Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Austriacka plakietka ekologiczna dla ciężarowych

54 Posty
19 Users
0 Likes
19.9 K Widok
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

Wizja mandatu w wysokości 2180 euro skłoniła mnie do napisania kilku maili.
Odpisała DEKRA Polska, DEKRA Austria oraz HGA Austria

Stanowisko Dekry było jednoznaczne. Ekowiniety są niezbędne we wszystkich strefach, a ich brak zabrania do nich wjazdu.

Odpowiedź HGA była już nieco inna.
Nawiązałem kontakt z Panem Adamczykiem, który przesłał moje zapytanie do Austriackiej Federalnej Izby Gospodarczej WKO Austria.
Dzisiaj przyszła odpowiedź:

Pan Erich Rosenbach pisze wyraźnie, że jeśli mamy auta "ciężarowe" wyprodukowane po 1991 roku to /omijając Wiedeń/ możemy śmiało jechać poniższą trasą czyli przez pozostałe strefy eko na południe. Sytuacja ta zmieni się dopiero w 2018 roku.

Zależało mi na oficjalnym mailu z instytucji państwowej, który wydrukowany i zabrany ze sobą będzie atutem w rozmowie z austriackimi policjantami.
W związku z kryzysem migracyjnym, w tegorocznej edycji możemy spodziewać się na naszej trasie więcej policji niż kiedykolwiek wcześniej.

4 Złombole, 4 bezpieczne powroty

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@mkzibi)
Reputable Member

A czy możesz tego emaila zrobić w lepszej jakości aby ludzie mogli sobie wydrukować.

OdpowiedzCytat
(@czarny-jastrzab)
Reputable Member

A czy możesz tego emaila zrobić w lepszej jakości aby ludzie mogli sobie wydrukować.

Moim zdaniem nie ma sensu tego drukować. Stanowisko Pana Ericka nie ma żadnego znaczenia...

ŻUKato dzięki za poświęcony czas, mam nadzieję że uda się jeszcze zdobyć coś oficjalnego :)

http://czarnyjastrzab.blogspot.com/

Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab

OdpowiedzCytat
(@kurs-kolizyjny)
Estimable Member

Czy ktoś dzwonił do wydziału ruchu drogowego w Austrii?

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

ŻUKato - dzięki za poświęcony czas :)

Choć moja opinia pozostaje niezmienne - ominąć ekoterorystów całkowicie - tak wiem, łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić bo właśnie przez austriackie autostrady wiedzie najkrótsza/najszybsza/najtańsza droga - ale cóż nie można mieć wszystkiego...

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

Moim zdaniem nie ma sensu tego drukować. Stanowisko Pana Ericka nie ma żadnego znaczenia...

ŻUKato dzięki za poświęcony czas, mam nadzieję że uda się jeszcze zdobyć coś oficjalnego :)

Jastrząb dlaczego uważasz, że jego stanowisko nie ma znaczenia?
To państwowy urzędnik, który odpisał na oficjalne zapytanie - nie osoba prywatna, która wyraża swoje zdanie przy browarze.

Moim zdaniem ten email w zupełności wystarczy chociaż osobiście i tak pojadę przez Salzburg ;)

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

Czy ktoś dzwonił do wydziału ruchu drogowego w Austrii?

Zadzwoń, zapytaj i napisz nam co ustaliłeś :silly:

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

ŻUKato - dzięki za poświęcony czas :)

Choć moja opinia pozostaje niezmienne - ominąć ekoterorystów całkowicie - tak wiem, łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić bo właśnie przez austriackie autostrady wiedzie najkrótsza/najszybsza/najtańsza droga - ale cóż nie można mieć wszystkiego...

Semtox czym ty jeździsz na złom bo do dziś jest to dla mnie zagadka? :)

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@zukolaki)
Reputable Member

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

ŻUKato - z tym Salzburgiem to takie cuć?
https://goo.gl/maps/ehX2ZBUdjDF2

Spoglądając na tę mapę martwi mnie tylko mnogość robót drogowych w Czechach, ale z tym to my już nic nie zrobimy

PS. a ja od zawsze jeżdżę takim małym i niepozornym ciężarowym poldkiem :)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
(@czarny-jastrzab)
Reputable Member

Jastrząb dlaczego uważasz, że jego stanowisko nie ma znaczenia?
To państwowy urzędnik, który odpisał na oficjalne zapytanie - nie osoba prywatna, która wyraża swoje zdanie przy browarze.

Moim zdaniem ten email w zupełności wystarczy chociaż osobiście i tak pojadę przez Salzburg ;)

Boję się że mimo ze to odpowiedz urzędnika za mało oficjalnie to jest.

Usiłuje właśnie sobie wyobrazić minę policjanta który dostaje wydrukowanego maila który nie zgadza się jego interpretacja przepisu. Moim zdaniem nie odpuści :)

Tak czy siak serdecznie dziękuje osoba które drążą temat.

ps. my prawdopodobnie mijamy kraje niemieckojęzyczne i lecimy całkiem "na dzikusa" - Czechosłowacja, Węgry, Słowenia B)

http://czarnyjastrzab.blogspot.com/

Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

ŻUKato - z tym Salzburgiem to takie cuć?
https://goo.gl/maps/ehX2ZBUdjDF2

Dokładnie tak.
Ucieknie nam kilka przejść granicznych + winieta na Słowację + opłata na Słowenii. Zdecydowanie wolę jazdę przez Alpy.
Roboty drogowe są zarówno w Czechach jak i w Austrii ale zawsze jest szansa, że za miesiąc będzie ich mniej ;)

Ciężarowy Poldek powiadasz.
Podeślij jakiś link do fotek bo jestem ciekawy czy mam go gdzieś na swoich zdjęciach.

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Obecnie w Czechach macie średnio co 100km remont gruby oraz po kilka małych gdzieś tak od Ołomuńca w stronę Pilzna. Wymieniają całe pasy ( zamykają np. pas w stronę Polski a tym w stronę DE jadą oba kierunki. Niestety na niektórych zwężeniach potrafi się mocno korkować. Strasznie dużo zależy od pory w której się jedzie.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@kurs-kolizyjny)
Estimable Member

Czy wasze "Samochody Ciężarowe" mają w dowodzie rejestracyjnym jakiś wpis w tabelce "J"?

OdpowiedzCytat
(@tlw-team)
Reputable Member

Właśnie z powodu takich możliwych problemów w najbliższą sobotę przerabiamy oficjalnie naszego Lublina na 9cio miejscową osobówkę :)

TLW - Tylko Lublinem Wrócę :P

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 4
Share: