jak w temacie, czy tylko ja zapomniałem popatrzeć kiedy upływa mi termin ważności paszportu???? bo miałem dylemat jak jechać do mety ale już go nie mam, jako że paszport skończył mi się 12 lipca 2012 więc pozostaje mi droga tylko przez kraje unijne ://////// podobnie zresztą i powrót, ktoś także ma ten problem???
od nas jedna osoba zrezygnowała ze względu na to że miała nieważny paszport...
Z tego co się orientowałem - paszportu wymaga tylko Kosowo. Tyle teorii, jak z praktyką to nie wiem.
http://www.msz.gov.pl/Informacje,wizowo-paszportowe,dla,obywateli,polskich,i,cudzoziemcow,1799.html
Za stroną MSZ - teoretycznie do każdego kraju, przez który pojedziemy - wystarcza dowód osobisty. W naszej ekipie - na wszelki wypadek - wszyscy zabierają paszporty.
ha-nyska.blog.onet.pl
Dwa lata temu kolega nie mial paszportu ale przez Albanie go puscili, na wszelki wypadek ja tez pokazalem tylko dowod osobowy zeby nie robic kontrastu.
W tym roku on ma a ja nie (skonczyla sie waznosc i nie zdaze z nowym) ale to nie powod zeby od razu rezygnowac. :)
rezygnacja z tak błahego powodu nie wchodzi w grę, ewentualnie musimy nanieść poprawkę na trasę docelową i pomknąć krajami gdzie na bank dowód wystarczy. ale dzięki wszystkim za info, ze strony MSZ wychodzi że dowody nam stykną.
Jak przejeżdzałem w lipcu przez kawałek Bośni chcieli paszport. Nie sprawdzałem, czy na dowód puszczą. Gdyby był problem z tym można lecieć promem do Trpanj i przez półwysep Peljesać ominąć te kilkanaście km Bośni.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.