Zaznacz stronę
Ważna informacja o ...

Notifications
Clear all

Ważna informacja o tarczach w Żuku!

105 Posty
26 Users
0 Likes
33.8 K Widok
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member
Topic starter  

Jeszcze info ode mnie - sprężyny można przekuwać. Robią to CI sami panowie co i resory. Robiłem u siebie po powrocie z Afryki bo siadły zupełnie. Koszt w Warszawie przekucia i przywrocenia do stanu fabrycznego jednej sprężyny to 50 zł. Jeśli na aucie, niezdemontowana, to cała usługa kosztuje 150 zł za stronę.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

OdpowiedzCytat
(@kateman33)
New Member

hamulce ważna rzecz. Sam też mam problemy sprzętowe.

OdpowiedzCytat
(@nyskasiewokukreci)
Active Member

Po zamontowaniu tarcz w nysie, zabrałem się za zawieszenie, i w tym punkcie przestrzegam przed kupowaniem popularnych amortyzatorów Statim, bo to pieniądze wywalone w błoto, te amortyzatory to do komarka sobie można zamontować... Być może ktoś już o tym wspominał, ale w#&@ilem się i muszę gdzieś to opisać...

OdpowiedzCytat
(@zukatti_team)
Eminent Member

Wystarczy pompa z serwem Lucasa z Poloneza Plusa i hamulce sa na prawdę mocne. Mam tak już od jakichś 8 lat w samochodzie zrobione i do tej pory żadnych problemów ( kiedyś auto używane było na co dzień jako osobówka).

Mówisz, że w Żuku taka pompa z serwem da radę?

Faster, Harder, ŻUKIEM!!!

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Wystarczy pompa z serwem Lucasa z Poloneza Plusa i hamulce sa na prawdę mocne. Mam tak już od jakichś 8 lat w samochodzie zrobione i do tej pory żadnych problemów ( kiedyś auto używane było na co dzień jako osobówka).

Mówisz, że w Żuku taka pompa z serwem da radę?

Spokojnie, latam na takim setupie już jakieś 8 lat i na rolkach przy przeglądzie przód zawsze wyskakuje po depnięciu na hamulec przy oponach 215/75 R15 jakie mam. Przy zdrowych tarczach i klockach oraz sprawnych zaciskach da się na tych oponach nawet zblokować koła na suchym asfalcie jak porządnie depniesz w podłogę.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@barkasy-team)
Honorable Member

Ja u siebie mam żukowsko-polonezowski zestaw pompy i serwa (mało miejsca) i powiem , że działa słabo a nawet bardzo słabo. Zamierzam to zmienić

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Jak chcesz iść w pompę z serwem Lucasa to przede wszystkim zmierz wielkość serwa, bo w Lucasie jest większe. Do tego będzie trochę zabawy z otworami bo są nieco inaczej rozmieszczone i samo ramię też ma inną długość. Będzie trzeba podstawkę dystansową bodaj 15mm jak mnie pamięć nie myli zrobić.

Inną opcją jest założenie jakiejś pompy na biserwie np. z VW T4

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@grubasy-bez-kasy)
Trusted Member

Uprzedzam, że założyłem ten temat też na innym forum i pewnie niektórzy już go widzieli ale zależy mi na czasie.

Majstry, a powiedzcie mi czy normalne jest to że układ trzeba odpowietrzać kilkanaście razy? Wymieniłem z przodu hamulce na tarczowe, wszystkie przewody gumowe i miedziane nowe, w układzie dot4, pompa i serwo lublin, brak widocznych przecieków, klocki na przod nowe, cylinderki i szczeki tyl nowe. Hamulce tylne żyleta piszczą koła, przód do bani. Podczas odpowietrzania z tylnych kalamitek leci klarowny płyn natomiast z przodu płyn zawiera bąbelki powietrza ale tak drobne że trzeba się dobrze przyjżeć czy to powietrze czy jakieś zanieczyszczenie. Jakieś sugestie? Odpowietrzać do skutku (już 12 raz)? Przy wymianie pompy i serwa nie ustawiałem luzu pobieważ wyszedłem z założenia że nie trzeba, czy to błąd?

OdpowiedzCytat
(@grubasy-bez-kasy)
Trusted Member

Sorki, że post pod postem. Sytuacja wstępnie się rozwiązała. Zamienione stronami zaciski. Pasują jak ulał, że na pierwszy rzut oka nie widać różnicy ale kalamitka jest wtedy w dół (nie znajduje się w najwyższym punkcie) co powoduje problem z odpowietrzeniem. Głupi ja :)

OdpowiedzCytat
(@lowcy-zukow)
Eminent Member

Hybryda serwa żuka z pompą od Lublina skok pedału pompy taki sam

OdpowiedzCytat
(@lowcy-zukow)
Eminent Member

Kilka fotek

OdpowiedzCytat
(@lowcy-zukow)
Eminent Member

Next

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Utwórz jeden post i nie dublujmy w różnych tematach bo się śmietnik znowu zacznie robić.

OdpowiedzCytat
(@staniach-team)
Active Member

cześć, no i przyszła kolej na tarcze i w naszym żuku, zakupiłem pompę z serwem Lucasa, chce ją zamontować a tu widzę założoną w żuku pompę dwustopniową z serwem od żuka., czy ta pompa co jest na zdjęciach da rade z tarczami od lublina ??

OdpowiedzCytat
NO NAME TEAM
(@no-name-team)
Reputable Member

Raczej nie, tzn będzie hamować ale przy przejechaniu na wstecznym pedał wpadł w podłogę kilku osobom. trzeba wymieniać

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372

OdpowiedzCytat