Zaznacz stronę
[ŻUK] Temat zbiorcz...

Notifications
Clear all

[ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

50 Posty
16 Users
0 Likes
20.9 K Widok
(@matiz)
Eminent Member
Topic starter  

Znowu nadrukowałem ale nie o sednie posta :P - za małe nie, taka sytuacja to kwestia dobrania felgi z dobrym offsetem. Tak jak piszesz koła z lublina tak jak zuk stoi nie spasują, samurajowe także z tego co pamietam.
Ale problem jest zmarginalizowany z tego wzgledu ,ze chyba i tak każdy wrzuca tarcze. Jeżeli ktoś zostaje na bębnach to trzeba dystans

OdpowiedzCytat
(@dpsolo)
Eminent Member

Znalazłem po zdjęciach jaką mamy maglownicę od forda "7816501123" natomiast nie mogę znaleźć jak ją zamontowałem. Niestety auto stoi daleko ode mnie więc szybko tych zdjęć nie zrobię, z tego co pamiętam to wspawane są 4 płaskowniki dość grube oczywiście z przodu przed belką dwa do dolnej części i dwa od górnej. Co do kół to tak jak pisałem wcześniej zdecydowałem się na oryginalne poszerzone felgi, więcej jak 100 km/h nie jadę tym pojazdem bo faktycznie trochę bije na kierownicy ale chcę jeszcze dokupić 2 felgi i zostawić je w oryginalnej szerokości, zauważyłem że na pewno polepszyła się przyczepność i już tak autem nie buja na zakrętach. W, w tym roku chce wstawić stabilizator przód bo ktoś wywalił no i myślałem o jakimś na tył tylko że jak wstawię most od kia to raczej ten od lublina nie podejdzie i nie wim co tu wykminić

OdpowiedzCytat
(@maxpert)
Active Member

Ja zakupiłem 16tki 7 cali, ET0 na sucho pasują nic nie obciera. Muszę teraz poszukać jakiegoś kalkulatora żeby dobrać opony zbliżone średnicą 70cm.

OdpowiedzCytat
(@maxpert)
Active Member

Witam, wrzućcie zdjecia swoich Żuków w środku, potrzebuję inspiracji :-)

OdpowiedzCytat
(@opiekun)
Active Member

Ja zalozylem felgi z Daihatsu Fourtrack (Feroza) 15" prowadzi sie stabilniej ale hamowanie slabe, chce wymienic pompe ale u mnie brak takich czesci jak Lublin i moze od Vw T4 sprobuje i ucisnac to pod podloga jak stara byla. Niestety sprezyny przednie mam do wymiany a nigdzie tego nie moge znalezc, jeszcze potrzebuje przednia uszczelke do szyby razem z slupkami gumowymi? Tylny most w ciagu kilku dni bede mial ale od Suzuki GV, narazie do przymiarki bo nie wiem jak z szerokoscia. Wnetrze narazie wyglada jak poligon bo to etap demolki i pasowania roznych elementow z roznych aut.

OdpowiedzCytat
(@opiekun)
Active Member

Potrzebuje pomocy, jaka to twardość sprężyny przedniego zawieszenia? dwa nacięcia kolor zielony?

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Żuk Budowa Eksploatacja Naprawa
https://drive.google.com/open?id=0B-VdX0LCaMLrOUpFUDY2ZUdJMFU
Strona 230

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@opiekun)
Active Member

Czy ktos zna długości mostów od ia Sportage1 lub Suzuki Grand Vitara? Czy są szersze niż żukowski?

OdpowiedzCytat
(@maxpert)
Active Member

Witam, wracam do tematu wspomagania - jeżeli chodzi o maglownice od forda nie do dostania. Jest to Transit z lat produkcji 86-91 w zasadzie to nie maglownica tylko przekładnia ślimakowa, podobną przekładnie miał Polonez. Czy ktoś próbował dopasować ? Ja niestety teraz nie mogę tego zrobić gdyż Żuk się maluje, natomiast co do kół jeżeli zamontujemy tarcze z Lublina to obowiązkowo felgi 16r gdyż 15r obciera, przynajmniej ja tak miałem.

OdpowiedzCytat
(@dpsolo)
Eminent Member

przekładnia transit chyba to jest ta sama co u mnie w żuku, co do rozmiaru kół niestety po przeszczepie hamulcy z lublina 15' nie wejdą bo zwrotnica ociera o felgę

OdpowiedzCytat
(@opiekun)
Active Member

Witam. Czy ktoś podeśle mi schemat instalacji elektrycznej Żuka?

OdpowiedzCytat
 Smok
(@smok)
Active Member

Polecam most z Mitsubishi L 200. Tylna oś jest na resorach. Przełożenie: 3.9. Dyfer (czasami) posiada blokadę 100% , która może okazać się bardzo przydatna podczas jazdy poza asfaltem.

OdpowiedzCytat
 Smok
(@smok)
Active Member

Ile cm ma żukowski most ? Od bębna do bębna ?

OdpowiedzCytat
(@matiz)
Eminent Member
Topic starter  

czołem pany, postaram sie za jakiś czas coś naskrobac w temacie. np. mamy dwa Tczewy 5MT i znaleźlismy różnice w wybierakach biegów. Przerobiliśmy ssanie na ręczne itp. patenty które moga sie kiedyś przydać.

Żuk długo czekał na swoją kolej ,ale w ten weekend omało stałby sie 5cio biegowy (mamy problem tylko z łapa skrzyni)

OdpowiedzCytat
(@mwj-ludwik)
Active Member

Witam
Czy macie jakieś poglądy, doświadczenia ze swap-em z BMW 2l do Żuka? : od czego w takim wypadku most?

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 4
Share: