Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Przygotowanie Poloneza/ Fiata 125p na Złombol 2016

166 Posty
35 Users
0 Likes
53.8 K Widok
(@immortale-team)
Estimable Member

No właśnie też się zastanawiam nad jakąś folią, tylko co by było najlepsze?
Co do żywicy to nie próbowałem, z mojej strony mogę tylko powiedzieć, że nie ma sensu klejenia czegokolwiek butapremem, bo mi przesiąkł przez dyktę i pomarszczyło skaj, na szczęście zeszło po odklejeniu i wysuszeniu.

"jak nie urok, to sraczka" :woohoo:

OdpowiedzCytat
(@paragraf)
Active Member

Pomalujcie Plasti dipem, nie trzeba mieć umiejętności w oklejaniu folią.
Tylko zamaskować tapicerkę folią malarską i po robocie.

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

Dykte najlepiej wymienić, kleic klejem tapicerskim a nie butaprenem.
Kup sobie w markecie budowlanym jakąs płytę pilsniowa i dotnij według oryginału nowa.
Co do listwy, to nie ma dobrego sposobu na jej odnowienie. Jest wykonana z tworzywa i ma dosyć duża podatność na zmiany temperatury. Wszystko co na nią przykleisz szybko popeka lub się odklei. Szukaj na allegro, czasami sprezdaja nowe.

Prevent-Złombol Stowarzyszenie FSO Pomorze

OdpowiedzCytat
(@borewicz-team)
Estimable Member

Dyktę też bym wymienił bo jak miała dużo wilgoci to jej nie uratujesz a co do listwy to myślę że można by ją zastąpić aluminiowym płaskownikiem po polerce przykleić na kleju montażowym połysk będzie trwalszy a gdyby co można przepolerować .

OdpowiedzCytat
(@immortale-team)
Estimable Member

Z tym "amalinum" całkiem dobry pomysł, pomyślę nad tym.
Co do dykty, to w jednym boczku wymieniłem, 2 są dobre a czwarty jest ok, tylko trochę wybrzuszony, ale jeszcze nie przegnity i na razie bym go nie zmieniał tylko naprostował i wzmocnił.
Dzięki za podpowiedzi, coś z tego będzie.
Ps. zajmuję się pierdołami bo auto na lakierownie czeka :)

"jak nie urok, to sraczka" :woohoo:

OdpowiedzCytat
(@zukolot-spolka-zlo-m)
Estimable Member

Pytanie do posiadaczy starszych poldkow - jezeli posiadam uboga wersje C - to obrotomiesz do tych zegarow domontuje - jednak jak sie ma sprawa z zegarkeim - ten jest zdaje sie zintegrowany z zegarami - czyli jezeli chcialbym byc dumnym posiadaczem zegarka nie pozwalajacego spac - to musze kupic calosc juz posiadajaca takowy gadzet ?

OdpowiedzCytat
(@cyklopi)
Active Member

Po ogarnięciu poprzedniej usterki, wymianie oleju i przejechaniu polonezem około 2000 km bez problemów zaczął wydawać z siebie niepokojące dźwięki. :-( Czyżby któryś z hydropopychaczy się nam zawisił? Stukanie nie jest ciągłe i też nie występuje zawsze. Są dni że wgl nie stuka, a są też takie ze puka cały czas. Zauważyłem, że problem pojawia się raczej na niskich obrotach, a nasila się po obciążeniu silnika np alternatorem czy też pompa wspomagania. Obroty maleją ciśnienie oleju spada i hydropopychacz ma za niskie ciśnienie oleju i stuka? Może coś podpowiecie? ;-)

https://youtu.be/aFVX6bHR59k

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

Po ogarnięciu poprzedniej usterki, wymianie oleju i przejechaniu polonezem około 2000 km bez problemów zaczął wydawać z siebie niepokojące dźwięki. :-( Czyżby któryś z hydropopychaczy się nam zawisił? Stukanie nie jest ciągłe i też nie występuje zawsze. Są dni że wgl nie stuka, a są też takie ze puka cały czas. Zauważyłem, że problem pojawia się raczej na niskich obrotach, a nasila się po obciążeniu silnika np alternatorem czy też pompa wspomagania. Obroty maleją ciśnienie oleju spada i hydropopychacz ma za niskie ciśnienie oleju i stuka? Może coś podpowiecie? ;-)

https://youtu.be/aFVX6bHR59k

prawdopodobnie zgadujesz. Sprawdź to najlepiej stetoskopem. Jeśli przyłożysz do pokrywy zaworów i bedzie waliło to BINGO

OdpowiedzCytat
(@zielony-ogryzek)
Trusted Member

Dodał bym do tego jeszcze sprawdzenie ciśnienia oleju. Masz jeszcze czas na naprawę ;)

WGR- Wiejska Grupa Rozpoznawcza!
Największy Sad Europy!

OdpowiedzCytat
(@cyklopi)
Active Member

Właśnie miałem zamiar przesłuchać go stetoskopem tylko póki co go nie mam. Ciśnienie oleju i kompresji sprawdzę jutro bo mam pożyczone w tym celu właśnie przyżądy. :-) W Niedziele zrobiłem nim 250km i się spisuje elegancko tylko to mnie strasznie drażni... :-(

OdpowiedzCytat
(@przyjaciele-porucznika-borewicza)
New Member

Witam szanowne grono miłosników poloneza:) 1 złombol przede mną i wczytuje sie w forum, widzę ze kilka polonezów kryzysów jedzie! super:)
mam pytanie czy ma ktoś jakieś namiary na firmę zajmującą sie regeneracja gaźników do poldasa 1.5 AA ??

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

W jakiej okolicy?
Miasto, województwo, kraj? :)
Kogoś znajdziemy...

OdpowiedzCytat
(@borewicz-team)
Estimable Member

Turbo Regen Chocicza robiłem tam do borka i do kanta polecam praktycznie bez regulacji po montażu zrobiłem loret i paso.
Musisz przetrzeć stopkę gaźnika tam jest jego symbol jak podasz ten symbol to przygotuje ci taki sam ze swojego a jak wyślesz mu własny to go zregeneruje i odeśle.Różnica 90zł z moim gaźnikiem 120zł z jego.

OdpowiedzCytat
(@przyjaciele-porucznika-borewicza)
New Member

dzieki za info (jestem z katowic) zakład w sumie wszytko jedno gdzie byle polecony:) jak mogę wysłać to mnie to w sumie urzadza:)

OdpowiedzCytat
Pegazy
(@pegazy)
Honorable Member

Mam takie czysto teoretyczne pytanie (na razie). Czy wstawienie silnika z Caro Plusa 1,6 GSI do budy Borewicza jest prostą operacją? tzn czy wymiary, punkty mocowania itp tych silników są takie same, czy jednak jest trochę rzeźbienia?
Nie wyśmiewajcie mnie od razu, jestem totalnym laikiem w tych sprawach ;)

`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)

OdpowiedzCytat