Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

To ja się pochwalę

35 Posty
16 Users
0 Likes
18.5 K Widok
(@angi)
Reputable Member

Do części na drogę warto dorzucić drugi alternator na zapas + ewentualnie szczotki, panel z diodami, łożyska, przyda się drugi komplet świec, druga cewka, przewody zapłonowe, pompa wody, paski, uszczelki, jakieś dezodoranty - WD 40, jakiś odrdzewiacz, silikon wysokotemperaturowy. Podstawą Złombolu są "trytytki" i srebrna taśma patex`u. Oczywiście olej silnikowy na dolewkę.

OdpowiedzCytat
(@tarhim)
Eminent Member
Topic starter  

Nie no, trytytki, taśmę na gada, taśmę izolacyjną, WD-40, przewody na zapas i zapasy płynów ustrojowych to traktuję jako oczywistą oczywistość :)

Alternator i części do alternatora - przydatny hint, dzięki.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Jak chcecie sprawdzić silnik pod kątem wytarcia panewek/sprawności pompy oleju to ja bym się wpiął z manometrem gdzieś w układ smarowania a potem porównał wskazanie z danymi producenta ;)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@jezdzcy-czerwonej-bestii)
Eminent Member

Tarhim ja taka Skoda smigam na co dzien wiec super autko wszytko w garazu mozna naprawic:)
wiec napewno moje oko uczieszy widok cacka takiego jak Forman :)

Ale my jednak jedziemy starszym modelem 105 S w 4 osoby i tez mamy nadzieje na wygodna jazde :)

OdpowiedzCytat
(@chrupek)
Reputable Member

no widzę, ze "świnki" się robią coraz popularniejsze :)
dobrze, będzie więcej gratów pod ręką w razie problemów...

(O==@==O) - Skoda 105S

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Dziś znalazłem chwilę na szybkie rozeznanie i prawdopodobne przyczyny. Jeśli chodzi o chłodzenie to najpewniej wentylator lub czujnik bo po prostu nie kręci się nawet powyżej temperatury pracy silnika. Natomiast z kontrolką będę musiał udać się do mechanika. Jak to zwykle bywa, przy zimnym silniku kontrolka się nie świeci, ciśnienie w normie, jak się rozgrzeje pulsuje lub świeci stale. Myślę że remont całego silnika nie będzie potrzebny, silnik zupełnie nie dymi, po zakupie wróciliśmy nim do domu 300 km i nic się nie działo. A przebieg tego silnika to 120 tys. Jak znajdzie się czas sprawdzimy ciśnienie oleju i będziemy myśleć dalej. A teraz z innej beczki. Jakie części zapasowe należało by gromadzić na czas podróży? Już słyszałem o zapasowej cewce, szczotkach do alternatora ... domyślam że znajdzie się coś jeszcze

Zawsze można wyjąć tę świecącą na czerwono kontrolkę, to by było najprostsze...

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
(@tarhim)
Eminent Member
Topic starter  

Tarhim ja taka Skoda smigam na co dzien wiec super autko wszytko w garazu mozna naprawic:)
wiec napewno moje oko uczieszy widok cacka takiego jak Forman :)

:) A mógłbyś zrobić zdjęcie półki na środkowym tunelu i ręcznego? Bo mam wrażenie że w mojej skodzinie ktoś tam coś namieszał strasznie...

OdpowiedzCytat
(@tarhim)
Eminent Member
Topic starter  

Pierwsze zakupy poczynione...

OdpowiedzCytat
(@tarhim)
Eminent Member
Topic starter  

Mały update - szczęśliwie okazało się, że przyczyną niskiego ciśnienia była zajechana pompa oleju i po jej regeneracji kontrolka już nie irytuje.

Dodatkowo przy grzebaniu w różnościach okazało się że nasza skoda to limitowana, ekskluziwna ;) wersja Solitaire, tylko nieco zdekompletowana :)

OdpowiedzCytat
(@stuk-puk-jedzie-zuk)
Trusted Member

To ja też sie pochwale heheh. Nasz Edi tak pieszczotliwie nazwany Zuk po 6 miechach stojąc w garażu odpalił za pierwszym razem. Polska stara motoryzacja górą.

Czas przygotowywać go na złombol hura już niedługo.....
Pozdrower

OdpowiedzCytat
(@chrupek)
Reputable Member

Stuki Puki, to kiedy do stolycy zajrzycie bolidem?

(O==@==O) - Skoda 105S

OdpowiedzCytat
 SNIP
(@snip)
Active Member

Mały update - szczęśliwie okazało się, że przyczyną niskiego ciśnienia była zajechana pompa oleju i po jej regeneracji kontrolka już nie irytuje.

Dodatkowo przy grzebaniu w różnościach okazało się że nasza skoda to limitowana, ekskluziwna ;) wersja Solitaire, tylko nieco zdekompletowana :)

Że ekskluzywna widać odrazu po feluniach i kolorze nadwozia :) Ale powiedzcie coś więcej o ciśnieniu oleju, odrazu trafiliście że to pompa oleju, były inne przypuszczenia? Jaki jest orientacyjny koszt i czy warto zwrócić na coś jeszcze uwagę.
W naszym bolidzie z mankamentów ( oprócz kontrolki ciśnienia oleju) należałoby zająć się zapachem spalin w środku na odpalonym silniku. Aktualnie walczymy z temperaturą wody w silniku, a uporaliśmy się z hamulcami na przedniej osi.

OdpowiedzCytat
(@tarhim)
Eminent Member
Topic starter  

Były przypuszczenia że to pierścienie, ale ponieważ i tak trzeba było zmienić olej to zapadła decyzja o zrzuceniu miski i przyjrzeniu się pompie, i bingo. Regeneracja pompy (nowe zębatki, planowanie pokrywy) plus uszczelki plus nowy czujnik oleju kosztowało 140 złotych i kontrolka już się przy pracującym silniku nie zapala.

W ogóle pojechałem do polecanego przez znajomych mechanika i okazało się, że to kiedyś jego własny samochód był i całkiem go nieźle zna ("z Niemiec sprowadzany, tylko lekko bity") :cheer:

OdpowiedzCytat
(@stuk-puk-jedzie-zuk)
Trusted Member

Siema Chrupku , na razie zapowiada się ze majówkę spedzamy każdy osobno a bynajmniej bez el Kapitano. Zobaczymy jak wypadnie weekend w czerwcu... Teraz chcemy troszke wziąć sie za Ediego skrzynie wywalić i zobaczyć pompę olejową i w ogóle powoli go przygotowywać. Jak coś to sie zgadamy... Pozdrower

OdpowiedzCytat
(@co-powie-ryba)
Trusted Member

Tak się tu wszyscy chwalicie, więc my też się pochwalimy nowym nabytkiem. Nasza czekoladowa kantara zyskała wczoraj nowego kolegę :)
Polonez Caro 93r. od I właściciela, 8080km przejechane. Stan niemal idealny, praktycznie bez rdzy, autko bardzo zadbane również w środku :).
I teraz najlepsze, wyrwane za 600zł B)

Polub nas
Odwiedź naszą stronę

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 3
Share: