Zaznacz stronę
Sprzedam / Zamienię...

Notifications
Clear all

Sprzedam / Zamienię samochód

453 Posty
171 Users
0 Likes
9,745 Widok
(@najblizszy_taras_widokowy)
Active Member

Padł pomysł by za rok jechać czymś innym niż polonez caro, stąd nasza bryka jest do wzięcia.
Polonez bezawaryjnie i tanio (LPG) zaliczył 2 złombole (2014 i 2015).
Link do ogłoszenia: OLX Caro 1.6 GLE LPG

Kompletna lista zrobionych rzeczy przy aucie dla zainteresowanych.
Przewidziany rabat dla złombolowców :)
Tel. kontaktowy 724 950 468

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

Kupić Lublina 1 lub 2 w dobrym stanie, graniczy z cudem. Jest masa Lublinów 3 i to w dobrych cenach. Szkoda, że TRÓJKA jest nie dopuszczona.

OdpowiedzCytat
(@kacper)
Trusted Member

Powinni w tym roku dopuścić to auto. Tak uważam. Bardzo dobra alternatywa dla wyprawowozu z hamującymi hamulcami.

Chyba bezpieczeństwo użytkowania powinno być więcej warte niż "klimat lublina I i II" który jest na poziomie caro PLUS czy favorit.

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

Dopuszczenie LUBLINÓW TRZECICH to tylko kwestia czasu. Jak wiadomo, aut komunistycznych jest coraz mniej i za jakiś czas, tak naprawdę zacznie ich brakować. Musimy też patrzeć na kwestia bezpieczeństwa uczestników. Wiem, że dopuszczanie aut coraz nowszych, jest trochę sprzeczne, z zasadami ZŁOMBOLA, ale niestety NIEUNIKNIONE. Myślę, że najważniejsza zasada, zbierania kasy na Dzieci, jest i będzie podstawowym ATUTEM Złombola. Najważniejsze jest to, że Im pomagamy, a kwestia jakim autem jedziemy, spada na drugie miejsce. Oczywiście nie piszę tu o autach NOWOCZESNYCH, ale moim zdaniem auta Polskiej produkcji i koncepcji, powinny być jak najbardziej dopuszczone. Myślę, że przełoży się to na większą liczbę uczestników, a co za tym idzie na więcej kasy na Domy Dziecka, a to PODSTAWOWY CEL ZŁOMBOLA.
P.S.
Juz nie możemy się doczekać edycji 2016 :)

OdpowiedzCytat
(@gwiezdny-patol)
Reputable Member

Nie rozpędzajmy się z tymi nowszymi autami, bo zaraz będziemy chcieli dopuszczenia Lanosów i Czinkłaczento :lol: Lubliny I i II są mogą startować na tych samych zasadach co nowsze Polonezy - Orgowie uznali widocznie, że III ma zbyt mało komunistyczną konstrukcję i już się nie kwalifikuje. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to pojazdy z epoki były takie a nie inne, ale czy to oznacza, że np. Żuków na fabrycznych hamulcach nie należy dopuszczać bo są mniej bezpieczne? Każdy odpowiada za siebie i swój bolid, najlepsze nawet hamulce i inne ABS-y nie zastąpią myślenia, a nieodłączną częścią Złombola jest klimat minionej epoki - czyli także samochody kiepskiej konstrukcji, rdzewiejące, sypiące się. Starych aut jest coraz mniej, ale z drugiej strony chętnych jest coraz więcej, więc oryginalny klimat imprezy będzie tylko się umacniał - z roku na rok nasze pojazdy stają się coraz bardziej wyjątkowe ;). Zbiórka na domy dziecka jest głównym celem, ale nie powinno się z jej powodu zmieniać charakteru imprezy - można dopuścić nowsze auta, można i zachodnie, ale czy byłby to jeszcze Złombol?
Żeby nie ciągnąć tego OT zbytnio, przekazuję info, że jedyny Trabant, który - mimo problemów - ukończył tegoroczny rajd, będzie niedługo na sprzedaż. Jak ktoś zainteresowany, niech szuka na Facebooku fajpejdża załogi Trampolot ;)

OdpowiedzCytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

Jak tu koledzy napisali - najważniejszy jest interfejs białkowy między kierownicą a pedałami. Jak się myśli, to się dojedzie, pomijając oczywiscie sytuacje gdzie faktycznie przydałyby się lepsze hamulce, bo ktoś na nas leci z przeciwka itp. Czasy się zmieniły, stare auta nie przystają do dzisiejszych warunków drogowych i to jest niezaprzeczalny fakt.

Złombol jest jednak czymś o czym wielu zapomina - RAJDEM EKSTREMALNYM. Można sobie auto zmodyfikować, można poprawić fabrykę, ale nie można pojechać czymś co jest absolutnie bezawaryjne i megawygodne. Gdyby było można - jechałbym moim Citroenem BX śmiejąc się ze wszystkiego. Totalny komfort, cisza, spokój, przelot odcinka dziennego w 4 godziny i czas na zwiedzanie i leżenie do góry badylem.

Jedziemy starymi autami, sprawdzamy przy tym ich granice, ale ważniejsze jest sprawdzenie naszych granic wytrzymałości. Złombol to nie jest rajd zadbanych youngtimerów - to wszystko jest napisane w FAQ, regulaminie i zajawce. Trzeba przeczytać i zrozumieć. Można pojechać zadbanym autem, jedno drugiego nie wyklucza, ale musi to być auto dopuszczone przez orgów. Skoro nie dopuszczają Lublina III póki co - to tak jest, pozostaje zaakceptować (jak wszyscy coroczni właściciele garbusów nie rozumiejący tej zasady) i kupić to co wolno i pojechać. Świetnie się bawić, pomóc dzieciom...

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

W pełni podzielam Wasze zdanie, tylko KONIEC poczciwych aut z EPOKI jest nie unikniony. Wcześniej czy później i tak nastąpi. Wcześniej czy później będa musiały byc dopuszczone nowsze auta. Chodzi o to, że jak już szykuje auto na kolejne rajdy, to chciałbym wyszykować takie które i za 10 edycji będzie w stanie stawić czoła drodze. Niestety, auta którymi jeździmy teraz za kilka lat muszą odejść do lamusa. Co wtedy ? Moim zamiarem nie jest szukanie komfortu, tylko realne koszty, które wynikają z przygotowań. Poszukiwanie części, których jest coraz mniej na rynku. Za moment, będziemy zatrzymywani przez patrole Policji, bo tu rdza, a tam cieknie itp. Wiem, że to będzie ekstrema, zapłacić mandat w wysokości kilkudziesięciu euro, ale czy o taką ekstremę chodzi ? Nie obronimy się przed postępem, bo po prostu się nie da. Są na pewno ludzie, którzy chcą wystartować, ale koszty są dla nich nie do przeskoczenia. Właśnie dla takich ekip, zakup mniej awaryjnego auta i nie szykowanie go do rajdu czyli wykładanie sporej ilości kasy jest hamulcem i barierą nie do przebycia. Skąd to wiem ? Bo u Mnie były dwie takie ekipy.

"Na Poldka to byśmy jeszcze wyskrobali, ale na remont to już nie damy rady, bo jeszcze wpłata na dzieci i koszty paliwa."

Sam zastanawiałem się nad zmianą silnika w Moim Żuku. Co z tego, że silnik (benzyna) ma przejechane tylko 33 tysiące, czyli jest jeszcze tak naprawdę nie dotarty, skoro osprzęt (plastiki, gumy itp) ma już 20 lat i zaczyna się sypać. Zmiana na diesla to poważne koszty i masa roboty, która nie wiadomo jaki przyniesie efekt.

OdpowiedzCytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

Uwaga, będę brutalny. Też chętnie wystartowałbym w wielu różnych imprezach, ale mnie na to nie stać. Nie piszę jednak do orgów, tudzież na forach owych imprez że wolałbym żeby było taniej. Robię to na co mnie stać.

Co do postępu - owszem, będzie musiał nastąpić. Jak wtedy będzie wyglądał świat - nie wiem. Nie wiem też co zrobią orgowie. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zrobić to na co regulamin tej imprezy pozwala. Nie szykuj auta na 10 lat, bo to bez sensu. Planuj krócej, na 2-3 lata. Przykro mówić, ale Złombol w tej postaci nie będzie wieczny... To tak pragmatycznie.

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

Reasumując:
Lepiej sprzedać czegoś mało, ale za to drogo, niż taniej a w dużej ilości :P Niestety na dłuższą metę takie podejście nie działa. Wie to każdy kto prowadzi jaki kolwiek interes. Potrzeba napędzać nowych chętnych a nie ich zniechęcać. :P No ale z wiatrakami walczył nie będę :P
AMEN

OdpowiedzCytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

Realnie patrząc to Złombol nie może mieć więcej niż 350 aut. Więc nie ma co dmuchać imprezy wszerz.

OdpowiedzCytat
(@czarny-jastrzab)
Reputable Member

Realnie patrząc to Złombol nie może mieć więcej niż 350 aut. Więc nie ma co dmuchać imprezy wszerz.

Grzmiący ma rację, choć nie lubię jak ma ;-)

350 aut i proporcjonalna do tego ilość ludzi już jest problematyczna.

http://czarnyjastrzab.blogspot.com/

Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab

OdpowiedzCytat
(@polderari)
Noble Member

A ja mam inne podejście
350-400 aut to maks na tą ilość organizatorów.

Do tego dochodzi niestety zachowanie niektórych ekip (wypadek na mecie zeszłorocznego złombola, policja na kampingach tegorocznego - nie jechałem wiedzę czerpię z tego czym się chwalą ludzie w filmikach)

Po prostu powinien powstać jakiś regulamin zachowań. Łamiesz odbieramy Ci naklejki, informujemy twoich Darczyńców, dostajesz zakaz udziału w złombolu. To tylko propozycja z zeszłorocznego wątku :)

tak więc to nie ilość aut stanowi problem tylko bardziej to, że kamping który raz przyjmie złombola prawdopodobnie nie zrobi tego ponownie...

A koszty no cóż... to sprawa indywidualna, ale przygotowanie auta naszych dziadków do pokonania kilku - kilkunastu tysięcy kilometrów bezawaryjnie nie jest tanie i tańsze nie będzie. Do tego trzeba jeszcze "utopić" kasę w części zapasowe, sprzęt kampingowy, cb jeśli ktoś nie ma itp itd. Tak więc dolna granica nie jest niska (samo paliwo na 5000 km przy zużyciu 10l/100km to 500 litrów czyli koło 2k na benzin + winietki opłaty za autostrady z 1k i już robi się okrągła sumka) a górna... bez limitu :D

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

Reasumując:
Lepiej sprzedać czegoś mało, ale za to drogo, niż taniej a w dużej ilości :P Niestety na dłuższą metę takie podejście nie działa. Wie to każdy kto prowadzi jaki kolwiek interes. Potrzeba napędzać nowych chętnych a nie ich zniechęcać. :P No ale z wiatrakami walczył nie będę :P
AMEN

Widzę że nie czytałeś statystyk, tak więc przytoczę: co roku blisko 60% to zupełnie nowe ekipy. Innymi słowy w edycjach 2014 i 2015 wystartowało łącznie 502 nowe ekipy, to więcej niż było na którejkolwiek edycji, więc moim skromnym zdaniem nowi są napędzeni :)

Kiedy czeka nas dopuszczenie kolejnych modeli? moim zdaniem nie prędko
Zaglądam na olx i allegro i co widzę?
- Polonez: znaleziono odpowiednio 444 i 101 egzemplarzy
- Zuk: znaleziono odpowiednio 94 i 11 egzemplarzy
- Skoda Favorit/Forman: znaleziono odpowiednio 71 i 6 egzemplarzy
- Fiat 125p: znaleziono odpowiednio 153 i 50 egzemplarzy
- Fiat 126p: znaleziono odpowiednio 551 i 55 egzemplarzy
- Razem 1536 aut z top5 najpopularniejszych na Złombolu

A to tylko dwa portale sprawdzone dzisiaj na szybko!

Nie nie czytałem wszystkich ogłoszeń tylko posortowałem ceny, ale nawet niech 25% to totalne złomy i 25% to zabytki stan igła za 10tys. PLN zostaje 750 aut dla nowych ekip. Tak więc najbliższe 3 lata damy radę.

No i nie zapominajmy że jak pokazuje statystyka 50% tegorocznych aut jest lub będzie na sprzedaż - więc trochę jest tego na rynku śmiem twierdzić że więcej niż chętnych do startu

PS. Gratis Ciekawostka: więcej jest aut złombolowych na olx niż allegro :D

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
(@czarny-jastrzab)
Reputable Member

Nie da się ułożyć regulaminu obejmującego wszystkie możliwe "wyskoki". A im większy tłum tym większy odsetek ludzi którym odbija, zwłaszcza po sporej ilości procentów.

Właściwe to nie ogarniam tego - po co wydawać w *&^% pieniędzy na remont starego auta i wyprawę żeby na każdym kempingu upijać się do nieprzytomności? i to pod szyldem akcji charytatywnej na domy dziecka? To w domu nie prościej, taniej wygodniej?

Sytuacja wg mnie bardzo podobna do tej którą obserwuje na Przystanku Woodstock. Impreza jest przeogromna, każdy znajdzie coś dla siebie. Do Twojego miasta (choćby nie wiem jaką metropolią by nie było) NIGDY nie przyjedzie tyle zespołów na tak wysokim poziomie żeby zagrać za darmo. A jednak ludzie przyjeżdżają i spędzają tam kilka dni tylko z browarem i jedynym wspomnieniem pozostaje "ale sie naebałem.."

http://czarnyjastrzab.blogspot.com/

Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab

OdpowiedzCytat
(@gynsi-pympek)
Trusted Member

Mała prośba - może by tak przenieść dyskusję do innego wątku? :) Są na tym forum osoby (np. ja), które z niecierpliwością czekają aż się pojawi "ta oferta" w tym temacie :P

Tak nawiasem - kupię Żuka z Andorią - może ktoś ma i jest mu niepotrzebny? :silly:

OdpowiedzCytat
Strona 6 / 31
Share: