Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Co absolutnie niezbędnie trzeba zabrać?

97 Posty
36 Users
0 Likes
39.8 K Widok
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member
Topic starter  

Wątek specjalny, o tym co warto, a wręcz trzeba ze sobą zabrać, a nie są to części do auta;-) Wpisujemy tylko to co naprawdę niezbędne, wszelkie "przydać się może" raczej odpuszczamy (jak będzie taka potrzeba to zrobimy osobny wątek na przydasię;-) Dzięki temu ktoś czegoś nie przeoczy, albo uzupełni sobie wypas.

Zalecam unikanie dyskusji o sensie zabierania tego czy owego - po prostu proponuję zrobienie listy - każdy sam sobie przetrawi co mu potrzebne.

1. Nic tak nie psuje radości życia jak sraczka. Dlatego zabieramy kilka różnych leków na biegunkę, oraz zwykły, klasyczny węgiel lekarski - minimum 20 tabletek.

2. Leki przeciwbólowe, tutaj zdecydowanie leki "mocne" czyli Ibuprom, Ibum, Nurofen, czyli wszystko co na ibuprofenie. Apap można sobie darować. Jak ktoś ma problemy z bólami silnymi - idzie do lekarza i prosi o receptę na Aulin. Kosztuje toto 18 zł i jest mega skuteczne, szczególnie na "poranne bóle głowy".

3. Wszelkiej maści preparaty na oparzenia. Czy to słoneczne, czy to od kuchenki gazowej.

4. Kremy z filtrem co by japy słońcem nie poparzyć (o plecach nie wspomnę).

5. Zestaw opatrunkowy - czyli kilka bandaży, jałowe opatrunki, plastry itp. DO tego warto wrzucić kilka par rękawiczek chirurgicznych.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

Cytat
(@furrarif50)
Estimable Member

...cytrynówkę

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

W temacie medykamentów polecam Octenisept - psik psik na ranę, plasterek i ciśniemy dalej :)

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@prudenter-team)
Reputable Member

- latarka
- CB radio
- płyn do mycia szyb i szmatka
- dokumenty

OdpowiedzCytat
(@poldolot-team)
Active Member

- butla gazowa turystyczna (coś na ciepło się przyda na pewno..)
- ocet ryżowy ze spryskiwaczem ( szybkie prasowanie - zaczerpnięte z "5 pomysłów na")

OdpowiedzCytat
(@uaz-team)
Trusted Member

Ja zainwestowałem w coś takiego:

http://allegro.pl/kuchenka-turystyczna-butla-2w1-4-kartusze-6347-i4392868799.html

Można na allegro coś taniej znaleźć podobnego ja kupiłem w JULA markecie za 45zł nie testowałem ale wygląda ciekawie :) wkład niecałe 10zł wystarczy jak mi to pani z JULA powiedziała na 3h grzania.

Namiot z światłem w Biedronce światło do namiotu ledowe wczoraj kupiłem za 14zł na baterie jeszcze nie testowałem

no i OJRO trzeba zabrać!!!

OdpowiedzCytat
(@prudenter-team)
Reputable Member

.. ja mam taką samą kuchenkę walizkową na naboje..
.. niby 1 nabój maksymalnie 3h to wziąłem ostatnio 8 :) ..
.. zużyłem 1 ..

.. jakby co to polecam ..

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Z rzeczy w stylu tej kuchenki, które na Złombol są jak znalazł, mogę polecić rozkładany stolik takiego typu

http://allegro.pl/stolik-stol-turystyczny-campingowy-w-walizce-wa-wa-i4420330246.html

Całość składa się do walizki, może i sporej, ale jak na to co dostajemy po jej rozłożeniu to ciężko mieć jakiekolwiek zastrzeżenia :)
W osobówce z więcej niż 2 osobami na pokładzie może być go już ciężko gdzieś upchać, ale do Żuków jest jak znalazł.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@mechaniczna-pomarancza)
Eminent Member

- multi-tool
- latarka-czołówka

OdpowiedzCytat
(@chopy-z-borewicza)
Estimable Member

...cytrynówkę

tez sie z tym zgadzam :)

OdpowiedzCytat
(@uaz-team)
Trusted Member

Też zainwestowałem w ten stolik turystyczny może się przydać :))

OdpowiedzCytat
(@artysci-okraszacze)
Active Member

żeby coś się ruszało WD40 i żeby się nie ruszało - srebrna taśma, absolutnie przydatne rzeczy :)

Artyści

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

majzel i młotek ;)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@bombowoz)
Estimable Member

Worki na śmieci :P

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić... :)

OdpowiedzCytat
(@white-truck)
Estimable Member

Opaski zaciskowe plastikowe

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 7
Share: