Pasuje mocowaniami bez jakichkolwiek przeróbek i można go zamontowac plug&play? ;))
"Robim co możem! Mocy przybywaj!"
Złombol '18 Katowice-Chalkidiki, całe 0 awarii ;)
Ja też mam pytanie- wskaźnik temperatury w favoritce powinien być po środku jak w normalnych autach? :) W aucie znajomego jest cały czas na 3/4 (ale przed czerwonym polem) niezależnie czy jedzie w mieście czy na trasie.
Ja zwykle miałem tak: 
Czasami trochę falował, ale to jedynie w dół (
), jak już się ustabilizowała temp. to trzymał te ~90*C (o parametrach termostatu i czujnika termicznego pisałem kilka postów wyżej).
Aha, jak jest słaba masa zestawu wskaźników albo ogólnie auta, to po włączeniu świateł wskazówka wskaźnika temp. potrafi podnieść się nawet o kilka mm.
Mi trzyma po środku, dopiero przy dłuższym postoju np w korku robi się gorzej.
Z patentów to wywaliłem atrapę i w to miejsce daję listwę led taką jak w offroadzie się stosuje. Nie zasłania całości więc będziemy śmigać z taką dziurą przez która wpadnie wystarczająco dużo powietrza żeby płyn schłodzić.
2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?
Dzięki! Dokładnie tak samo jest w aucie znajomego, obawialiśmy się, że problem może być w wadliwym termostacie, który był niedawno zmieniany, ale w takim wypadku przestajemy się martwić ;) Jeszcze raz dzięki!
U nas jest tak jak na zdjęciu wyżej ;)
I tak samo - w korku skacze, ale na trasie spada do optymalnego poziomu.
Dla lepszego dostępu powietrza zamontowaliśmy grill od poliftowej wersji, który już ma wlot :)
A przerabiał ktoś dolot powietrza tak, żeby bezpośrednio był dostęp, a nie zablokowany zderzakiem? Np. dziurą w zderzaku w miejscu gdzie jest dolot.
"Robim co możem! Mocy przybywaj!"
Złombol '18 Katowice-Chalkidiki, całe 0 awarii ;)
Dolot warto zrobić tak, aby brał tylko zimne powietrze spod lampy. Trzeba rozłożyć obudowę z termostatem powietrza i wyjąć "niepotrzebne" elementy a otwór od spodu zaślepić. Od razu wspomnę, że nie ma problemu z ew. zdmuchiwaniem gazu (w przypadku LPG). Jeździłem tak wiele lat - zero problemów :) Polecm
Ok to ja mam jeszcze jedno, już ostatnie pytanie- przy włączonych lampach, migaczach i ogrzewaniu tylnej szyby maksymalne ładowanie wynosi 13V, bez odbiorników max 13.6V. Regulator napięcia wygląda OK (jeszcze oryginalny), wszystkie styki wyczyszczone (masa też)- da się domowym sposobem sprawdzić co z nim jest nie tak czy raczej oddać go do specjalisty?
Z tylna szybą to ma prawo lecieć poniżej poziomu dopuszczalnego (13.9 v), ale na samych światłach to 13.9-14.5v ma mieć i tyle.
Regulator napięcia warto zmienić, bo to tanie jest - u mnie dobrze sprawdzał się Jezpol 55 lub 70A - pasuje niezależnie od rodzaju altka.
Jakie masz koło pasowe na altku? Jakiej średnicy. Fabrycznie było 70, potem zmienili na 60 (można było takie kupić w sklepie). Ja zmieniłem na fi 60, potem też miałem dotoczone fi 50 :) Docelowo zostałem przy 60stce.
Dodatkowy przewód 25mm2 altek-aku oraz dodatkowe masy silnika i karoserii i trzymało 14.5v w 99% przypadkach nawet na jałowych (no chyba, że się załączyło jakieś mega obciążenie).
U nas ewidentnie jest za niskie napięcie. Nie wiem jakie mam koło, ale sprawdzę to, zmienię regulator, jeszcze raz sprawdzę styki i zobaczymy jaki będzie efekt. Dzięki za rady!
Hej, u nas w 2 altkach siedzi fabryczny regulator napięcia, oba mają ładowanie na poziomie około 13,5v (13v na wolnych obrotach) przy pełnym obciążeniu, warto wspomnieć, że fabrycznie w feli i favo te regulatory były ustawione na niższe napięcia, więc to normalka, a sama charakterystyka alternatora nie jest za dobra na wolnych obrotach :)
Favorit 135 LS '92r
Na forach skodowskich (część z tych skarbnic wiedzy już nie istnieje niestety) były tematy o wsadzaniu altków boscha 70, 90, 120 i innych do Fav/Fel. Jak ktoś ma taki pod ręką albo tanio może zakupić to czemu nie :)
Choć sam nigdy nie miałem takiej potrzeby, aż do końca żywota mojej Fav siedział w niej 55A i nie dawał mi powodów, aby go zmieniać na inny model (co innego egzemplarz, bo parę lat temu fabryczny altek się zatarł i trzeba było podmienić na kolejny 55A).
Natomiast tak jak pisałem, pierwsza rzecz w poprawie ładowania to mniejsze koło pasowe altka (co zresztą fabryka sama dostrzegła i skorygowała w kolejnych latach).
Za 180-200zl można kupić "nowy" regenerowany alternator 70A, ale przy aktualnej wartości skody to jakieś 20%, więc bez sensu :) mam lodówkę i chciałem zamontować drugi akumulator, żeby chodziła też w nocy, ale żeby alternator naładował oba aku potrzebne jest trochę więcej niż 13.6V przy pełnych obrotach.
No nic, wiedze teoretyczną już mam, teraz czas się zabrać za czyny. Dzięki!
Powodzenia w działaniu!
btw. tak sobie zerknąłem na allegro/olx i poniżej 100zł idzie dostać 120A. Podejrzewam, że na lokalnych szrotach może uda się coś jeszcze taniej. Kwestia dorobienia mocowania i koła pasowego w razie czego.
Ja miałem taki plan żeby zrobić jakiś dodatkowy dolot. Finalnie stanęło na wywaleniu atrapy i walnięcie w to miejsce lampy. Patent bez atrapy widziałem u ekipy z Formanki, chyba PolskieZoo się nazywają, też mają wywaloną atrapę a w to miejsce wstawili siatkę żeby syf na chłodnicę nie leciał i chwalą sobie taki patent.
2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?