Witam , czy ktoś zmieniał zbiornik paliwa na większy ? Pacjent to polonez caro diesel 1994
Zastanawiałem się nad zbiornikiem 60 litrów, który dosyć długo wisiał na allegro. Była to jakaś samoróba i obawiam się, że nie miał wewnątrz przegród. Druga sprawa to trzeba przerobić smok i czujnik poziomu. Myślałem o tym przed Norwegią. W Europie są tak gęsto stacje benzynowe, że według mnie mija sie to z celem. Na zbiorniku fabrycznym przejeżdżam spokojnie około 500km.
Przy pojemności rzędu 60l nie potrzebujesz przegród. Bak od Lublina ma niemal 90 l i też nie ma grodzi.
Co do samoróbek - na niektórych granicach może być z nimi problem, szczególnie poza UE.
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
http://husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
W standardowym zbiorniku, fabrycznym Poloneza są przegrody zapobiegające przy niskim poziomie "uciekaniu" paliwa na zakrętach spod smoka tym samym zapowietrzaniu się układu zasilania. Dzięki nim również wskaźnik paliwa zachowuje się dosyć stabilnie. W tym samorobnym z tego co wiem takowych nie było.
Ja sobie pozwolę jeszcze do sprężyn od Poloneza Trucka Diesla wrócić...
tak jak napisał Prevent wizualnie raczej trudno je odróżnić (mają 9 zwojów) ale te Truckowe są z drutu 14.5-14.7 mm (zależy czy dokładnie zmierzone i czy z farbą/brudem czy bez :D). Jakby ktoś potrzebował nowych np. do Poloneza Trucka :D to polecam ZPH Śnieżek. Jak widać w Ofercie mają tylko do zwykłego Poloneza i do Trucka ale te ostatnie są właśnie z drutu fi 14.5 mm. Cena? 75PLN sztuka + 30PLN kurier i właściwie robią i wysyłają od ręki w 3dni macie je w domu :D
Jakby ktoś był bardzo narwany... to w tej cenie zrobią Wam nawet o jeden zwój krótsze lub... dłuższe :D Ale ostrzegam że nowe - standardowe 9 zwojowe - będą pewnie o 5-10% wyższe od tych co wyciągniecie z auta :)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
Resory z trucka to przegięcie, tam jest 6 piór!
Jezeli chodzi o podniesienie do góry, to trzy pióra wystarczą. Należy wtedy dla zmniejszenia kątów na krzyżakach oddystansować podpirę wału od karoserii. Wystarczy okolo 1,5-2 cm.
Właśnie. Ja podniosłem tył w moim fiacie a o dystansach na podporze nie pomyślałem i dużo głośniej zaczął chodzić. Przerobie jak będę znowu wymieniał skrzynię :)
W sumie już zapomniałem o pewnej przypadłości mojego Polonez, i korzystając z wątku to zapytam Was. Więc jak dość dobrze rozgrzeje Poldka to podczas ruszania strasznie wpada w wibracje (nazwałbym to rzucaniem silnikiem) chyba silnik , aż tak ze rura wydechowa wali o podłogę. Jak jechaliśmy do Loret to wszystko było ok dopóki nie dojechaliśmy za Maranello. W Monako już wszyscy na nas się patrzyli jak ruszamy i dopiero na powrocie w okolicach Norymbergi i w nocy przestało. Przed Passo wymieniłem podporę wału i poduszki pod silnikiem i efekt jest ale mimo wszystko nadal po zagrzaniu strasznie nim rzuca. Co teraz wymienić ?? poduszkę skrzyni sprzęgło?? jakieś pomysły?
`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372
Dwumas ;)
A tak poważnie, to jest na 90% sprawa tarczy sprzęgła. Na zimnym daje radema na ciepłym szarpie. Jest na wykończeniu, polecam wymianę. Może być tak, że okładzina jest ok i nawet się nie ślizga ale amortyzatory, czyli te sprezynki na tarczy się zużyly i dlatego tak szarpie.
Zanim jednak wymienisz sprzęgło, sprawdź łącznik elastyczny pomiędzy skrzynią biegów w wałem. Lubi pękać i tez daje taki efekt.
tak myślałem że to dwumas :evil: obstawiałem właśnie te sprężynki bo sama tarcza raczej jest ok bo nie ślizga sie wogóle :) Dziękuje i dopisuje sprzęgło do listy
`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372
Czy kazda skrzynia 5- biegowa z poloneza podejdzie mi do borka z 83 ? Silnik 1500 AA .
P.S. Czy moze ktos nie chce sie takiej skrzyni pozbyc ??
P.S.2.Pytanie do specow od Poloneza - czy probował ktos moze poprawic fabryke i uszczelnic silnik AA (planuje moj oddac do firmy robiacej rajdówki akurat taki kontakt mam) i zrobic szlify ewentualnie dobrac inne tłoki i na maxa uszczelnic - czy konstruktorzy tego silnika zaplanowali az taka szczelnosc czy moze sie to zakonczc eksplozja ?
Każda skrzynia 5 biegowa będzie pasowała.
Można uszczelnić, nie eksploduje. Polecam uszczelki MORPAK
no nie wybuchnie.... chyba że go doprężysz za bardzo :P
Witam. Borykam się z takim problemem w moim Polonezie 1.6 GLI BOSCH. Może ktoś podpowie co może być nie tak? I czy czujnik położenia wału to trafna diagnoza? :P
Bosch :/ ja bym wywalił i przerobil na gaźnik
Ale jak już chcesz się tym zając, to zacznij od początku.
1. Świece
2. Kable WN
3. Cewkomoduł
4. CPWK
5. Czujnik temp. dla kompa
6. Sonda lambda
7. Komputer
Objawy wyglądają na elektryczne, ale mogę się mylić. Jeżeli to nie elektryka, to może być niedobór paliwa.
1. Benzyna - pompa paliwa, filtr paliwa
2. Urządzenie wtryskowe,
Możesz, jeżeli posiadasz drugiego sprawnego Boscha lub wszystkie z wymienionych części podmieniac aż się poprawi. Inaczej nie potrafię na odległość pomoc.
No tak BOSCH...coraz bardziej mnie denerwuje to ustrojstwo. No ale dam mu jeszcze szanse. :P
Wymieniałem już świece, kable, cewkę, ustawiłem na nowo rozrząd (był przestawiony) i wymieniłem pasek.
Nad przerobieniem na gaźnik już się zastanawiałem. Był by pewnie znacznie mniej problemowy. Tylko to się chyba wiąże też z przerobieniem układu paliwowego?
Wystarczy założyć elektryczna pompę niskociśnieniową i problem z głowy.
Aparat wkładasz bez problemu, wymieniasz kolektor ssący pod gaźnik razem z gaznikiem, linka ssania, cewka, moduł i nie martwisz się kaprysami Boscha.
Jest jeszcze jedna wada tego silnika, wycierajace się krzywki na walku rozrządu i to dosyć gwałtownie. Pamiętać też trzeba o innej procedurze ustawiania zaworów. Tutaj nie używamy szczelinomierza.