Dzień dobry,
szukam śrub do głowicy, ktoś może coś podpowie, bo wszędzie tylko Vika :(
Kupiłem już wszystkie uszczelki i uszczelniacze, głowica w obróbce, a śrub nima.
Swoje stare masz czy coś się z nimi stało? Czy konieczne muszą być nowe?
Bo jak co, to mogę poszukać, czy mam gdzieś takie z demontażu.
Jeśli chcecie śruby głowicy to w Intercarsie są z ajusy AJU81006100. W detalu są po 220 ale mam zniżkę i wychodzi 119zł.
Dajcie znać to mogę wam zamówieni wrzucić na jakiejś fili to sobie odbierzecie.
Właśnie miałem napisać, że nie aktualne, bo dziś zamówiłem Ajusy za 120zł i sprzęgło LUK za 250zł. Uszczelki i uszczelniacze Elring i VicorReinz. W piątek wysyłam gaźnik do regeneracji (chyba Chorzów, ale to jeszcze będę sprawdzał inne opcje). Kolektor i pokrywa zaworów do szkiełkowania i zrobienia przylgni.
Pozdrawiam,
Łukasz
Nazwa załogi: "puki co brak"
Szybkie pytanie, kolejna przypadłość, uszkodzona poduszka silnika na pompie wody. Jaką pompę wody kupić?
Pozdrawiam,
Łukasz
Nazwa załogi: "puki co brak"
Ja staram się omijać Vikę.
Ale kupując zwróć uwagę, czy kółko jest na pasek wielorowkowy czy klinowy.
Znany problem.
Wszystko gumowe marki Vika to śmieć.
Pomacaj - jak guma będzie twarda to nie przetrwa wyjazdu, powinna być miękka i sprężysta.
U siebie w Felicji parę lat temu założyłem HEPU, na razie się trzyma.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Dużo osób poleca pompę wody HEPU https://www.iparts.pl/czesc/pompa-wody-hepu-p641,0-178-p641-981029.html#100091
W sklepie z częściami do Skody Pan polecił mi pompę wody firmy AQ. Kosztowała 100zł. Do tej pory zrobiłem na niej ponad 1k km i jest ok. Możesz jeszcze spróbować wymienić samą poduszkę. Czasem na OLX sprzedają
'22 - Numer 348
'23 - Numer 225
https://www.facebook.com/NiezdecydowaniZlombol
Cześć,
W ten weekend wreszcie znalazłem czas aby zamontować alternator po regeneracji (kupiłem ten https://www.autostarter.pl/produkty/alternatory/product/61582-ca589-alternator-skoda-sklep-cena-nowy-regenerowany-favorit-forman-pickup). Nie wiem czy to zasługa regeneracji, czy koła pasowego o mniejszej średnicy, ale wreszcie napięcie na klemach akumulatora oscyluje 13.8-14,04 V. Jedyny problem jaki widzę, to to, że na starym alternatorze kontrolka ładowania gasła przy +/-2000 obrotów na minutę, na nowym alternatorze jest to 2200-2500 obrotów.
Udało mi się również zamontować gniazdka. Jeżeli ktoś nie chce wiercić/kleić do deski rozdzielczej to polecam zakupić na allegro półkę 1DIN, którą po przewierceniu można dokręcić do kokpitu śrubbami, które trzymają radio. U nas wyszło to tak
'22 - Numer 348
'23 - Numer 225
Chciałbym usprawnić chłodzenie silnika w Favoritce. Planowałem zamontować wentylator z Felicji 1.6 (jest mocniejszy i dwubiegowy), ale ma większą średnicę i nie mieści się w obudowę. Czy ktoś może montował taki wentylator do siebie? Jak to najlepiej zrobić. Obudowa z Felicji nie będzie pasować, bo chłodnica tam jest nieco większa. A może całą chłodnicę przełożyć? Ale z kolei krućce wodne są inaczej poprowadzone. A może da się łatwo przełożyć samo śmigło wentylatora na mniejsze i skorzystać tylko z mocniejszego silniczka? Opcji jest pewnie wiele, ale po co wyważać drzwi, jeśli ktoś już je otworzył, także liczę na wskazówki. Z góry dzięki!
A dlaczego chcesz usprawniać coś, co działa? Lepsze jest wrogiem dobrego. Mówię to na podstawie własnych doświadczeń. Jeżeli masz sprawny układ chłodzenia (drożne przewody, sprawną pompę itp.) i nie zamierzasz katować auta, to nie potrzeba żadnych eksperymentów, zwłaszcza na dwa tygodnie przed startem. Moja Skoda na oryginalnym chłodzeniu i z niezłym ładunkiem pokonała Stelvio, Sycylię i ostatnie niezłe upały po drodze w 2019 roku. Wg mnie nie ma to sensu, ale oczywiście wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie!
Tak jak pisali już na tym forum wielokrotnie. Gdy chłodnica jest drożna i pompa wody sprawna to starcza standardowy układ chłodzenia. Możesz pokusić się o montaż włącznika wentylatora z poloneza (wentylator włącza się wcześniej)
'22 - Numer 348
'23 - Numer 225
Wymieniłem chłodnicę na nową, dałem termostat 80 stopni i włącznik wentylatora przy niższej temperaturze i już nie wiem czy nie przesadziłem, bo temperatura znacznie spadła, choć wciąż w zakresie normy. Także wygląda na to, że więcej kombinować nie trzeba. Pod obciążeniem powinno być OK.
Dobrego nie ulepszać , na Stelvio doradzono mi żeby wyjąć termostat ... i cały czas był niedogrzana choć łatwo nie było ...
W zeszłym roku założyliśmy termostat 80 st.C i również włącznik wentylatora na niższą temperaturę i w Turcji było ok, ale na autostradzie przy dużych upałach jechaliśmy z włączonym cały czas wentylatorem chłodnicy. Dlatego termostat zostawiłem, ale czujnik na chłodnicy wrócił do wyższej temperatury. Testowane w czasie upałów w Polsce. Chłodnica jest na tyle wydajna, że wentylator chłodnicy włączył się raz po kilku minutach stania w korku.
Pokażcie jak macie ogarnięte uchwyty na kubki w Favo. Bo kombinuję i jakoś trudno mi znaleźć dobre rozwiązanie, a może ktoś z Was coś podpowie.