Zaznacz stronę
Żuk-układ miejsc, u...

Notifications
Clear all

Żuk-układ miejsc, udogodnienia

68 Posty
23 Users
0 Likes
43.9 K Widok
(@rafakoteam)
Trusted Member
Topic starter  

Cześć
Mam sprawę.
Postanowiliśmy w tym roku jechać żukiem. Chcę go zarejestrować na 8 osób (jest na 6) i szukam informacji o tym jaki układ siedzeń zrobić. Planuje 3 w kierunku jazdy 3 tyłem do jazdy i wiadomo kierowca/pasażer. Może 3 i 3 bokiem do jazdy ? Co proponujecie, jakieś zdjęcia Waszych samochodów?
Oprócz tego fajnie jak by w temacie pojawiło się coś na temat udogodnień np dodatkowe schowki, szyberdach, bagażnik itp My planujemy dołożyć dodatkowy bak ponieważ jedziemy na benzynie oraz w środku wykonać wygłuszenie łącznie z ścianami i sufitem.
Ł

Cytat
(@zabugole-i-pyrusy)
Estimable Member

nie licz że tak bezproblemowo ci sie uda zmienić liczbe osobw dowodzie, niestety dużo trudności może coe spotkać. Co do rozkłądu foteli, polecam 2(przód)+2(tyłem)+3(przodem) = 7 dlaczego nie 3 tyłem ? nie bedzie miejsca do wsiadania z tyłu.. 3 przednie fotele od osobówek mieszcza sie na styk na szerokość. dodatkowo te tyłem do kierunku jazdy mamy zamontowane jakies niskie od starego auta..dzieli czemu jest kontakt z osobami z przednich siedzen i widać droge. Bagażnikw żuku przy tylu osobach obowiązkowy :) zapraszam na www.facebook.pl/zabugoleipyrusy

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

O ławkach bokiem możesz zapomnieć. Nie wiem czy nie będziesz miał dodatkowo kłopotów z pasami. Ja to bym zrobił tak, że dałbym 2 rzędy po 3 osoby z tyłu, w kierunku jazdy ( pożyczyłbym od kogoś ławę gotową żeby wyglądało na oryginał) i tak bym to zarejestrował na 8. A dopiero potem zabierałbym się za modzenie pod wyjazd.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Nie pchaj foteli tyłem, bo będziesz miał problemy. Tylko do przodu. Salonki PKP raczej z niego nie zrobisz. Ogólnie teraz temat dość ciężki w takich wehikułach jeśli chodzi o zgodność z obowiązującym prawem.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@rafakoteam)
Trusted Member
Topic starter  

Z rejestracją nie ma problemu jeśli się spełni następujące warunki :) Nie chciałem tego tematu tutaj poruszać zeby nie odbiec od tego co mnie interesuje ale dla wyjaśnienia. Z rejestracją jest tak: stacja diagnostyczna wymaga aby każde siedzenie miało pasy w tym jeśli fotele, kanapa 3 osobowa to środkowy może mieć tylko biodrówki, pasy mocowane do ramy tak jak fotele, muszą być okna czyli w takim układzie trzeba zrobić 2 dodatkowe (właśnie wycinam z drzwi przesuwne okno). Muszą być spełnione te wymogi ponieważ diagnosta robi zdjęcie i opis do niego więc ściema nie przejdzie , a to dodatkowo wysyłane jest do wydz. kom. Dodatkowo należy mieć oświadczenie zakładu mechanicznego o dokonanych przeróbkach, zakład ten musi w regonie mieć odpowiedni numer, który określa czy ma prawo do takich przeróbek. Rozeznałem troche temat i tym na razi się nie przejmuje :)
Chce ustawic te 8 miejsc do zarejestrowania, a później w zależności ile osób pojedzie to tyle miejsc przygotujemy. Planujemy 5os ale jak sie ktos fajny będzie chciał załapać to max 7 os
Wczoraj ustawiłem ławke z 3 siedzeniami tyłem do jazdy i nawet ok się wchodzi wiadomo nie jak do maybacha :) Docelowo tyłem do jazdy widziałbym tylną kanapę z grand voyagera lub dodga. Najlepsze wymiary w rzucie kanapy czy 3 siedzeń to 140x70cm

OdpowiedzCytat
(@ziomex-sa)
Estimable Member

a macie jeszcze tego fiata 125 czemu nie jedziecie fiatem tylko żukiem żuka już zakupiliście czy jeszcze nie jak macie to pochwalcie się nim na forum dajćie jakieś fotki. Pozdrawiam:)

OdpowiedzCytat
(@rafakoteam)
Trusted Member
Topic starter  

Fiat oczywiście jest w rodzinie, ale na wiosnę prawdopodobnie idze na sprzedaż o ile osiągnięta cena będzie zadowalająca inaczej dalej będzie w rodzinie używany okazjonalnie. Żuczka już mamy a dlaczego żuk? Bo bardziej ekstreem niż fiat do tego planujemy jachać w 6 osób, a także zabrać sporo jedzenia z domu itd, a pozatym to kolejna fajna bryka. Zdjęcia jakieś pewnie zamieścimy w niedługim czasie.

M.K.

OdpowiedzCytat
(@rafakoteam)
Trusted Member
Topic starter  

Zamieszczam parę zdjęć z przygotowań. Układ miejsc w końcu pozostał 2(kier+pasa) + 2(tyłem do jazdy) + 2(przodem do jazdy). Wycięte dwa otwory pod okienka i wstawione okna przesuwne z drzwi :) Generalnie żuka udało się kupić chyba w dobrym stanie od strażaków. Na stacji podczas załatwiania przeglądu diagnosta stwierdził, że dawno nie widział tak dobrego stanu. Zobaczymy jak to będzie :) Na razie żuczek jest grzeczny :)A wkładał może ktoś z przodu tarcze ? Jakie są problemy ?
Ł.K.

https://picasaweb.google.com/115756008228808604099/PrzygotowaniaZOmbol2013Nordkapp?authuser=0&feat=directlink

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Ja mam tarcze ( to samo zawieszenie co u ciebie). Jedyny problem to skompletowanie części w sensownej cenie. Jeśli temat cię interesuje, to mam komplet zacisków, tarcz, płyt kowticznych. Pozostaje kwestia piast ( są inne niż w żuku) ale komplet powinieneś kupić w okolicy 100zł na złomie. Jak coś to daj znać na PW.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@nysagang)
Honorable Member

Zamieszczam parę zdjęć z przygotowań. Układ miejsc w końcu pozostał 2(kier+pasa) + 2(tyłem do jazdy) + 2(przodem do jazdy). ...[]...

A te fotele z jakiego samochodu pochodzą? Widzę że stawiacie na komforcik? ;)

OdpowiedzCytat
(@rafakoteam)
Trusted Member
Topic starter  

Hehe no tak wyszło z tymi fotelami. Fotele pochodzą z auta kia carnival. Fakt trochę zaszalelismy ale co tam, raz się żyje :-) czyli kolega który mówił ze salonika pkp z tego nie zrobimy chyba mial racje bo to będzie coś więcej niż pkp ;-)
L.K

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member

Byłem wczoraj w Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów w Chorzowie.
Zapytałem Pana jak wygląda w chwili obecnej przekwalifikowanie samochodu marki Żuk z 2 na 7 osobowy...

Pan odpowiedział mi krótko i zwięźle. Dodatkowe siedzenia muszą być zamontowane w FABRYCZNYCH punktach kotwicznych. Jeśli miałbym ławeczki takie jak były w żukach to może by przeszło nawet bez pasów bezpieczeństwa ale każda inna opcja odpada.

Teraz Stacja Kontroli musi robić zdjęcia aparatem cyfrowym, drukować je i dołączać do dokumentacji.

Jeśli ktoś ma inne informacje/doświadczenia to proszę pisać.

4 Złombole, 4 bezpieczne powroty

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@rafakoteam)
Trusted Member
Topic starter  

Pan z którym rozmawiałeś chyba sam do końca nie wie na czym to polega.
W fabrycznych punktach siedzeń nie da się zamontować ponieważ takowe nie istnieją... Wg mnie i moich doświadczeń nie ma żadnych problemów żeby dokonać zmiany konstrukcyjnej polegającej na zmianie ilości miejsc. Przerabiałem to tydzień temu. Jeśli w dowodzie widnieje 7 osobowy i są ławeczki z tyłu to tak można jeździć i się nie przejmować. Natomiast jeśli facet mówi, że masz skombinować ławeczki i może przejdzie no to gratuluje mu głupoty :) Później zrobi zdjęcie, które zostanie przekazane do wydziału komunikacji, Ty wyjedziesz na droge z 6 kumplami pach w drzewo i diagnosta idzie za kratki :) Ale po krótce co trza zrobić(zakładając, że żuk 2 osobowy):
- montujemy siedzenia tak, że muszą być zamocowane do ramy (mogą być bokiem do kierunku jazdy jak i tyłem)
- pasy - tradycyjne trzypunktowe także mocowania wyprowadzone do ramy. Wyjątek jeśli masz rząd 3-miejscowy to środkowy może mieć biodrówki.
-okna-każdy pasażer na wysokości głowy musi mieć okno (dlatego w naszym pojawiły się dodatkowe 2 sztuki :) )
-tabliczka znamionowa-musi być przy zmianie konstrukcyjnej. Ja jej nie miałem więc dostałem od diagnosty zaświadczenie o jej braku i na podstawie takiego dokumentu w Wydziale Komunikacji dali mi skierowanie do OSKP na wydanie zastępczej tabliczki znamionowej. Jeśli macie czytelny VIN to nie trzeba tabliczki ale kto ma czytelny VIN w Żuku :)

Generalnie ja chcialem zmienic liczbe osób z 6 na 8 tak bez powodu żeby mieć :) Jednak zrezygnowałem bo musiałbym robic pasy i siedzenia na 8, a pozniej spowrotem wracać do 6 (bo w tylu jedziemy na złoma). Nie mniej zmianę konstrukcyjną zrobić musiałem bo żuk miał wbitą mase własne 2000 kg co się wiąże z tym ze nie ma możliwości jechania nim w 6 osób bo przekroczymy DMC.
Myśle, że temat zmiany konstrukcyjnej jest wyczerpany więc piszcie co tam ciekawego macie w żukach. Jak mi się uda to wrzucę pare fotek jak zrobiłem ramkę w żuku na siedzenia z carnivala.
Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia stacji diagnostycznej i ludzi tam pracujących :)
Jeśli ktoś coś chce zapytać to proszę na priv.

Ł.K.

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

No niestety z tymi siedzeniami tak jest. Mają być montowane w fabryczne punkty kotwiczenia, a wiadomo, ze takowych na takie fotele tam nie masz. W moim mieście na opisie zmian wręcz wymagają adnotacji od diagnosty, że dodatkowe siedzenia zostały przykręcone w fabryczne punkty kotwiczenia. Prawda po prostu jest taka, że jeżeli ktoś ci to klepnie ( a być może ktoś taki się znajdzie) to bierze na siebie całą odpowiedzialność za poprawność przeprowadzonych zmian, ewentualnie za to, że ci wyrwie to z podłogi razem z pasażerami podczas wypadku. Zamocowanie do ramy to też nie fabryczny punkt kotwiczenia. Niestety, ale temat jest coraz trudniejszy do obejścia, bo nikt nie chce się podkładać.Wszelkie przeróbki to obecnie zmiany w fabrycznej homologacji i coraz trudniej coś w pełni legalnie zrobić. Są teraz jazdy na tym tle, szczególnie po aferach z niezbyt profesjonalnym przerabianiem busów na autobusy. Najlepiej kupować auto, które ma w papierach docelowo tyle miejsc, ile chcesz mieć. Wtedy wkładasz sobie te fotele przed złombolem i tyle.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@matej)
Eminent Member

Hej,

my w żuczku mamy 7 miejsc. Dwa fotele voyagera, bardzo wygodne z mozliwoscia wysuniecia sie do przodu i pochylenia wiec spokojnie kierowcy moga odsypiac. Sa umieszczone tylem do kierunku jazdy.

Z tylu mamy natomiast jedno potrójne siedzenie z jakiegoś busa. Okazalo sie troche zle wyprofilowane wiec bedziemy je delikatnie modyfikowac, pochylac oparcie do tylu. Na szerokość wyszlo spoko :)

Co do mocowania to postawiliśmy na bezpieczeństwo i solidność. Zarówno z w fotelach z przednich i tylnich załatwiliśmy to tak.
Między drewnianą podłogę, a ramę samochodu wsunęliśmy po dwie rury prostokątne 30x50x3mm poprzecznie do samochodu. One wchodzą w sam raz na styk pomiędzy ramę a podłogę. Następnie do ramy przyspawaliśmy kątowniki obejmujące ramę i z jakąś jebitną śrubą trzymającą rury. do rur na przestrzał przymocowaliśmy fotele. Rozwiązanie o tyle fajne że nie było potrzemy rozbierania podłogi bo do tylnych foteli wsuwaliśmy rury przez nadkole, a z przodu przez odkręcony próg drzwi (nie odkręcaliśmy go całkowicie). Mało grzebania a fotele nie do ruszenia. Będziemy na zlocie oldtimerów wawie więc zapraszam na rekonesans.

A tutaj nasze blogi: Samego zdjęcia foteli nie znalazłem, ale czasem je widać :)

Aha. Wszystkie śruby wysokiej jakości!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=419380748139805&set=pb.336230769788137.-2207520000.1365503830&type=3&theater

A za tylną kanapą bagażnik.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=417177168360163&set=pb.336230769788137.-2207520000.1365503830&type=3&theater

Dodatkowo ogólny blog :)
http://www.autofocus.waw.pl/

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 5
Share: