Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Austriacka plakietka ekologiczna dla ciężarowych

54 Posty
19 Users
0 Likes
19.9 K Widok
(@kurs-kolizyjny)
Estimable Member

A co obecnie macie w tabelce J?

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

ŻUKato - no jak ktoś chce za te pare km autosrady na Słowacji zapłacić, zwłaszcza z jadących Żukiem, to chyba tylko bardziej rozrzutny może być kupując Słoweńską winietę dla "3,5 tonowych aut klasy B" :D :D :D

Kurs Kolizyjny - odsyłam do posta który w ubiegłym roku rozpoczyna dyskusje na temat oznaczeń w dowodzie:
https://zlombol.pl/index.php/pl/forum-124/zlombol-2015/13481-strefa-ekologiczna-austrii.html?start=40#28857

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

ŻUKato - no jak ktoś chce za te pare km autosrady na Słowacji zapłacić, zwłaszcza z jadących Żukiem, to chyba tylko bardziej rozrzutny może być kupując Słoweńską winietę dla "3,5 tonowych aut klasy B" :D :D :D

Wojtek bycie rozrzutnym czasem popłaca ;)

"Ci, którzy wybiorą się w podróż po 1 stycznia muszą pamiętać o obowiązujących od tego roku na Słowacji winietach elektronicznych dla pojazdów do 3,5 tony. Zastąpiły one, tradycyjne winiety naklejane na przednią szybę samochodu.

Za zakup winiety otrzymuje się potwierdzenie. Kontrola odbywa się poprzez specjalne skanery, które są umocowane na drogach i skanują numery rejestracyjne pojazdów. Jeżeli samochód nie ma wykupionej winiety, to taka informacja trafia do centralnego systemu i na tej podstawie pojazd zatrzymuje policja autostradowa. Mandat, który możemy otrzymać także pocztą, to 200 euro, dlatego nie warto jeździć bez winiety – tłumaczy Ján Bošnovič, dyr. Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce."

4 Złombole, 4 bezpieczne powroty

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

ŻUKato - nie chodziło mi o jechanie autostradami na Słowacji/Słowenii i nie płacenie - bo to jak słusznie piszesz zawsze zły pomysł :) chodziło mi o jechanie darmowymi przez Słowację bo jest tego naprawdę niewiele km, różnicy w czasie przejazdu Żukiem pewnie prawie wcale nie ma :) A winieta na Słowenii na Żuka też wiesz ile kosztuje - ale Poldki mają taniej :)

Ja po prostu szukam opcji na CAŁKOWITY wyeliminowanie Austrii tak jestem obrażony - foch z przytupem #5 :x

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

Semtox, ja też mam "focha na Austrię" ;) szczególnie jadąc dwusuwem ;)
Wstępny plan zakłada: Do Bratysławy (SK), Goyor (HU), Szombathely (HU), Ptuj (SLO), Lublana (SLO), Nova Goriza (SLO), Lido (I).
I chyba taki plan utrzymam. Do tego zrobię trasę przez Słowenię chyba pierwszej nocy (bo MZ nie mam szans dojechać do Włoch w rozsądnym czasie przed świtem ;)). Raczej będę omijał autostrady. Jazda na moto po autostradzie z moją prędkością (80... max 90kmh) szczególnie po zmroku to przesada. Poza tym, nigdy nie wiem, kiedy się to moje maleństwo zepsuje.

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

Polecam Ci jednak jechać autostradą. Motorem nawet w nocy czułem sie bezpiecznie i po prostu jechałem i jechałem a kilometrów ubywało. A poza autostradą co kawałek rondo i 50. Po prostu nie ubywa kilometrów.
A MZ sie nie zepsuje :)

Ps. Nasz Żuczek też chyba ominie Austrie jeśli nie zdąże zmienić wpisu w dowodzie ale generalnie napieram autostradami na max...

OdpowiedzCytat
(@zukato)
Reputable Member
Topic starter  

Ps. Nasz Żuczek też chyba ominie Austrie jeśli nie zdąże zmienić wpisu w dowodzie ale generalnie napieram autostradami na max...

Co wy chcecie od tej Austrii?
Skąd ta awersja?

4 Złombole, 4 bezpieczne powroty

www.facebook.com/zukieta

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

No mój Żuk z racji wieku nie spełnia nawet Euro 1, do tego zarejestrowany jako ciężarowy niestety...

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

Semtox, ja też mam "focha na Austrię" ;) szczególnie jadąc dwusuwem ;)
Wstępny plan zakłada: Do Bratysławy (SK), Goyor (HU), Szombathely (HU), Ptuj (SLO), Lublana (SLO), Nova Goriza (SLO), Lido (I).

Gyor (HU) to trochę w przeciwną stronę od Słowenii :) ale skoro chcesz unikać autostrad to pewnie polecisz bardziej bezpośrednio

Co wy chcecie od tej Austrii?
Skąd ta awersja?

U nas jest wiele przyczyn, poczynając od eko strefy, dość częste przejazdy, po przez obrzydliwe kibelki na autostradach, drogie paliwo, możliwe chocki klocki z kamerkami i CB... choć na plus zawsze jest stosunek ceny do jakości dróg :)

OdpowiedzCytat
Strona 4 / 4
Share: