Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

TRASA - ciekawe miejsca

26 Posty
13 Users
0 Likes
13 K Widok
(@prudenter-team)
Reputable Member
Topic starter  

Dwa ciekawe punkty blisko trasy..

1. W Chorwacji plitwickie jeziora - w sumie prawie po drodze

2. W Albani trasa SH-8. Jest to droga na południe od Vlory wzdłuż wybrzeża aż do Sarandy. Ponoć najbardziej malownicza szosa Albanii.
W sumie też po drodze..

Pozdrawiam
Prudenter

Cytat
(@rally-team)
Active Member

Z ciekawostek w Durres na deptaku należy uważać na niedźwiedzie. W maju nas jeden prawie zeżarł. To nie żart.

OdpowiedzCytat
(@co-powie-ryba)
Trusted Member

2. W Albani trasa SH-8. Jest to droga na południe od Vlory wzdłuż wybrzeża aż do Sarandy. Ponoć najbardziej malownicza szosa Albanii.
W sumie też po drodze..

Pozdrawiam
Prudenter

W sumie to jest droga nr 8 fragment europejskiego szlaku e65. Zwana trasa trans-adriatycką, najładniejszy szlak drogowy w tej części Europy, ciągnie się od Chorwacji,przez BiH, Czarnogórę i kończy w Albani.

Poza tym co wcześniej warto zobaczyć Split i koniecznie Dubrownik.

Polub nas
Odwiedź naszą stronę

OdpowiedzCytat
(@stuk-puk-jedzie-zuk)
Trusted Member

W Chorwacji nie można zapomnieć o Narodowym Parku Krka,super miejsce .....
http://www.youtube.com/watch?v=cPogDu99Qx4

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member

Park bajka- ale takie atrakcje chyba w drodze powrotnej... Fajnie byłoby tam spędzić ze 2 dni, pozwiedzać ile się da, w samej Grecji też jest dużo ciekawych miejscówek.
Obiła mi się o oczy inicjatywa- chyba załogi Tarpana, żeby dojechać do celu w jeden dzień jadąc non stop na kilku kierowców, i resztę czasu spędzić na zwiedzaniu Grecji. Założenie dość odważne- dojechać 2 500 km w 24 h, ale +/- kilka godzin może wypalić wykluczając oczywiście możliwość wystąpienia usterki w starych samochodach...
Pisałby się ktoś na taką opcję, ale w konwoju kilku aut dla bezpieczeństwa ? Powrót można połączyć z wracającymi "planowo" mobilami złombolu.

OdpowiedzCytat
(@beddie)
Trusted Member

Ja o tym pisałem chyba jako pierwszy, przynjamniej w wątku o Wołdze. Ja celuje w dwa dni, kwestia ilu kierowców będę miał, jeśi będę jedynym, to dwa dni ;) Moja trasa ma około 2000km.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

No my zobaczymy, z tym że my dobę później ruszamy jak już pisałem, co do takiej jazdy, jeśli wyciszę bardziej auto niż w poprzedniej edycji i dodamy witaminkę do silnika w postaci drugiej chłodnicy ( na jednej nie wyrabiał przy załadunku na podjazdach i kręcenie po 5000 obr) to jest to do zrobienia. W zeszłym roku z Lipska do Dunkierki jechaliśmy bez postojów i większość trasy walnąłem ja. Wystarczy dwóch dobrze wypoczętych kierowców i jest to do zrobienia. Zakładam że będzie nasz 3 kierowców ;)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member

Beddie- to którędy chcesz jechać ?
Tarpaniątka- tzn. kiedy planujecie wyjazd/ przyjazd- wyjazd/przyjazd?

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Najprawdopodobniej to będzie tak, że ja sam się pojawię na starcie w celu oklejenia samochodu i "wystartowania". Tym razem musimy się pojawić w mediach aby nie było wpadówy jak ostatnio bo rano o 10 jeszcze spawałem samochód i nie załapaliśmy się na ten filmik do TVS i innych mediów ze startu w wyniku czego nasz darczyńca był nieco zawiedziony. Potem wracam do domu, pakowanie samochodu itd. Następnie idę wieczorem wcześnie spać, około 3 w nocy zgarniam ekipę i ruszamy ;) Do celu najprawdopodobniej pojedziemy jak najszybciej ( aczkolwiek jest to jeszcze kwestia do obgadania w teamie który finalnie pojedzie bo póki co jeden z członków zeszłorocznego wypadu nie wie czy termin będzie pasował mu na uczelni). Najprawdopodobniej po samej Grecji będziemy się kręcić około tygodnia, może trochę dłużej by móc jak najwięcej na miejscu zobaczyć. Powrót wyjdzie w praniu, jak ostatnio ;)

Aczkolwiek jak piszę, to są dopiero wstępne plany, wszystko może ulec zmianie " w trakcie i po fakcie" :P

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@pogromcy-zielonej-krysi)
Reputable Member

my tez kombinujemy z trasa, zapraszam do nas na blooga, www.zielonakrysia.bloog.pl mile widziane ewentualne sugestie co do zmienienia traski no i oczywiście chętnych do podłączenia się..

tak w telegraficznym skrócie, myslelismy by jak najszybciej dobic do aten-2100 kilosow. Tam mocno pozwiedzac i w planowanym terminie wbic na mete, z aten to odleglosc jakies 260 kilosow, a dopiero w drodze powrotnej nacieszyc sie wybrzeżem i ewentualne kilku dniowe postoje na chorwacji.

OdpowiedzCytat
(@beddie)
Trusted Member

Ja chce leciec przez Czechy, Slowacje, Wegry, Serbie, Macedonie do Grecji. Wg viamichelin ponizej 2k na miejsce:) Na pewno podczas wyjazdu chce cos poogladac w Grecji, Macedonii, Bosni i Serbii.

OdpowiedzCytat
(@prudenter-team)
Reputable Member
Topic starter  

.. heh..

My jeszcze nic nie wiemy poza tym, że chcemy jechać : )

.. ale raczej trasą podaną przez organizatorów .. z małymi poprawkami.

Pozdrowienia z Goleniowa
prudenter

OdpowiedzCytat
(@polski_junak_team)
Estimable Member

3 lata temu zrobiłem podobną trasę motocyklem (bez Gracji i Albanii).

Polecam: Budapeszt, Balaton - świetne miejsce, Zagrzeb urokliwy ale mozna odpuscić, Plitwickie jeziora - o tak! Z miast Chorwackich na wybrzeżu polecam Zadar, TROGIR!! Dubrovnik, Pula (jakby ktoś chcial pojechać naokoło).

Ogólnie jazda wzdłuż północnej granicy Chorwacji też jest bardzo malownicza dzięki licznym serpentynom i górzystym terenom.

Przednia sprawa to wjechać autem na górę sv. jure koło Makarskiej. Odcinek 28 km motocyklem wjeżdżałem ok. 1,5 h :D

wrzucam filmik ale widok końcowy pozostawię dla Was samych!

http://www.youtube.com/watch?v=I4R0T99f__0&feature=related

Ps. dziś wysłałem @ zgłoszeniowego :D

A.

Złombol 2013 - JEDZIEMY AUTOSANEM

www.facebook.com/Autozlombolsan

OdpowiedzCytat
(@bimber)
Trusted Member

Podoba mi się pomysł Pogromców Zielonej Krysi :woohoo: ale trasę trzeba porządnie przemyśleć- szczególnie jakość drogi- 2100 km po wertepach a 2400 autostradą... hmmm...
@Beddie- załącz mapkę z Twoją trasą- będziesz wracał razem z resztą złombolu, czy też tą trasą ?

OdpowiedzCytat
(@beddie)
Trusted Member

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Share: