Panowie. Ja w tym roku jadę truckiem 1.6 Gli. Widzę że wiele traków już jeździło na złombol.. Podpowiedzcie w kilku kwestiach:
1. Czy wasze też są takie głośne? Miałem wcześniej Caro PLus i było lux ten jest strasznie głośny.
2. Na co zwrócić szczególną uwagę? Mam w zasadzie wszystko zrobione i sprawdzone ale moze jednak coś szczególnego ..
3. Ile wasze palą? Ja mam dodatkowo budę z laminatu.
4. Czy ktoś próbował spania w tracku w budzie?
czwarty raz wybieram się truckiem 1.9d
1. - powyżej 80 km/h szkoda męczyć radio ;)
2. - przegub elastyczny wału ( współczesne potrafią się rozpaść po 2-3 tysiącach ), półośka z łożyskiem w zapasie) reszta nie do przewidzenia jak w innych autach
3. - ile wleję :)
4. tylko i wyłącznie spanie na pace, możesz rzucić okiem na https://www.facebook.com/whitetrucknazlombol/ . na kilku fotach widać jak mam to rozwiązane. Jak będzie czas to może jeszcze coś udoskonalę ;)
1a) truck ma inny most i jest cięższy od zwykłego poldka i żeby jechać 100km/h musisz mieć 300-500rpm więcej pod maską, zwłaszcza z tym "plastikowym żaglem" pod którym bardzo łatwo zabrać kilkaset kg "potrzebnych rzeczy", a jak wiemy masa jest wrogiem przyspieszenia...
1b) wygłuszenia zwłaszcza z przodu pod konsoletą i nogami w porównaniu z sedanem jest po prostu mniej, a pod tylną kanapą nie ma nic - blacha pokryta cienką wyleniałą wykładziną, a no i tylny most też zawsze "pięknie gra" :)
2a) chłodzenie! bo ten silnik jest mocniej obciążony niż w sedanie (patrz pkt. 1a) - więc zawsze pilnuj temperatury!
2b) gumy w resorach/tylnym zawieszeniu + amortyzatory - pewnie nikt tam nigdy nie zaglądał a mają kolosalne znaczenie jak lecisz po prostej na autostradzie, dostęp jest spoko ale bez kilku lewarków, kobyłek, młotków i łamów się nie obejdzie...
2b) zabierz jedną gotową do użycia półośkę bo truck ma inną nić sedan i masz mniejsze szanse że zdobędziesz na trasie - w ubiegłym roku w truckach poleciało w sumie 4 albo 5 sztuk!
3) zależ ile masz ładunku i jak jedziesz - ale 14 l/100km to dobry wynik a 16 l/100km LPG przy całkowitej masie ~3t i prędkości autostradowej
4) zależy ile masz wzrostu, jaką masz wersję i ile bagaży :D ale da się spać w dwie osoby jak ktoś jest lekki i ma namiot jedynaczkę to może nawet spać na tym plastiku - testowane :)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
OK. Więc koniecznie biorę ośkę na zapas.
Panowie jeszcze jedno pytanie.
Dziś zakończyłem wstępne przygotowania poloneza do trasy. W załączeniu fotki jak wygląda.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href ="https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzlombolmkzibi%2Fposts%2F1935777489994860"
Zrobiłem kilka kilometrów testowej jazdy i jest problem.
Przy prędkości ok ok 50-60 km/h słyszę jakieś dudnienie. Wcześniej tego nie było. Pojawiło się teraz. Na niższych prędkościach jest cichutko. Na wyższych dudni. bez znaczenia czy na luzie czy na gazie choć na gazie trochę jakby mniej. Co to może być?
Wymieniałem elastyczny łącznik, krzyżaki, podporę wału, oleje, sprzęgło.
A wyważyłeś wał po tych zabawach?
Niestetynie wywazalem. Nie sadzilem ze wymiana zlavza elastycznego i podpory moze na ro wplynac. No krzyzaki moze. Nie stetynie wiem gdzie w trojmiesxie to zrobic. Moze ktos podpowie.
Pooznaczałeś wzajemne położenia elementów przed demontażem?
Jeżeli jest problem z wyciągnięciem starych krzyżaków, to silę trzeba przykładać tak żeby nie ryzykować zgięcia uszu (załącznik).
Zwróciłeś na to uwagę?
Wszystko poskładałeś względem siebie tak jak było?
Pierścienie zabezpieczające krzyżaki nie mają luzu?
Krzyżaki weszły i siedzą ciasno? Kosztowały więcej niż 20zł/sztuka... ?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić. To akurat robił mój brat czyli cały wał wyciągnął i te elementy powyciągał. Mówi że wszystko ok. Tak czy inaczej już po fakcie ze huczy. Jak teraz to poprawić bo powyżej 50 nie da się jechać.
Zacznij od wyciągnięcia i kontroli wszystkich luzów.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka