Raczej szesnasta. To auto zasługiwało na krawędź wysokiego klifu zanim dojechało do Katowic. Ze startu pomknęło do Rudy Śląskiej po chłodnicę zamiast na Słowację...
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
Grzmiący nie przesadzaj :) Po prostu ze względów nazwijmy to osobistych miałem mało czasu na przygotowanie go. Powyższe zdjęcia z Arenzano - pięknie było. i to nie tyle była awaria, co brak LPG (a na Pb pewnie auto wcześniej nie jeździło nigdy) ;)
Co do pytania nowych właścicieli: sprawdziłbym elektrykę. Po porządnym wkur... w Aix en Provance co prawda wymieniłem i podlutowałem wszystkie połączenia, ale porządny przegląd jej się przyda. Po tym zabiegu bezproblemowo bez zająknięcia wróciliśmy do PL zwiedzając.
Reszta była OK i na prawdę bardzo fajnie nam się podróżowało/spało w poldasie :)
www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit
Raczej szesnasta. To auto zasługiwało na krawędź wysokiego klifu zanim dojechało do Katowic. Ze startu pomknęło do Rudy Śląskiej po chłodnicę zamiast na Słowację...
Przecież do złombol! Nie sztuka jechać gdy auto jest sprawne :)
I co z tego???
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
A myśmy ściągali chłodnicę do hiszpanii i co ?
Ja planuję zabrać zapasową chłodnicę, resor, alternator, cewkę zapłonową, kompletną głowicę, uszczelki i trochę pierdółek. Może przesada ale jedziemy pierwszy raz :D
Zamiast targać resor, dołóż po jednej ladze przed wyjazdem i po kłopocie.
Chłodnica? Jak uważasz, przy pakowaniu pewnie i tak stwierdzisz, że zostawisz. Prędzej wziąłbym zbiorniczek wyrównawczy, albo założyłbym np. od vw.
Reszta-jak najbardziej...
Sikor
Obecnie mam resory od traka trzy piórowe.
Nad całym dachem będzie bagażnik więc problemów z miejscem nie przewiduje. Nie wiem jak z ładownością w dowodzie mam 530 kg :D
Dzięki za sugestię zmiany zbiorniczka na VW na pewno to zrobię.
Mówisz o tych standardowych okrągłych zbiorniczkach VW ??
Każdy, który podejdzie, ale nie jest zgrzewany w połowie i ma inne mocowanie do nadwozia. Te polonezowe za bardzo pracują. Ja w Lloret zrobiłem interes życia, bo za alternator dostałem od kogoś zbiorniczek poldkowy (bez korka)...
Sikor
Jeszcze mam pytanie odnośnie łożyska oporowego na sprzęgle. Dochodzą z niego niepokojące dźwięki. Jest sens się tym martwić? czy wziąć tarczę i łożysko na drogę ?
W produktach fso często słychać to łożysko...
Sikor
W oplach też. Ja na łape przy lince dowiązałem kawałek gumy espandorka i trochę odciąga lożysko żeby nie dotykalo docisku jak nie naciskamy na pedał.
A Jaskółka dostala sakwy, złombolowe bo po szlifie ale skóra prawdziwa :)
Kup nowe i wymień koszt łącznie ze 200 PLN a oszczędzi Ci roboty na drodze - łożysko wydaje odgłos ponieważ jest zużyte.
Jeszcze mam pytanie odnośnie łożyska oporowego na sprzęgle. Dochodzą z niego niepokojące dźwięki. Jest sens się tym martwić? czy wziąć tarczę i łożysko na drogę ?
Wybrałem się dzisiaj polonezem na przejażdżkę za miasto. Zrobiłem jakieś 40 km i dochodzę do wniosku, że nie wytrzymam 3kkm z tym wałem :pinch:
No chyba, że założę lepsze głośniki i będziemy przegłuszać wał muzą...
P.S.
Czy to normalne, że w miejscu bagnetu do sprawdzania oleju jest taki plastikowy korek. Bagnet znalazłem w bagażniku, ale nie wchodzi w tę rurkę, więc może jest z nowszego poldka...