Trochę poszperałem po cenach, więc wrzucę dla następnych. Wrzucam z trasy złombolowej oraz jej krótszej wersji + okoliczne państwa, tak dla chętnych :)
Kraj PB95(zł)
Austria 6,00
Albania 5,67
Bułgaria 5,53
Bośnia i Hercegowina 5,02
Chorwacja 5,76
Czarnogóra 5,68
Czechy 5,97
Grecja 7,37
Kosowo 5,68
Macedonia 5,53
Rumunia 5,57
Serbia 5,96
Słowacja 6,41
Słowenia 6,08
Węgry 5,90
Włochy 7,49
Kraj ON(zł)
Austria 6,08
Albania 5,61
Bułgaria 5,86
Bośnia i Hercegowina 5,47
Chorwacja 5,59
Czarnogóra 5,68
Czechy 6,13
Grecja 6,62
Kosowo 5,86
Macedonia 4,99
Rumunia 5,78
Serbia 5,83
Słowacja 6,22
Słowenia 5,73
Węgry 6,29
Włochy 7,26
Kraj LPG(zł)
Austria 2,61
Albania 2,87
Bułgaria 2,71
Bośnia i Hercegowina 2,79
Chorwacja 2,88
Czarnogóra 3,48
Czechy 2,88
Grecja 2,87
Kosowo ????
Macedonia 2,99
Rumunia 2,45
Serbia 2,96
Słowacja 2,61
Słowenia 3,26
Węgry 3,18
Włochy 3,22
Końcówki raczej wszędzie będą włoskie :) Jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi nt tych krajów i pali to pisać, fajnie byłoby mieć całe informacje w jednym miejscu.
Trzeba to będzie zaktualizować tak 2-3 tygodnie przed wyjazdem, mnie tak w zeszłym roku niemile "zaskoczyły" ceny bo zimą były jeszcze przyzwoite ...
Edit, ceny brałeś z PZM Travel ?
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
A będzie drożej... najwyżej będziemy oszczędniej deptać nasze auta :)
Złombol 2013 - JEDZIEMY AUTOSANEM
www.facebook.com/Autozlombolsan
Część cen z PZM Travel, czasem z innych, ogólnie starałem się je w miare wypośrodkować + tam gdzie nie było podanych wprost i musiałem przeliczać brałem kilka kursów i liczyłem wg średniego. Że aktualizacja się przyda to wiadomo, ale na tym można sobie obliczyć średni koszt i opłacalność danego typu paliwa.
najprościej, do wstepnej kalkulacji założyć sobie, ze Pb i ON średnio wyjdzie 6.50 a LPG 3.5, zawsze lepiej jak zostanie niż braknie funduszy na paliwo.
Bardziej niż o całość kosztów chodziło mi o to, gdzie robić ewentualne zapasy paliwa. Ja chce jechać z dodatkowymi kanistrami na rope :)
Sprawdź wpierw ile możesz przez którą granicę przewieźć, bo to nie jest tak że sobie weźmiesz ile chcesz
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
O proszę, warto wiedzieć. Gdzie to można sprawdzić i na ile to sprawdzają? Z racji braku butli gazowej myślałem, żeby wrzucić w jej miejsce 60 litrowy, plastikowy kanister z ropą.
EDIT:
Poszperałem i widzę, że można wozić tak średnio 10-20 litrów paliwa, oprócz samej Grecji. Ktoś może wie jak to wygląda w praktyce?
Bardziej niż o całość kosztów chodziło mi o to, gdzie robić ewentualne zapasy paliwa. Ja chce jechać z dodatkowymi kanistrami na rope :)
T o nie prościej kupić olej np. z biedronki w 5 litrowych bańkach? Taniej i nikt nie zabroni wwieźć, przecież mogę lubić smażyć frytki...
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
Na spożywczy olej też mogą być cła... A jak będą bardzo nadgorliwi i na widok owych baniek postanowią sprawdzić bak?
A może zamontować dodatkowy zbiornik paliwa, co w przypadku żuka, nysy czy trucka nie będzie wielkim problemem. Miejsce w ramie jest. W ten sposób można zabrać około 50-60 litrów więcej. W przypadku trucka to chyba 57 litrów, a zbiornik można zamontować w miejsce koła zapasowego.
Jeśli się wybieracie żukiem lub czymś podobnym to tak jak napisał kolega wyżej, najlepiej zamontować drugi bak. Fajnie podszedłby wam z Lublina. Jest podłużny i ma regularny kształt. Spawacie parę profili do ramy i mocujecie go na ramie tak jak to ma miejsce w Lublinie. Pojemność tego zbiornika coś około 80-90 litrów jak mnie pamięć nie myli ;)
Słuchajcie, a jak jest w końcu z legalnością frytek itp? Opał wiem, że nie można, ale fryty?
Myślę, że fryty łatwo można wykryć używając takiego zaawansowanego narzędzia jak nos ;)
Swoją drogą nie wiem po co takie kombinacje. Andoria pali około tych 10 litów na 100. to masz jakieś 60zł powiedzmy. Bierzesz 3-4 osoby do ekipy i jedziesz za grosze ...
W UK gaz w zeszłym roku był w okolicy 3,5-4 zł. Auto po wyspach mi paliło przeważnie pod 14 bo się nie jeździło ekonomicznie. Jechaliśmy w 3 osoby i cały wypad łącznie z promami, miejscówkami, jakimiś drobnymi pamiątkami, czasem Mc i różnymi takimi wyszedł nie całe 1600zł na głowę ( pomijam koszt przygotowania samochodu bo to mój prywatny samochód na co dzień więc tego nie uwzględniałem co do niego pakuję). Jedzenie na całą trasę mieliśmy z PL za bagatela 800zł na 3 osoby + ostatnie 4 dni jechaliśmy w 5 osób). Oczywiście jedzenie wliczyłem w to 1600 na głowę. Więc wg mnie tragedii nie ma. Idziesz na 2 miesiące do pracy przez wakacje i masz. A jak dobrze zakombinujesz z samochodem i zbierzesz grupę 6-7 osób to już w ogóle taki wypad grosze na głowę wychodzi.
Polonez tylko benzyna 4 osoby koszt na osobe to 1599zł w tym benzyna (ok2900zł), promy (ok860zł odie str razem), jedzenie zakupione w Polsce (780zł) + pola namiotowe, czasami jakieś jedzenie tympu McDonald itp