Miał pojechać, ale nie uzbierało się odpowiednio dużo chętnych i pomysł upadł.
Polonez 1.6 GLE B+G 1992r
Jak ktoś szuka czegoś na ostatnią chwilę to polecam.
Cena wywoławcza tutaj to 1800zł.
http://olx.pl/oferta/polonez-caro-1992-1-6-gle-b-g-CID5-IDaD1Bx.html
Niestety nie dogadaliśmy się z organizatorami w kwestii uzbierania pieniążków, więc nie jedziemy.
Jednocześnie poważne zmiany w życiu sprawiają, że w sumie to potrzebuję gotówki i nie mogę sobie pozwolić na zamrożenie kasy w trabancie do przyszłego roku, także muszę zdecydować się na sprzedaż. Piszę o tym na początku tutaj, ponieważ samochód był kupiony celem przejechania złombolu i chciałbym, żeby to zrobił - nawet jeśli to nie ja będę za kierownicą.
Wyremontowałem go gruntownie, wymienione jest wszystko, kupa części wymontowanych jest 100% sprawna i może jechać w bagażniku jako zamienniki. Poniżej dokładny opis poczynionych napraw itd.
Poglądowa fotka jako moje profilowe (sprzed remontu) - samochód oglądać można we Wrocławiu - dokładnie zdjęcia zrobię jak znajdę kilka godzin, założę boczki na drzwi, trochę go posprzątam i umyję ;)
- wymiana wieszaków wydechu
- wymiana gum tylnych wahaczy
- naprawa tylnych wahaczy
- wymiana szczęk hamulcowych tył
- wymiana tłoczków hamulcowych tył
- wymiana przewodów hamulcowych miedzianych
- wymiana przewodów hamulcowych gumowych tył
- wymiana łożysk koła tył
- wymiana amortyzatorów tył
- wymiana gum amortyzatora tył
- wymiana stabilizatora przód
- wymiana łożysk koła przód
- wymiana gum amortyzatora przód
- wymiana klocków przód
- regeneracja zacisków przód (uszczelki, piny, odpowietrzniki)
- wymiana przewodów hamulcowych gumowych przód
- wymiana drążków kierowniczych
- wymiana przekładni kierowniczej (zero luzu)
- wymiana gum (osłon) półosi
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- planowanie głowicy
- wymiana uszczelki pod głowicą
- wymiana uszczelniaczy zaworów
- wymiana uszczelniaczy wałka
- wymiana uszczelki kolektora wydechowego
- wymiana uszczelki kolektora ssącego
- wymiana uszczelki miski olejowej + czyszczenie układu
- wymiana uszczelki pokrywy zaworów
- wymiana paska rozrządu
- wymiana paska alternatora
- wymiana pompy wody
- czyszczenie układu chłodzenia
- wymiana korka w zbiorniczku wyrównawczym
- nowy płyn chłodniczy Prestone
- nowy olej Mobil 2000
- nowy płyn hamulcowy
- nowe świece
- nowe kable zapłonowe
- nowa kopułka i palec rozdzielacza
- nowa linka sprzęgła
- zregenerowany alternator
- wymiana gaźnika
- nowy filtr oleju i powietrza
- tarcze i bębny w idealnym stanie bez wyczuwalnego ranta
- wnętrze w idealnym stanie
- nowe lampy przednie
- wymienione wszystkie żarówki zewnętrzne
- przednie żarówki H4 Tungsram Megalight 120%
- wymiana sparciałych przewodów gumowych
- nowy akumulator Centra
+ kupa pierdółek o których nawet tu nie wspominam...
- do trabanta dołożyłem piękny stary bagażnik dachowy
- trabant stoi na pięknych 14-sto calowych alufelgach
- NOWE opony Continental Conti Eco Contact (dot 2014)
- wszystko sprawne
- blacha zdrowa, nie widać nigdzie poważnych ognisk rdzy, rok temu była cała pomalowana, podwozie zabezpieczone durabitem
- wszystkie odsłonięte elementy pracujące konserwowałem aluminium w sprayu
Mankamenty:
- brak podsufitki
- brak oryginalnego przełącznika świateł (dołożony przełącznik od poloneza), starter w miejscu oryginalnego (łatwy powrót do oryginału – nie miałem czasu już się bawić)
- wskaźnik temp. robi choinkę, trzeba się przyjrzeć, czy coś źle podłączyłem, czy trzeba wymienić zegar – jak starczy mi czasu to się tym zajmę. Termostat, czujniki itd. na pewno działają poprawnie, wentylator się włącza, grzanie działa bardzo dobrze.
- zbiorniczek płynu do spryskiwaczy popuszcza gdzieś w połowie (prawdopodobnie tam gdzie pompka wchodzi) – pompka działa, ale trzeba by być może ją włożyć na silikon jeszcze raz – jw. nie miałem na to już czasu, jak znajdę chwilkę to ogarnę
Dodatki:
- komplet oryginalnych felg stalowych – planowałem je spiaskować i pomalować na nowo, jedną poprzedni właściciel zaczął szlifować ręcznie, żeby ściągnąć stary lakier do malowania właśnie – do felg są opony (z tej szlifowanej ściągnięta, 3 pozostałe na kołach) – jakby się uprzeć pewnie da się na tym jeździć, ale na pewno są stare – mi zależało na oponach pewnych stąd są Conti teraz
- do trabanta dorzucam karton starych części, 4/5 z nich jest w pełni sprawne – wymienione tylko ze względu na planową trasę – chciałem mieć wszystko nowe
- nowe szczęki
- nowy komplet łożysk tył (1 koło)
- alternator (raczej wymaga regeneracji, ale trochę jeszcze ładuje)
- gaźnik – trzeba mu się przyjrzeć, coś obroty na nim falowały i ciężko było ustawić niskie
- koło zapasowe z oryginalnym pokrowcem, podnośnik
Cena ok. 4 tyś.
Także jeśli ktoś poszukuje autka na ostatni moment, bo nic jeszcze nie wyczaił, albo nie wyrobi się z remontem to polecam ;)
Cud techniki, nie ma nawet po co brać śrubokręta ;)
http://olx.pl/oferta/polonez-caro-1-6-gle-94r-benzyna-gaz-hak-CID5-ID8nuFH.html
Poldolot przygotowany na Złombol 2014, od tego czasu mało jeżdżony. Komu,komu? Ostatnia szansa, musimy pozbyć się przed Złombolem bo to nasz 3 złombolot na jedną ekipę...
Aaaaaaha UWAGA!
Cena złombolowa jest niższa niż w ogłoszeniu :) A jej niskość będzie zależała od zdolności negocjacyjnych przyszłego nabywcy :)
Ogłoszenie grzecznościowe :)
Do sprzedania ŻUK blaszak z OSP rok produkcji 1978.
Więcej informacji pod numerem 501 389 124
Cena około 2000 zł
.Sprzedam doinwestowanego żuka ;)
Kilka informacji:
Rok produkcji: 1996
silnik: S21 benzyna/LPG
Przegląd do: 10.09.2015
OC opłacone do : 29.03.2016
Zarejestrowany na 9 osób, hak + LPG w dowodzie.
Krótka historia:
Samochód kupiliśmy z myślą wystartowania w Zlombol 2014 i do tego był przygotowywany. Rozebraliśmy go do ostatniej śrubki, rama została wypiaskowana i pomalowana 4 warstwami przemysłowej farby antykorozyjnej, następnie 2 warstwy Hammerite. Amortyzatory wszystkie nowe, 80 % zawieszenia także jest nowe. Układ wydechowy cały nowy. Układ hamulcowy był przygotowywany pod montaż tarcz z przodu tj. wymieniłem wszystkie przewody hamulcowe na nowe. Tylne cylinderki wymienione na nowe. Ręczny trzyma ;) Z przodu bębny do wymiany (hamuje, ale to nie jest to).
Silnik pali i jeździ zarówno na benzynie jak i gazie. 90 % węży wodnych wymienione na nowe, wężyki podciśnienia nowe, przewody paliwowe nowe, wszystkie filtry nowe, głowica po kompletnej regeneracji ( koszt około 1000zł), wszystkie popychacze nowe, świece nowe, palec + kopułka + przewody nowe. pasek + kołą pasowe nowe. Skrzynia jest ok, każdy bieg bez problemu można wrzucić. Felgi z suzuki Jimmy bodajże, opony continental w bdb stanie. Zamontowane 2 halogeny LED.
Samochód do dopracowania, ja niestety nie mam czasu bo pracuję w Niemczech.
UWAGA:
Do żuka dodaję drugiego w częściach (bez karoserii) drugi silnik, gaźnik hamulce, most, skrzynia biegów, itd... Nie mam czasu się bawić i sprzedawać wszystko osobno więc robimy 2 w 1 ;)
Cena orientacyjna 8500 zł do negocjacji. Samochód z pełnym bakiem paliwa i aktualnie około 3/4 butli gazu.
Kontakt 691-07-07-33 Marcin lub PW (9 sierpnia wyjeżdżam do Niemiec)
Więcej zdjęć, jutro dołączę zdjęcia wnętrza.
https://drive.google.com/folderview?id=0B6uwxwpEmdzKfnota1dlT0RPSk1fUl9ieXpaajFvTDlYcE1iVnBxSUpzblAtbjZ2aVR0SzA&usp=sharing
Witam!
Nasze autko bez problemu dojechało na mete tegorocznego złombola i jeździ dalej pełen werwy i ochoty na dalsze podróże :) Z ekipą zdecydowaliśmy żeby go jednak sprzedać, małe rozbierzności co do nastepnego złombola. Jażeli jakieś pytania zapraszam pod numer telefonu zawarty w ogółoszeniu.
Do sprzedania: POLONEZ CARGO 1999 1.5 mpi WSPOMAGANIE, KOMPLET OPON ZIMA/LATO, SPRAWNY TECHNICZNIE!
Cena do ustalenia :)
Ogłoszenie: http://olx.pl/oferta/polonez-cargo-1-6-mpi-gaz-opony-zima-lato-stan-bdb-CID5-IDbdbXr.html#3e7bff06a0
No i koncepcja na Złombol 2016 jest. W 2016 roku zamierzam pojechać większym autem. W planach jest Lublin II lub Tarpan Honker lub zwykły tarpan.
W związku z powyższym Polonez idzie pod młotek. A ja szukam nowego auta na Złombol 2016. Zainteresowanych odsyłam do linka:
Warto....
I to jest słuszna koncepcja;-) Jak masz dużo dukatów to wiem gdzie jest skrzyniowy Lublin II do wzięcia, w niezłym stanie (turbo). Tylko że trzeba na nim zbudowac camping;-)
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
No zapodaj linka a dużo dukatów to ile?
Linka nie ma, wiem kto ma na zbyciu, cena czterocyfrowa;-) Ale przypominam - to wersja z plandeką. Więc wór kasy niezbędny, bo trzeba zabudowę zrobić...
Jak nadal zainteresowany to wal na priva
Czy ja wiem czy wór kasy. Na złomie budę z brygadówki daje się wyrwać za 1300zł. Ewentualnie za około 1500-2000zł można zrobić całkowicie nową zabudowę tyłu robiąc konstrukcję klatkową z profili a na to położyć blachę aluminiową 1mm grubą ( arkusz 2x3 metry leci około 200zł brutto). Robisz wtedy kontener i w środku zabudowujesz go jak chcesz ;)
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Czy mnie sie wydaje czy mówicie o dwóch różnych Lublinach? Grzmiacy Rydwan kiedyś już wstawił zdjecia jakie lubliny są dopuszczone do Zlombola...tak przynajmniej mnie sie wydaje
To był żart. Orgowie dopuscili jakimś cudem współczesne Lubliny i takowe jechać mogą. Z tym że 1 i 2, trójka nie. Łatwo poznać - trójka ma kierunki przednie w błotnikach, a nie pod reflektorami.
Dlaczego dopuścili - nie wiem, ważne że jechac mogą...
Dopuścili, ponieważ nie liczy się data produkcji, a koncepcji. A Lublin jest bardzo komunistyczny, pierwsze założenia projektowe jeszcze z lat 70-tych: http://www.polskie-auta.pl/stara/lublin.htm
www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit