Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Kto do Tunezji się wybiera, jaką trasą?

67 Posty
30 Users
0 Likes
22.4 K Widok
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Może Soviet Military Maps ?
W płatnej wersji PRO map można używać offline.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
Ala montana
(@13-zlomboli)
Honorable Member

Dzięki Piotrek, Ty jak zawsze przytomny, przygotowany, ubezpieczony, zaszczepiony (Złombolem) ;)
Ruskie mapy, choć mało aktualne ale hulają dość szybko.
No i język wyuczony w podstawówce może się tu przydać.
A cena 52zł za wersję pełną off-line chyba nie jest zbyt wygórowana.
Potestujemy teraz i zobaczymy.
Może jeszcze ktoś podsunie coś - jakieś pomysły ta ten temat.
Edit:
Podziękowania dla Grzmiącego, też Piotra.
A plan B też jak najbardziej.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Podziękowania należą się Grzmiącemu, który dał cynk o tych mapach przed Bamako :)

Mój plan B - tunezyjska karta do telefonu z pakietem internetu i Google Maps.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@gwiezdny-patol)
Reputable Member

W Europie nas nie zawiodły, więc i na Czarnym Lądzie pewnie dadzą radę: Mapy OsmAnd, dosyć dokładne i szczegółowe - zaznaczone parkingi, kempingi, stacje benzynowe i inne POI. W darmowej wersji możemy pobrać do 10 plików z mapami, ale dotyczy to pobierania przez aplikację, wtajemniczeni mogą pobierać "ręcznie" bezpośrednio ze strony ;)

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Ja jednego nie rozumiem - Tunezja to cywilizowany kraj - nie można po prostu kupić mapy na stacji benzynowej w Tunezji i jeździć w oldschoolowym stylu? Czy dziś ludzie nie potrafią już jeździć bez asysty lachona gadającego "za 300 metrów skręć w lewo"?

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Ja jednego nie rozumiem - Tunezja to cywilizowany kraj - nie można po prostu kupić mapy na stacji benzynowej w Tunezji i jeździć w oldschoolowym stylu? Czy dziś ludzie nie potrafią już jeździć bez asysty lachona gadającego "za 300 metrów skręć w lewo"?

Papierową też zabieram.
Nie będę miał jednak nikogo na pokładzie do pomocy w nawigacji, a skupić będę się wolał na jeździe (ruch drogowy wcale nie musi należeć tam do cywilizowanych).
Pytanie dotyczyło nawigacji GPS, poproszę o niezaśmiecanie tematu, niech każdy jedzie tak jak mu wygodnie.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
 swbr
(@swbr)
Honorable Member

OdpowiedzCytat
(@camp4x4-adventure-team)
Estimable Member

Ja chyba jak zwykle polecę na Garminie. Na Tunezję rozważam mapy topo,ale jeszcze nie zgłębiałem tematu.

OdpowiedzCytat
Ala montana
(@13-zlomboli)
Honorable Member

Paweł, to co poleciły wcześniej Piotry jako mapy topograficzne działa naprawdę fajnie.
Zgłębiam temat i znalazłem darmowe bardzo dokładne mapy całego świata off-line.
Trzeba tylko zapakować je wcześniej na kartę SD i bez internetu można się obyć.
Na androidzie działa dobrze w czasie kilkudniowych testów, choć przewertowałem już kilkanaście wspomagaczy i można znaleźć działające szybciej np. be-on-road za kilkanaście dolców (do testów 7-dniowa pełna wersja zupełnie wystarcza), to jeszcze na WidowsaCE coś poszukam.
Każda jednak z testowanych w ostatnim tygodniu map ma jakieś plusy i minusy.
Ale jest jeszcze sporo czasu i można się nimi pobawić a potem sobie coś wybrać finalnie.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

OdpowiedzCytat
(@silent-a)
Eminent Member

Ja na 2 złombolach leciałem na Topo EU na Garmina (własciwie mapa osm dostarczana jako bezpłatny "dodatek" do płatnej Topo PL). Teraz jako że to już poza europą muszę sięgnąć do strony http://garmin.openstreetmap.nl/ - mapy osm dla garminów, chyba wszystkie kraje świata i/lub możliwość generowania własnych map w dowolnych konfiguracjach.

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

Ciekawe ile załóg odważy się na Tunezję ?
My jedziemy na pewno.
Kto jeszcze ?

OdpowiedzCytat
(@07-zglos-sie_1683801150)
Eminent Member

My jedziemy. Szkoda ze granica Algierii z Marokiem jest zamknięta bo przeszło mi przez głowę żeby wracać przez Maroko i Hiszpanię )

OdpowiedzCytat
(@godzillateam)
Eminent Member

my tez się wybieramy, prom klepnięty :)

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

My też mamy zabukowany prom. Natomiast z tym swobodnym pojeżdżeniem po Tunezji być może będzie lekki problem. Niektóre drogi na południu kraju bywają zamykane przez wojsko. W Tunisie jest stan wyjątkowy. Być może nie da się pojeździć jako wolni strzelcy tak jak planowaliśmy, ale płyniemy.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@dwr_____)
Eminent Member

Który konkretnie prom zaklepaliście(dzień i godzina)? Oraz na jakiej stronce?

OdpowiedzCytat
Strona 4 / 5
Share: