Z tego co pamiętam to tulejowa 4CT90-1MEA, ale ręki nie dam sobie uciąć :)
Mam czeską pompę MOTORPAL, nie Bosch :)
www.Zuk-Kazik.pl
Zastanawiam się, czy kupić silnik tanio i do remontu czy już po remoncie.
Faster, Harder, ŻUKIEM!!!
Ja i Sużuki kupiliśmy używane silniki, które odpaliliśmy na 3 minuty przed demontażem...
Dla pewności dałem do sprawdzenia pompe i wtryski.
Wtryski zregenerowałem (250 zł), turbo dla pewności też zrobiłem po znajomości 500 zł, do tego kpl uszczelek, wężyki...
Na pomiar ciśnienia nie było czasu, ale śmiga, aż miło!
www.Zuk-Kazik.pl
Byliśmy dzisiaj oglądać różne piecyki u Pana, który miał ich całe podwórko i z naszych obserwacji wynika:
4CT90-1ME (bez A) to silniki z pompą Motorpala (rzedową)
4CT90-1BE to silniki z pompą Bosha (rotacyjną)
Druga literka (E) może się wiązać z zaworem EGR (recyrkulacja spalin)
Literki A nie uświadczyliśmy na bloku silnika, ale mniemam, że może mieć związek z Automatycznym gaszeniem (siłownik przy pompie Motorpala, który po odcięciu zasilania pociąga za linkę gaszenia)
A tak poza tym to potwierdziło się to co już chyba ktoś pisał - produkowali te Lubliny z tego co mieli pod ręką - ilość kombinacji jakie spotkaliśmy jest nie do zliczenia.
Pytanko od razu mam - czy smok (nie wawelski) od Żuka pasuje do silnika od Lublina? (po zmianie miski rzecz jasna)
Ototo, też mnie zastanawiało że każdy pisze o podmiance miski,ale nikt nie wspomina o smoku...
my dorwaliśmy 1BE, nawet przeparkowałem jeszcze tego lublina do prucia motoru :)
One last ride :woohoo:
[video] https://www.youtube.com/watch?v=H9z7XwVn8_4 [/video]
teraz sen z powiek spędza mi dzwiganie budy :dry: ale chyba spróbuje sie wpakowac na podnośnik w robocie...
KOWALSKI wrzucacie gdzieś postep prac? fb?