Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

chłodnica do andorii

6 Posty
4 Users
0 Likes
4,242 Widok
(@zukatti-team)
Eminent Member
Topic starter  

Witam. Ma ktoś doświadczenie w zamontowaniu trochę wydajniejszej chłodnicy do żuka diesla? moja trochę cieknie i pomyślałem, że może coś da się dpasować bez dużych przeróbek?

Cytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

Z ciekawości i ja zapytam - czy chłodnica w Andorii jest taka sama jak w benzynie, czy inna? Bo na oko mi wychodzi że to to samo, ale wolę się upewnić.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

A w jakim stanie macie tą cieknącą chlodnicę ? Lamele się sypią ? Bo jeśli nie, to można ją pospawać.

Co do chłodnicy S-21/Andoria to nie wiem czy są identyczne, nie porównywałem nigdy.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@zukatti-team)
Eminent Member
Topic starter  

chłodnice można pospawać bez problemu. Pomyślałem, że może ktoś przerabiał temat bo na długich podjazdach temperatura potrafi sporo wzrosnąć (w upalne dni w korku również). Nigdy jeszcze się nie przegrzał ale pomyślałem, że można jakąś większą włożyć i nie zerkać nerwowo na wskaźnik temperatury.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Sprawdź czy ci się wisko nie ślizga. Ewentualnie dołożyć elektrowentylator.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@autofocus)
Estimable Member

Porównując chłodnicę od naszej Andorii i tego co jest na allegro z Żuków benzynowych to się różnią. Różnica polega na tym że w benzynowych brakuje miejsca na czujnik temperatury oraz górny wlot/wylot wody jest przesunięty w lewo.

Chłodnica nasza (Andoria) wygląda tak:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470007473077132&set=a.470007226410490.1073741832.336230769788137&type=3&theater

A odnośnie sposobu usprawnienia chłodzenia to my założyliśmy dodatkowy wentylator przed chłodnicę od Daewoo Espero (taki polecili na szrocie, bo jest bardzo wydajny i ludzie kupuję je do lakierni itp.). I ma dwa tryby pracy, załącza się razem z oryginalnym wiatrakiem gdy jest za ciepło lub można go włączyć z palca w kabinie, dzięki temu widząc długi podjazd można uprzedzić fakty. Taki układ sprawdza się bardzo dobrze, w Grecji nie mieliśmy problemów z temperaturą.

Pozdr.
Ł

OdpowiedzCytat
Share: