Zaznacz stronę
Większy alternator ...

Notifications
Clear all

Większy alternator do Andorii

10 Posty
7 Users
0 Likes
2,103 Widok
(@uaz-mud-boyz)
Active Member
Topic starter  

Cześć
Aktualnie mam alternator od skody felicji/favorit 70A tylko jest to troche za mało
Czy ktoś wie jaki 100-140A alternator będzie pasował?

Cytat
(@bondar-team)
Estimable Member

Ja mam oryginał po regeneracji i nie mam problemu. przeczyściłem wszystkie styki kablowe i na aku mam ponad 14 v. Pojechałem dwa złombole i prądu nie brakowało. Włączone radio, cb, lodówka i subwofer i jeszcze jakieś pierdoły. Fakt, że tylko światłą mijania i drogowe to zwykła żarówki, a reszta to LED. Nawet kierunkowskazy są LED na przekaźniku do Led. No i oczywiście światła do jazdy dziennej.

OdpowiedzCytat
(@ijoijo)
Eminent Member

Ja też mam alternator 70A. Zasilał na Złombolu cały czas lodówkę absorpcyjną z grzałką 70W i ładował oprócz akumulatora silnikowego dwa akumulatory "socjalne" po 100Ah. Alternator po regeneracji i swiatła dzienne LED. Po co więcej prądu?

OdpowiedzCytat
(@liliamszlombolteam)
Active Member

A jak ładujecie drugi akumulator? macie założony separator ?

OdpowiedzCytat
(@ijoijo)
Eminent Member

Mnie w roli separatora doskonale sie sprawdza zwykły przekaźnik samochodowy 70A podłączony do D+. Prąd do odbiorników z dodatkowego akumulatora pobierany jest przez regulator ładowania solara. Solara nie mam ale regulator do solara jes tanii i ma fukcję zabezpieczenia akumulaotora przed nadmiernym rozładowaniem.

OdpowiedzCytat
(@liliamszlombolteam)
Active Member

Ciekawy pomysł z tym regulatorem solara. Ja myślałem o ładowaniu drugiego aku właśnie przez przekaźnik, ale obawiam się że będziemy zapominać włączyć ładowanie dodatkowego akumulatora i zostaniemy bez lodówki :/

OdpowiedzCytat
(@ijoijo)
Eminent Member

Ale sterownie przekaźnika sygnałem D+ powoduje że ładowanie drugiego akumulatora i zasilanie lodówki włączy się automatycznie po uruchomieniu silnika.

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

Poprawcie mnie jeśli żle robię.
Alternator w lublinie miałem seryjny po regeneracji, dołożyłem drugi akumulator.
Będąc na postoju odcinałem zasadniczy akumulator przy użyciu fabrycznie zamontowanego hebla.
To zabezpieczało mnie przed możliwością rozładowania podczas używania światła lub muzyki na postoju.
W czasie jazdy ładowały się dwa akumulatory.
dodatkowo zamontowałem prostownik. Mając dostęp na kempingu do prądu ładowałem obydwa akumulatory.
I wszystko działało.

OdpowiedzCytat
 Smok
(@smok)
Active Member

VW T-3 z 1989 roku, dwa aku posiadał fabryczny alternator o mocy 90A. Wam wystarcza 70A wraz z lodówkami itd. Aktualnie altek 120 - 180 A można kupić za np. 120 zł. Mocy nigdy nie za wiele.

OdpowiedzCytat
(@brygada-kryzys-wieku-sredniego)
Active Member

dokładnie tak to działa w kamperze, różnica tylko taka że zamiast hebla jest separator który automatycznie załącza/odłącza aku hotelowy

OdpowiedzCytat
Share: