Gaźnik seria, bez kombinowania.
Przy okazji wrzucę zdjęcie gaźnika, który miałem, z efektownymi otworami... :)
W innym temacie wspomniany został temat regulacji luzu zaworów w Ładzie - podzielę się swoimi doświadczeniami.
Książkowy luz na zimnym silniku wynosi 0,15mm i jest jednakowy na zaworach ssących i wydechowych. Jaki dać luz w przypadku gazowni nie wiem.
Główny problem przy regulacji to konstrukcja dźwigienek - oparte z jednej strony na zaworze a z drugiej na główce śruby regulacyjnej gibią się na boki. W efekcie powierzchnia dźwigienki będzie ułożona pod kątem względem powierzchni krzywki wałka i szczelinomierz na jednym brzegu będzie się klinował, a na drugim będzie latał luźno.
Próba regulacji luzu najprostszym małym szczelinomierzem
to istna katorga. Minimalnie większe szanse ma się z długim i trochę szerszym szczelinomierzem
Jednak nawet przy specjalnym szerokim szczelinomierzu
regulacja dalej będzie trudna i będzie wymagała dużego wyczucia. Pamiętać należy że przy dociśnięciu nakrętki kontrującej śruba regulacyjna pójdzie minimalnie do góry i luz się zmniejszy.
Najwygodniej regulację przeprowadzić z wykorzystaniem czujnika zegarowego.
Opiera się ona na zależności

czyli luz 0,15mm na zaworze to luz 0,52mm na końcu dźwigienki.
Istnieją gotowe zestawy czujnik + uchwyt, kilka widać np. w tym artykule u Węgrów. Jakby pokombinować, to pewnie dałoby się to ogarnąć też czujnikiem na zwykłym statywie. Uchwyt można też spróbować sobie też wystrugać
Grunt, żeby czujnik zamocowany był stabilnie, a stopka podczas regulacji opierała się cały czas na tym samym punkcie dźwigienki (nie może się zsuwać itp.)
Zalety jakie daje nam regulacja czujnikiem
- gibanie się dźwigienek ma pomijalne znaczenie
- regulacja przeprowadzana jest z ponad 3 krotnie większą dokładnością
- mamy powtarzalną i liczbową informację
- wiadomo o ile zmniejszył się luz po dociśnięciu kontry
- nie dostaniemy pier...ca jak przy regulacji szczelinomierzem :lol:
Po regulacji czujnikiem, każdy zawór i tak kontroluję szczelinomierzem.
Potem robię kilka obrotów wałem i każdy zawór sprawdzam jeszcze raz.
Podczas regulacji kieruję się jeszcze jedną zasadą - lepszy luz ciut za duży niż za mały. Na klepiących zaworach dojedzie się dalej niż na wypalonych...
I bez fanatyzmu, ustawione idealnie i tak za jakiś czas zaczną klepać, taka już ich natura :)
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Wszystko super, ale pytanie, jak wykonujesz pomiar czujnikiem zegarowym, to w jakiej kolejności sprawdzasz dźwigienki?
Witam jestem nowym fanem tego tematu :) Wprawdzie na Złombol jadę żukiem ale Łada też wymaga trochę pracy :)
http://czarnyjastrzab.blogspot.com/
Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab
U mnie miała być wymiana łańcucha rozrządu a skończyło się na wymianie głowicy :( Komuś się kiedyś urwała łyżwa i zamiast założyć nową, ogarnął temat jak na druciarza przystało- pominął ją, napinacz na maksa, otwór na śrubę zaślepiony i ogień! Łańcuch wyciął piękny rowek w głowicy przy okazji ścinając mocowania łyżwy. Tak więc trwa regeneracja drugiej głowicy. Jutro spróbuję wrzucić zdjęcia jak wyglądają uszkodzenia!
U mnie miała być wymiana łańcucha rozrządu a skończyło się na wymianie głowicy :( Komuś się kiedyś urwała łyżwa i zamiast założyć nową, ogarnął temat jak na druciarza przystało- pominął ją, napinacz na maksa, otwór na śrubę zaślepiony i ogień! Łańcuch wyciął piękny rowek w głowicy przy okazji ścinając mocowania łyżwy. Tak więc trwa regeneracja drugiej głowicy. Jutro spróbuję wrzucić zdjęcia jak wyglądają uszkodzenia!
Dodatkowe nieoczekiwane wydatki...te nasze auta są jak wykopaliska archeologiczne...nigdy nie wiesz na co trafisz ;)
SkazaniNaŁadę- masz rację! Czego człowiek nie ruszy to może być puszka Pandory :P Ale powoli i systematycznie do celu- skrzynia 5ka już siedzi, krzyżaki wymienione, głowica jutro powinna wrócić do auta, montaż rozrządu i wyjeżdżamy walczyć dalej :D Dobrze że części do ładnej kosztują po kilka- kilkanaście złotych. Tylko skąd te wydane tysiące się biorą? ;) Magia :P
GRUBANUTA- true story! :P
SkazaniNaŁadę- masz rację! Czego człowiek nie ruszy to może być puszka Pandory :P Ale powoli i systematycznie do celu- skrzynia 5ka już siedzi, krzyżaki wymienione, głowica jutro powinna wrócić do auta, montaż rozrządu i wyjeżdżamy walczyć dalej :D Dobrze że części do ładnej kosztują po kilka- kilkanaście złotych. Tylko skąd te wydane tysiące się biorą? ;) Magia :P
GRUBANUTA- true story! :P
Pure Perfection...no correction :D
Nie narzekaj na budżet ;) w końcu pozwoliłeś sobie na ekstrawagancje w postaci 5 biegu :D Idziesz jak burza z remontami, ja utknąłem z racji deficytu czasu :)
To fakt- 5 bieg= czyste szaleństwo :P Jeszcze wymiana łożysk, instalacja nowych felg, audio, montaż wszystkich zgromadzonych gadżetów i do wiosny jeżdżę. A potem druga część zabawy- zawieszenie, blacha, faltdach i chyba jednak LPG- serce mówi nie, rozum mówi tak :P Ładna była bardzo zapyziała- jednak zakup auta które więcej stało niż jeździło nie jest taki kolorowy :P Nie ma jednak co się łamać- odwdzięczy się w trasie :)
Ładna już w domu! Normalnie auto nie do poznania- po zrobieniu głowicy zapitala aż miło! O radości z posiadania 5 biegów do przodu nie wspomnę :P
Mam nadzieję że podzielicie się wiedzą i ze mną :)
Kupiłem ładę 2107 1.3. Gaźnik ma oznaczenie 2017-1107010. W necie znalazłem info że pochodzi z wersji 1.5, czy warto szukać oryginału i wymieniać czy nie robi to wielkiej różnicy?
I gdzie kupić zestaw naprawczy? U mnie nikt na stanie tego nie ma na zdjęciach sprzedających na alegro nie widać za dobrze... W załączniku zdjęcie elementów które koniecznie potrzebuje (choć jak zestaw będzie większy to nic się nie stanie.)
Z góry dziękuję za odpowiedz/namiary :)
http://czarnyjastrzab.blogspot.com/
Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab
Ja mam w warbo hybryde dwóch różnych gaźników, części które potrzebowałem wsadziłem w koperte i wysłałem do sklepu internetowego eter-mot. Babka telefonicznie zadzwoniła ile kasy przelać i odesłała mi stare czesci wraz z nowymi.
Pewność jaki konkretnie masz gaźnik będziesz miał jak sprawdzisz dysze paliwa i powietrza z tabelami.
Zestawy naprawcze są dostępne bez większego problemu.
Twój gaźnik to Ozon/Weber (zestawy przeznaczone do Solex'ów nie będą pasować)
Szukaj na allegro (Lada1994, a w przypadku zakupu u Ladas77 i Niwa77 możesz łączyć w jedna wysyłką) i w jacars.pl, wszystko dostaniesz.
Zestawów kup parę, pozbierasz to co potrzebujesz, a to co zostanie będziesz miał na zapas.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka