Kochani!
Było wspaniale, ale... :cheer:
...stwierdzam, że Stelvio to przy Furkapas :woohoo: (Trasa z Chur do Tasch) to niestety tylko pierdnięcie, przyjaciele drodzy. B)
Czerwona Strzała - Polski Fiat 125p 1600 OHV
Więc gaz do dechy...
Bartek ale to tylko 2429 m n.p.m. :)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
A na jakiej podstawie tak stwierdzasz?
Furka/Stelvio:
- długość: 10/22 km
- stromość: 6,6/7 % średnio
- wzniesienie: 1063/1536m
- max stromość: 11/12%
- w skali Denzela: 2/3 (2 bez wartych wspomnienia trudnych odcinków, łatwa do przejechania, 3 wymaga praktyki i dobrej techniki w górach),
- z doświadczenia nie ze statystyk dodam, że takich agrafek jak na Stelvio na Furka nie ma, poza tym jest ciaśniej, tunele! na szerokość jednego samochodu na Stelvio,
Podsumowująć: p...licie Hipolicie :P
PS: porównanie podjazdów południowych, północne wypadają podobnie, do sprawdzenia na wiki de
Nie znałem danych statystycznych. ;)
Opinię wyraziłem na podstawie doświadczenia porównawczego z własnej autopsji.
Stelvio jest mniej "mrożąca krew w żyłach" niż Furkapas. :P
Na Furkapas nie ma agrafek!!! :lol::silly: Maupol'u, doprawdy jechałeś tam?
Na mapę chociaż spojrzałeś? Ja tą trasę zrobiłem 2x... :evil: Od północy i pod południa... Wariactwo to było...
Ale się opłaciło: Zermatt, Matterhorn. B)
"Na Furkapas nie ma trudnych odcinków", skala Denzela... :sick:
Stary, doprawdy przejedź sam i wtedy pogadamy o... skali Denzela. :whistle:
Więc gaz do dechy...
Spojrzałem na mapę a samą trasę jechałem kilkakrotnie w obu kierunkach. Oczywiście masz prawo do subiektywnych odczuć i nie mam zamiaru się z Tobą spierać :). Tylko statystyki mówią co innego.
Agrafki są jak na każdej przełęczy, różnica jest taka, że na Furka są to szerokie dwupasmowe patelachy (prszesada zamierzona) o znacznie większym promieniu w porównaniu ze Stelvio (nie w porównaniu do normalnych dróg oczywiście!).
Peace ;)
Furkapas nie jest dwupasmowa; takie są tylko odcinki dojazdowe do tej trasy.
"Prawdziwa" Furkapas jest tak samo szeroka jak Stelvio. Nawierzchnia jest gorszej jakości, zaniedbana, brak barierek; podjazdy bardziej strome niezależnie od ostatecznie sumarycznie osiąganej wysokości.
Przesada zamierzona tu, przesada zamierzona tam. No właśnie...
Stelvio jest porównywalne z Trasą Transfogarską, choć ta ostatnia właśnie rzeczywiście ma "szerkie patelnie" na agrafkach.
Uważam że z tych troje Furka jest najtrudniejsza.
No ale co Clarkson powiedział jest święte. :sick: Tylko że on też coś o Polonezach powiedział, to też jest prawdziwe? Chyba nie... :P
Oczywiście Stelvio to także wspaniała, niezwykle wymagająca trasa! :)
Więc gaz do dechy...
Mówiłem, masz prawo do swojego zdania i nie chodzi o to, żeby się kłócić. Jednak mijasz się z prawdą w paru miejscach i to chciałem sprostować, np. znowu piszesz, że Furka jest bardziej stroma, podczas gdy średnie i maksymalne wartości mówią co innego.
W skrócie:
Stelvio: prawie 2x dłuższa, bardziej stroma, większe maksymalne stromizny, wyższa o 350m, różnica wzniesień x1,5 w porównaniu z Furka
Furka:BartComowi wydaje się straszniejsza
To, że nie znasz danych statystycznych nie znaczy, że są nieprawdziwe, możesz sobie zweryfikować,
PS. Nie wiedziałem, że to Clarkson edytował wiki po niemiecku.
Niektóre podjazdy są bardziej strome niż na Stelvio. Lecz nie - średnio.
Jednak nie wierzę, że jechałeś Furkapas i utrzymujesz swój pogląd.
Statystyka...
Średnio statystycznie każdy człowiek ma półtorej nogi, wiesz?
Clarkson subiektywnie stwierdził opinię np. wyrażaną przez niemiecką WP.
Takoż też postąpił wobec Poloneza.
Clarkson wyrazi jakąkolwiek subiektywną ocenę w zależności od wpływu na konto.
Peace :)
PS. Najlepiej zrobić wszystkie trzy trasy. Wszystkie są niezwykłe.
Więc gaz do dechy...
Statystyka...
Średnio statystycznie każdy człowiek ma półtorej nogi, wiesz?
Wybaczcie że mieszam się w tą interesującą dyskusję ale ciekawi mnie co autor miał na myśli?
http://czarnyjastrzab.blogspot.com/
Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab
Statystyka...
Średnio statystycznie każdy człowiek ma półtorej nogi, wiesz?Wybaczcie że mieszam się w tą interesującą dyskusję ale ciekawi mnie co autor miał na myśli?
Chyba chodziło o to że każdy człowiek chodzący o lasce (licząc laskę) ma średnio półtorej nogi
Stelvio jest porównywalne z Trasą Transfogarską, choć ta ostatnia właśnie rzeczywiście ma "szerkie patelnie" na agrafkach.
Transfogaraska jest szersza od Stelvio, zwłaszcza agrafki są mniej ciasne i z pewnością jest ich mniej (inna wysokość: 2034 / 2757m n.p.m.) dlatego nie powiedział bym że te trasy są porównywalne - a byłem na obu w tym roku
No ale co Clarkson powiedział jest święte. :sick: Tylko że on też coś o Polonezach powiedział, to też jest prawdziwe? Chyba nie... :P
Wypowiedzi (niepochlebnych) było kilka, ale stwierdził też że Polonez jest taki jaki można się było spodziewać za tę cenę

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
BartCom Team, a czy celem tegorocznym było pokonanie najtrudniejszego odcinka, czy najwyższego ?
Burza w szklance wody... o nic :side:
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Nie ma sensu porównywać widoków;-) Jednemu podoba się żona, innemu sąsiadka. Mi znaczniej bardziej od Stelvio podobał się wjazd nad zatokę Kotorską, ale nie robię z tego zagadnienia do dyskusji;-) Podobnie piękną przełęczą była Julier, a nie każdy nią przejechał (a mógł bo po drodze było).
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
Julier nie jechaliśmy (a taki była plan) ale GPS poprowadził nas przez Splugen i też było pięknie :D https://goo.gl/photos/5U9RHxQSkwF1LaqYA
https://www.facebook.com/dtp.zlombol
Jechaliśmy przez Julier, koło La Spezji zapędziliśmy się z Gierojami do kilku miejscowości, które chcieliśmy zwiedzić - podjazdy i zjazdy, zawalone drogi, mijanki na kilka centymetrów. Auta dostały w kość bardziej niż na Stelvio. Na koniec w drodze z San Marino do Rimini trafiliśmy na 3 km podjazd o nachyleniu 18% - robiliśmy go na 3 etapy na jedynce, cały czas na granicy gotowania (na Stelvio nie zagrzaliśmy się ani razu). Jest w Alpach, Karpatach wiele trudnych dróg, ale "Królowa Alp" jest tylko jedna i nie ma co dywagować.
Potwierdzam. Królowa jest jedna.
My zrobiliśmy 4 piękne przełęcze
z czego na top wybija się Grossglockner.
Trafiliśmy na pogodę z małymi chmurkami - bunkrów nie było ...
.
Ale to co widzieliśmy to nasze i nie szkoda było tych 35 euraków
za te widoki.
Lubię te góry.
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{