Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Plan 4x4 -Sycylia i Tunezja

54 Posty
18 Users
0 Likes
20.2 K Widok
(@rasputin-team)
Eminent Member

Witam . Ja w tym roku startuje na 100 % . Auto ARO m461 silnik mb 2.4d 70 KM . Mam do was pytanie . Jakie opony polecacie bo musze poszukac nowych ale nic ciekawego nie znalazlem w tym rozmiarze 6.50 x 16 ... powiedzcie czy pomysl z jodelkami to samobojstwo ????

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Średnio widzę jazdę na typowych jodełkach po czarnym. A w teren jak wjedziecie to będą to albo szutry albo piach, więc czy ja wiem, czy tam jodła potrzebna? Honker na takich opierdziela większość terenu gdzie jest w stanie wjechać ( nie mówię tu o wklejaniu auta po mosty):

http://olx.pl/oferta/tarpan-honker-opona-7-50-r-16c-oryginal-z-wojska-para-CID5-ID9U0Vt.html

Ja w Grecji po plaży w piachu popierdzielalem moim "Rolnikiem" z napędem tylko na tył, a są to opony w mej ocenie kiepskie jak cholera, szczegolnie na mokrym, zimą się zaklejają też szybko:

http://www.superkola.cz/produkt/7219-205-70-15-fulda-tramp-4x4-mix-96-s-pouzity-zimni-par-id21053

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@katofuriaty)
Honorable Member

Witam . Ja w tym roku startuje na 100 % . Auto ARO m461 silnik mb 2.4d 70 KM . Mam do was pytanie . Jakie opony polecacie bo musze poszukac nowych ale nic ciekawego nie znalazlem w tym rozmiarze 6.50 x 16 ... powiedzcie czy pomysl z jodelkami to samobojstwo ????

Jodełkę zostaw sobie do jazdy w terenie, poszukaj opon którymi zrobisz pewnie ok 6000-7000 km. Ja bym założył szosowe z tradycyjnym bieżnikiem na lato.

OdpowiedzCytat
(@rasputin-team)
Eminent Member

Znalazlem cos takiego i chyba sie zdecyduje wlasnie na nie http://www.oponeo.pl/dane-opony/tigar-cargo-speed-6-50-r16-108-l-c
Opony serbskiej produkcji na licencji Michelin , ale widzialem je gdzies taniej ;)

OdpowiedzCytat
(@katofuriaty)
Honorable Member

Znalazlem cos takiego i chyba sie zdecyduje wlasnie na nie http://www.oponeo.pl/dane-opony/tigar-cargo-speed-6-50-r16-108-l-c
Opony serbskiej produkcji na licencji Michelin , ale widzialem je gdzies taniej ;)

No i fajnie :) te są OK !

OdpowiedzCytat
(@camp4x4-adventure-team)
Estimable Member
Topic starter  

Oficjalnie ogłaszamy iż Niva została nabyta....
Jeszcze nie jeździ, ale rokowania są pomyślne.

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Po ciemku wygląda przyzwoicie.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@katofuriaty)
Honorable Member

Asia i Paweł ! jedziecie Nivką na Złombol czy tylko Off Road ?

OdpowiedzCytat
(@mkzibi)
Reputable Member

Asia i Paweł ! jedziecie Nivką na Złombol czy tylko Off Road ?

Witam Panowie. Mój poldek poszedł do ludzi. W tym roku planuję wyjazd na 4x4. Szukam Honkera ale na razie bez sukcesu. Jesli znajdę to co w nim na pierwszy rzut na pewno będzie do zrobienia aby dojechać do celu? Jest mało czasu i to mnie martwi. Podpowiedzcie.

OdpowiedzCytat
(@krokodyl-team)
Reputable Member

Kwestia jaki fundusz chcesz przeznaczyć. W tych które widzę w ogloszeniach do 10tys to do zrobienia jest chyba wszystko :D

Jeśli nie miałeś do czynienia z 4x4 to weź prosze pod uwagę, że auta są zazwyczaj bardziej wyesploatowane niż osobowe a wszystko jest dwa razy bardziej złożone (dwa mosty zamiast jednego, dwa wały zamiast jednego, skrzynia+reduktor zamiast jednej skrzyni). Suma luzów zawsze większa, większa ilość miejsc z których może ciec.

www.krokodylteam.blogspot.com

OdpowiedzCytat
(@expertauto)
Trusted Member

Super widzę, że nie pojedziemy sami NIVA :)

Twoja jest w idealnym stanie. Gratulacje zakupu.

OdpowiedzCytat
(@camp4x4-adventure-team)
Estimable Member
Topic starter  

Oczywiście, że jedziemy Nivką - Poloneza zaczynamy oszczędzać.

OdpowiedzCytat
(@grzechotnik)
Eminent Member

Gdzie ją można zobaczyć na żywo :woohoo:

OdpowiedzCytat
(@mkzibi)
Reputable Member

Kwestia jaki fundusz chcesz przeznaczyć. W tych które widzę w ogloszeniach do 10tys to do zrobienia jest chyba wszystko :D

Jeśli nie miałeś do czynienia z 4x4 to weź prosze pod uwagę, że auta są zazwyczaj bardziej wyesploatowane niż osobowe a wszystko jest dwa razy bardziej złożone (dwa mosty zamiast jednego, dwa wały zamiast jednego, skrzynia+reduktor zamiast jednej skrzyni). Suma luzów zawsze większa, większa ilość miejsc z których może ciec.

A co lepiej proponujecie Nive czy HOnkera?

OdpowiedzCytat
(@krokodyl-team)
Reputable Member

Pytanie dlaczego w ogóle uparłeś się na 4x4. Za 10k z pewnością kupisz lepszą Nivę niż Honkera.

www.krokodylteam.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 4
Share: