ale generalnie nigdy we Fav z temp oleju nie miałem problemów.
Pamiętam, ze to uturbionych 1.3/1.4 lub do silników po konkretnych "upravach motoru" :) ludzie takowe chłodnice dodawali.

OdpowiedzCytat
(@wine_directions)
Trusted Member

Ja też nie miałem problemów z temp. oleju. Auto seria. Robię to bardziej „prewencyjnie” - niech motor ma lżej jak może. Chłodnica dziś przyszła w czwartek zamontuję ją tyle, że do Superba, a do Favo z czasem zamówię kolejną.

OdpowiedzCytat
(@zielonagablota)
Estimable Member

To tak jeszcze podrzucę - o ile oczywiście już tego nie masz u siebie - na zasadzie polepszania / prewencji - ta osłona/kierownica wentylatora chłodnicy z Fel 1.6 albo jakaś podobna. Coby wentyl obsługiwał całą powierzchnię chłodnicy. Inny wariant to dwa wentylatory.
Lub też wariant minimum, czyli drożna chłodnica i termowłącznik 92/87 i sprawny termostat 88 i też żadne upały czy stanie w korkach nie groźne :)

OdpowiedzCytat
(@wine_directions)
Trusted Member

Dziękuje Ci.
Mam dwa wentylatory na 4 letniej chłodnicy. Główny na termostacie o niższej wartości. Drugi odpalany z kabiny. Termostatu płynu wcale nie mam.
Układ zalany koncentratem Motula.

OdpowiedzCytat
(@zielonagablota)
Estimable Member

Mam dwa wentylatory na 4 letniej chłodnicy. Główny na termostacie o niższej wartości. Drugi odpalany z kabiny. Termostatu płynu wcale nie mam.

Czyli jednym słowem auto przygotowane na jazdę w upałach. Zatem Turcja mu nie groźna :) Podobnie jak wakacyjne korki na trasach w PL.

OdpowiedzCytat
(@wine_directions)
Trusted Member

Dokładnie. Jeszcze jakby zalać bezwodną chemią EVANS jak mam w innych autach to byłaby pełnia szczęścia.

OdpowiedzCytat
(@gientkie-toporki)
Trusted Member

:woohoo: Z ciekawości wrzuciłem ten EVANS na szukajkę... Matko najdroższa, 380 zł za 5 l ???

W czym ten płyn jest lepszy od "zwykłego" płynu dobrej firmy?

Edit: W ramach samokształcenia - dobra, poczytałem :D pośród wielu zalet najbardziej przekonuje mnie wymiana raz na 20 lat... :D

OdpowiedzCytat
(@wine_directions)
Trusted Member

Nie ma wody. Ja mam w dłubniętym 1.8T 4x4 od 7 lat, wcześniej był w Roverze.

OdpowiedzCytat
(@demko)
Eminent Member

Czy ktoś pomoże?
Tuleje wahacza w Fav te tylnie... czy nowego typu będą lepsze zamiast starego typu? i czy w ogóle są zamienne?

OdpowiedzCytat
(@zielonagablota)
Estimable Member

O ile dobrze pamiętam, to nie są zamienne.
ST

https://a.allegroimg.com/s512/11cbfa/303d08f24f8287357976617972c8/Tuleja-poduszka-wahacza-Skoda-Favorit-EOO

NT

chyba, że była jeszcze jakaś pośrednia wersja, ale to już nie pamiętam.

OdpowiedzCytat
(@wine_directions)
Trusted Member

SZYBKA SPONTANICZNA "UCIECZKA" NA WYSPĘ...

Ponieważ analiza ryzyka wskazywała, że klasy I-III wrócą na zdalne (biorąc pod uwagę zachorowania, przez wirus przywleczony przez dzieci) nie ulegało wątpliwości, że klasy od IV w górę nie wrócą do szkoły. Dlatego 02.03. podjęliśmy decyzję o dłuższym wyjeździe z kraju. Kierunek: Sardynia. 05.03. mój mechanik poinformował mnie, że po założeniu dodatkowej chłodnicy oleju podczas testów przy 159 km/h spadł wąż i zatarł się silnik. Także wyjazd Superbem odpadł… W weekend pojechaliśmy do Rodziców, po 200 km w Octavii mój starszy Syn powiedział, że jest za ciasno i nią też nie możemy jechać w "taką podróż".
Z wiadomych względów po tylu tysiącach kilometrów w Favoritce byłem oburzony, jak przyszłemu uczestnikowi Złombola może być ciasno w jakimkolwiek aucie. Z pomocą przyszedł mi mój Brat Leszek, który właśnie wrócił z miesięcznej wyprawy Mexico-Costa Rica i zaproponował, że użyczy Avensisa (14 letnie auto, ale to my na wyjeździe przekroczyliśmy nim pierwsze 100kkm).
12.03. o 7 rano wyjechaliśmy z Warszawy do Częstochowy, po 60 km jazdy moja ukochana Żona przypomniała sobie, że nie zabrała portfela… Także zawracamy, zabieramy i znowu jedziemy do Częstochowy na test. Zamiast na 10:00, jesteśmy równo na Anioł Pański. Na test czekamy 2 godziny, dopiero po przekroczeniu drzwi okazuje się, że z moim drugim (3 letnim ) Synem mogliśmy wszyscy wejść poza kolejnością, a tak było przed nami 20 chłopa, którzy jechali do pracy (Reich) i potrzebowali badań. Płacimy 520 za 4 testy (samo badanie przyjemne, także dla dzieci widać, że Panie z Diagnostyki min. 20 lat doświadczenia na Batorym) i ruszamy na Czechy. Przed granicą mamy wyniki, 4 x negatyw = jedziemy dalej… Pierwszy etap 1300 km i nocleg we Włoszech (Friuli) w Austrii można byłoby spać po zarejestrowaniu się na granicy więc to odpuściłem. W Czechach nikt nie sprawdzał testów, na granicy w Austrii zapytali czy tranzyt i dalej w drogę – także bez problemów. Szansa, że dotrzemy wzrasta, dlatego w piątek w nocy rezerwujemy wstępnie zaklepany dom na Sardynii. Drugi etap w sobotę Friuli-Livorno, do celu dojeżdżamy przed 18. Zakup biletu na prom w Livorno nie był łatwy, trzeba mieć aplikację, wskazać gdzie się będzie mieszkać i cel w jakim się jedzie (na wszelki wypadek miałem korespondencję z biurem nieruchomości, że będę zainteresowany inwestycją na wyspie), plus oświadczenia odnośnie Covid. Pomimo silnego wiatru i fal na promie śpimy jak dzieci – tak po 2 godzinach udało się kupić bilety i o 21:30 opuściliśmy Livorno. W niedzielę rano zjeżdżamy w promu, w porcie mierzą nam temperaturę oraz proszą o wyniki testu (na datę nie patrzyli, ale w ustawowych 48 godzinach się mieściliśmy). 20 km i jesteśmy na miejscu, które opuścimy dopiero 10.04. albo później.

Także nie potwierdzam, że jest jakaś bariera w przemieszczaniu się, itd. jak to podają media. Sardynia jest „białą strefą” pomimo tego jej mieszkańcy nie mogą się swobodnie przemieszczać – co innego turyści. Pozdrawiamy Wszystkich.

OdpowiedzCytat
(@wine_directions)
Trusted Member

Wczoraj podczas wyjazdu do Groty Neptuna i Alghero na końcu pustej autostrady przywitała nas...

T Ę C Z A ! ! !
Czy to znak?

Potem licznik w aucie wskazał po 14 latach pierwsze 100kkm - i coś w tym jest, że po takim przebiegu auta zaczynają się psuć,

bo 16 km później usłyszeliśmy szuranie.
Urwana osłona. Palnik, 4 dodatkowe otwory, niezawodne trytytki i po 15 min jedziemy dalej.

OdpowiedzCytat
(@nieskodzianka)
Trusted Member

Nie ma co gadać.. fajny wyjazd żeby oderwać się od tych przytłaczających wiadomości zewsząd (;
Ja sprzedałem kilka dni temu favo i zastanawiam się co dalej, myślę o zakupie favorit praktic albo forman plus z Czech, czy ktoś wie o co chodzi jak jest napisane na ogłoszeniu do opłacenia podatek skp i ekologiczny.. czy przy wywozie do pl też obowiązuje ?

OdpowiedzCytat
(@demko)
Eminent Member

O ile dobrze pamiętam, to nie są zamienne.
ST

https://a.allegroimg.com/s512/11cbfa/303d08f24f8287357976617972c8/Tuleja-poduszka-wahacza-Skoda-Favorit-EOO

NT

chyba, że była jeszcze jakaś pośrednia wersja, ale to już nie pamiętam.

Zagadka rozwiazana... I dla potomnych... Nowy typ pasuje do starego i nowego ale juz stare tuleje te pod podloga nie pasuja do nowego typu.
Te z linku opisane jako NT nie sa do favority tylko do felicji po lifcie... Bylo NT do Favority i o nich pisze.

OdpowiedzCytat
Strona 18 / 25
Share: