Witam, chciałbym wyciąc tą sciankę która jest za fotelami z przodu, pozostawił bym tylko kilku centymetrowy próg i wspawał na dole profil dla wzmocnienia. Czy taka operacja się powiedzie, nie rozejdzie mi sie jakoś ten żuk jak to wytnę czy coś?? Widziałem, że ktoś już tą sciankę wycinał.
Pozdrawiam Daniel
Dobre pytanie też mamy taki plan :cheer:
Myślałem żeby dodatkowo wzmocnić jakimś profilem wyżej na wysokosci oparc foteli
Żuk das AUTO
Niektóre Żuki mają niską ściankę, ciut wyższą niż podstawy foteli przednich. Żuka zupełnie bez ścianki nie robili fabrycznie jak dobrze kojarzę, była Nysa bez scianki, ale ona ma ciut inną konstrukcję. Tym niemniej Żuk ma ramę, nadwozie nie jest samonośne, więc można mu ta ściankę obniżyć i wykończyć profilem.
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
Ładny. To teraz póki masz to rozebrane wsio - wspawaj sobie w podogę punkt kotwiczenia pasów bezpieczeństwa. Takoż i w słupek. Najlepsza opcja to skok na szrot po pasy z auta, które nie jest rozbite. Samemu wymontować pasy, wraz ze śrubami, oraz wyciąć diaxem nakrętki z kawałkami słupka itp. Następnie w domu odzyskać samą nakrętkę i wspawać ją na kawałek blachy 1,5 mm, od drugiej strony. Blachę zaś przyspawać do słupka w Żuku. Dzieki temu powstanie solidne mocowanie. Można spokojnie dać pasy bezwładnościowe, bębnem na wierzch po prostu, lub powiększyć nieco owalny otwór w słupku i tam schować bęben zwijarki pasa.
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
akurat mam pasy od passata w domu, sprawne i nie śmigane ;)
Drugi koniec samów, czyli to "kotwiczenie" jest już w fotelu z boku i chyba tam zostanie, fotel jest przykręcony na 4 śruby 12mm więc myślę, że starczy, a tylko wzmocnię porządnie podłoge w miejscu mocowania ;)
Nie wycinać ściany grodziowej bo grozi to tym !!!
Tak poważnie to wycieliśmy tą ściane po to żeby z przodu zamontować siedzenie z BMW E46 :)Nic nie wzmacnialiśmy. Dodatkowo siedzenia za kierowcą (tyłem do kierunku jazdy) mają pasy mocowane do słupków, tak jak pasy kierowcy. Tutaj widać brak ściany, a dziury zapiankowane (wiem gdzie odprowadzenie wody-zostawmy ten temat ;))
Co do montażu siedzeń. Mieliśmy siedzenia z Carnivala, które montuje się na hakach do rurek w podłodze. Więc komplet mocowań miałem z Carnivala jednak ramkę pod to zrobiłem z profili jak niżej:
Na wylot przewierciłem podłogę. Pod podłogą poprzeczka do ramy z uszami i wspawanymi nakrętkami aby odkręcać śruby od góry. Wydaje mi się, że to jest bardzo prawidłowe- na stacji podczas przeglądu, Pan nie miał żadnych zastrzeżeń.
LK
Profil +dwa zastrzaływ słupkach i dwa pod kątem 45. Trzyma lepiej jak oryginał :)
www.facebook.com/BlacharzeZlombol
Ee pany... czemu żółty. Miał być ZIELONY ! Teraz nasze zdjęcia z poprzednich edycji będą już nieaktualne :P
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Ty sie Seba ogarniaj na tegoroczny wyjazd to se zrobisz aktualne ... :evil:
Podstawą elektryki są dobre styki !
Spokojnie można wyciąć, później wstawić na wszelki wypadek profil i wspawać go. My wymierzyliśmy dokładnie od słupka do słupka i zainstalowaliśmy. Tak na wszelki wypadek...
http://lumpekssquad.blogspot.com/2013/07/niedziela-ktora-trwaa-az-do-srody.html