Zaznacz stronę
Łączność radiowa - ...

Notifications
Clear all

Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB

25 Posty
17 Users
0 Likes
24.4 K Widok
(@zukole)
Active Member
Topic starter  

Jak wszyscy wiemy (a kto nie wiedział, ten się dowie teraz) żeby sobie w drodze pogadać za darmo z innymi rajdowcami należy mieć CB-radio.

CB-Radio ma plusy:

• istnieje
  • wszyscy o nim wiedzą
  • jest legalne w Europie

Ale ma i minusy:

• wymaga instalacji sporej anteny na zewnątrz samochodu
  • lubi żreć trochę prądu
  • nie da się go łatwo przenosić
  • pracuje w paśmie 27Mhz, które ma nie najlepszą charakterystykę w warunkach drogowych

Parę lat temu powstała alternatywa dla ludzi lubiących pogadać przez radio: PMR-446. PMR-y to takie małe, przenośne radyjka. Są tak samo legalne w całej Europie jak CB-radio, mają podobny zasięg i sposób działania, ale mają parę zalet:

• są tańsze
  • są lżejsze
  • są przenośne
  • żrą dużo mniej prądu
  • mogą pracować z małą antenką
  • mają lepszą jakość dźwięku
  • mają system prywatnych kodów (żeby różni ludzie mogli gadać na jednym kanale, ale sobie nie przeszkadzali)
  • pracują w paśmie 446Mhz, w którym fala dużo łatwiej się "przebija" przez przeszkody

Wady? A też są:

• 8 kanałów zamiast 40
  • 0.5 wat maksymalnej mocy zamiast 4 wat
  • jest dużo mniej popularne niż CB-radio

Największa praktyczna różnica jest taka, że CB-radio jest przypięte do samochodu, a PMR można nosić ze sobą. Co ułatwia życie jak ktoś lubi pogadać z innego miejsca niż fotel obok kierowcy. Cała reszta jest porównywalna.

Jeżeli ktoś ma taki sprzęt a lubi pogadać w drodze (albo posłuchać), to polecam jako alternatywę dla CB-radio.

Dla systemu PMR w Polsce przyjmuje się, że kanałem wywoławczym jest kanał nr 3.

No, to ja proponuję tego kanału używać do wołania się na Złombolu, a PMR-ek używać jako przenośnej alternatywy dla CB-Radio. Ja w każdym razie będę na kanale 3 siedział.

Pa.

------------------------
www.facebook.com/zuklerka.
http://zukole.blogspot.com/

Cytat
 Arek
(@dziadostwo)
Trusted Member

Ja też zabieram PMR-ki na złombol,jak by sę towarzystwo rozeszło to jest łączność bez potrzeby dzwonienia,czasem mają lepszy zasięg niż CB,moje w średniej zabudowie do 3km,teren otwarty do 10km,po między szczytami gór do 30km,jak by ktoś jeszcze się dołączył było by ciekawiej :whistle:

Warszawa 203 kombi
Wołga Gaz 24-02 kombi

OdpowiedzCytat
(@misio-zelki)
Trusted Member

mam 1 NAVCOMM + antena radiowa do auta i 2 PMrki mogę zabrać

OdpowiedzCytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

Zabieram swojego pięciowatowca;-) Ale prawdę mówiąc to nie widzę sensu przy dzisiejszych cenach połączeń komórkowych w rumuningu;-) Dźwigać dodatkowego klocka trochę bez sensu.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

OdpowiedzCytat
(@skodzitsu)
Estimable Member

i będziesz znał numery komórkowe wszystkich jadących z Tobą w kolumnie? albo na campingu żeby się zapytać "kto ma jeszcze chłodną flaszkę"? :D ja tam sens widzę i jak zabieracie te cuda, to też sobie jakiś Baofeng ogarnę :huh:

www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit

OdpowiedzCytat
(@zaloga-sputnika)
Estimable Member

Ja ze starego poczciwego presidenta nie zrezygnuje:)

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

Może to i fajne ale, żeby specjalnie kupować na wyjazd to mnie nie przekonuje. Jakbym miał, to pewnie bym zabrał. A tymczasem zabieram poczciwe stare CB ONWA mk2 z początku lat 90-tych

Prevent-Złombol Stowarzyszenie FSO Pomorze

OdpowiedzCytat
(@zaloga-sputnika)
Estimable Member

Troche radyj potestowałem, to mój faworyt:

OdpowiedzCytat
(@zukole)
Active Member
Topic starter  

Hej, stara dobra Onwa! Miałem taką samą. Fajna była.

Wielka zaiste jest siła nostalgii, aż mi się normalnie zatęskniło jak zobaczyłem na zdjęciu.

Ale z drugiej strony co ci z nostalgii, kiedy ludzie sobie będą gadać w namiotach, na postojach, leżąc na trawce albo z tylnych siedzeń żuka, a ty będziesz siedział przykuty do samochodu z Onwą. W końcu z jakiegoś powodu używamy dziś wszyscy telefonów mobilnych a nie stacjonarnych. Z antenami co mają 5cm a nie pół metra.

Specjalnie kupować to może faktycznie nie ma co, ale nie przyda się na przyszłość taki upgrade? W końcu technologia nowsza o 40 lat. Ma swoje plusy. Tak se pomyślałem, że możliwość pogadania ze wszystkimi ze złombola, ile się chce, za darmo, nie tylko z samochodu i bez konieczności zapisywania 200 numerów telefonów, doda imprezie dodatkową kupę fajności.

Ja tam się zamierzam pointegrować i nie tylko z moją ekipą. W końcu jest nas ponad 1000. I wszyscy fajni ludzie, nie?

No, więc tak czy inaczej jak ktoś nie ma CB, to zapraszam na PMR. Kanał 3 (446,03125 MhZ). Wołać Martina.

------------------------
www.facebook.com/zuklerka.
http://zukole.blogspot.com/

OdpowiedzCytat
(@czeska-strzala)
Estimable Member

wg doskonały pomysł
wydaje mi się największe zalety będą żeby korzystać z tego na kempingach, (aby, nie używać komórek)
natomiast w czasie jazdy raczej zwykłe CB....

OdpowiedzCytat
(@najblizszy_taras_widokowy)
Active Member

CB-Radio ma plusy:

• istnieje
  • wszyscy o nim wiedzą
  • jest legalne w Europie

Czy aby na pewno?

Przepisy drogowe w Austrii:
(...)Zabronione są także posiadanie w aucie CB-radia(...)

Źródło: http://www.auto-swiat.pl/prawo/przepisy-drogowe-za-granica-czego-nie-wolno-zabierac-za-granice/s6dh0r

OdpowiedzCytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

A w Biblii jest napisane "Boga nie ma". Nie wyrywamy z kontekstu.

W Austrii zabronione jest posiadanie CB które nie spełnia ichnich wymogów, a nie całkiem. Auto świat nie jest wiarygodnym pismem...

OdpowiedzCytat
Pegazy
(@pegazy)
Honorable Member

tak sobie czytam, i myślę, że w przyszłości w innych projektach takie radyjko PMR by się przydalo. Zacząłem przeglądać oferty, czy znacie BAOFENG UV5R, czy lepiej się niebawić w jakieś skanery, duperele i zainwestować w coś takiego Motorola TLKR T60

`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)

OdpowiedzCytat
(@grzmiacy-rydwan)
Noble Member

Ja mam właśnie UV5R - z dużą baterią. Bardzo dobre radio i świetna
cena.

OdpowiedzCytat
(@bez-roznicy)
Trusted Member

Ja też używam UV5R w paralotniarstwie i jest super, tylko uważać bo łatwo zgubić pokrętło. Podpowie ktoś jak ustawić tą częstotliwość jak w PMR ?

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Share: