Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Przygotowanie Poloneza/ Fiata 125p na Złombol 2016

166 Posty
35 Users
0 Likes
53.8 K Widok
(@cyklopi)
Active Member

O wycierających się wałkach słyszałem, ale raczej wykluczam, że jest jakoś strasznie zjechany bo na gazie potrafi się wkręcić normalnie do 6.5 tyś. O zaworach czytałem jak się do nich zamierzałem dobrać w celu ustawienia. No ale dałem sobie siana jak przeczytałem, że lepiej nie ruszać bo są regulowane hydraulicznie. :p

Zastanawiałem się jeszcze nad wypalonym zaworem. No ale dlaczego by wtedy objaw występował tylko w znacznym stopniu na benzynie...

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

W hydro nie ustawia się luzów zaworowych.

Jeżeli jest potrzeba, np. po wymianie uszczelki pod głowica, należy je odpowiednio ustawić. A wygląda to tak:

1. Kolejność jest taka sama jak podczas regulacji luzów
2. Krecimy śruba regulacyjna aż do skasowania luzu
3. Wkrecamy śrubę regulacyjna jeszcze 2,5 obrotu
4. Kontrujemy nakretką
5. Po ustawieniu wszystkich 8 szt. Odczekujemi min. pół godziny zanim uruchomimy silnik.

Jeżeli na gazie jest ok, to zastanów się nad zmianą na gaźnik. Jeżdżąc na Lpg i tak noe ma to większego znaczenia czy to bosch czy gaźnik. A wyeliminujesz bolączki Boscha i jak będziesz musiał na benzynie jechać, to będzie lepiej.

Prevent-Złombol Stowarzyszenie FSO Pomorze

OdpowiedzCytat
(@cyklopi)
Active Member

Nagrałem jeszcze jeden filmik ukazujący cofanie się paliwa w układ dolotowy. Może wiecie o co tu chodzi??

https://www.youtube.com/watch?v=TDZF34bEd2s

Wstępna diagnoza źle ustawiony rozrząd.

Ustawiłem rozrząd jeszcze raz bo faktycznie był źle ustawiony (ustawianie z lusterkiem ch*j nie robota), ale jest problem taki, że wróciły objawy z przed wymiany. Czyli klekotanie jak diesel, ciężki rozruch i nie wkręcanie się na obroty.

https://www.youtube.com/watch?v=EZWHYBOtDVY

http://www.fotosik.pl/zdjecie/55f3219c21dbabd4

Możliwe by było, że ścięło klin na dużym kole,, albo w jakiś sposób się "rozwulkanizowało" od metalowej części? :S

OdpowiedzCytat
(@motokoty)
Trusted Member

Szukalbym w ciśnieniu paliwa ew mapsensor A może wydech zapchany?

https://www.facebook.com/MotoKotyGd https://www.polarsteps.com/MotoKoty/40910-zlombol-2016?s=53964d27-3fcb-4dae-b042-61c4139fd1cc

OdpowiedzCytat
(@krokodyl-team)
Reputable Member

Na Twoim miejscu sprawdziłbym jednak stan wałka i przyjrzał się 'luzom' zaworowym. Tak jak Prevent napisał - hydro też musi mieć wstępny 'luz'. No i musi się właściwie otwierać. Jeśli hyrdopopychacze są zatarte albo mają za mały/duży 'luz wstępny' to napełnianie i opróżnianie silnika będzie niewłaściwe. Jak długo masz to auto? Może poprzedni właściciel coś pogrzebał?

www.krokodylteam.blogspot.com

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

JeszczeNieWiemPosłuchałem i popatrzyłem na te filmiki.

Po pierwsze pierścienie się skończyły, o czym świadczy olej w obudowie filtra powietrza.

Po drugie, jest coś nie tak z rozrządem. Albo jest źle ustawiony albo faktycznie krzywki wałka zdarte. Mogą też być wypalone zawory, dlatego spaliny cofa do kolektora ssącego.
Na dużym kole rozrządu nie ma klina, jest wypust z wałka rozrządu i on raczej się nie ścina.

Po trzecie, klekocze jak diesel bo ma mega luzy na zaworach. Albo hydropopychacze są do wymiany albo ktoś ustawił luzy zaworowe tradycyjnie ze szczeliną.

Bez wyciągnięcia i remontu silnika ja bym nigdzie poza obręb 20 km się nie wybierał :D

Jest na olx fajnie przygotowany zestaw pod hydro, brać składać i ładnie docierać. Wtedy objedzie jeszcze kilka złomboli.

http://olx.pl/oferta/polonez-blok-1600-po-szlifie-tloki-CID5-ID7srER.html#46279caf89

OdpowiedzCytat
(@zukolot-spolka-zlo-m)
Estimable Member

Potrzebuje zdjęć deski rozdzielczej poloneza rocznik 83-87 najlepiej w full opcji (X)- jakby to nie brzmiało w kontekscie poloneza ;)
Posiadam wersje c z uszkodzona deska - i chcialbym przy okazji wymiany uzupelnic kilka "brakujacych " udogodnien w stylu tylnej wycieraczki itp a nie znam rozmieszczenia przelacznikow :)

prosze o PW podam maila z gory dzieki

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

Pod wlacznikiem świateł montujesz wyłącznik ogrzewanej szyby
Pod wlacznikiem wentylatora montujesz włącznik halogenow
Na konsoli środkowej od góry:
1. Włącznik tylnej wycieraczki ze spryskiwaczem
2. Włącznik przerywanej pracy wycieraczek przednich, do niego musisz dołożyć regulator częstotliwości pracy przerywanej.

OdpowiedzCytat
(@zukolot-spolka-zlo-m)
Estimable Member

Pod wlacznikiem świateł montujesz wyłącznik ogrzewanej szyby
Pod wlacznikiem wentylatora montujesz włącznik halogenow
Na konsoli środkowej od góry:
1. Włącznik tylnej wycieraczki ze spryskiwaczem
2. Włącznik przerywanej pracy wycieraczek przednich, do niego musisz dołożyć regulator częstotliwości pracy przerywanej.

Ok bardzo dzieki za odpowiedz - nie orientujesz sie moze jeszcze czy deska rozdzielcza - kontroki w "ubogiej" wersji rowniez sa montowane - czy dowiem sie jak rozmontuje ?

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

W wersji kryzysowej zegary są bez obrotomierza, jak już chcesz doposazac to zmień zegary.
Nie wiem jak mam się sprawa z wiazką elektryczna, czy nie była ona tez ubozsza. Może być potrzeba poprowadzenia kilku przewodów. Albo szukać kompletnej wiązki z pelnossprawnego borka

OdpowiedzCytat
(@borewicz-team)
Estimable Member

Nie musisz zmieniać zegara obrotomierz to jeden z jego elementów a co do przewodów to w moim ce 84r musiałem dociągnąć

OdpowiedzCytat
(@zukolot-spolka-zlo-m)
Estimable Member

Ok dziekuje Panowie za odpowiedzi narazie pozostaje mi ostatnie pytanie - czy stalowe zderzaki z wersji kryzysowej jak to ktrys z Was okreslil da sie 1:1 wymienic na plastiki , czy tez trzeba cos przy blacharce grzebac ?

Na reszte pytan mam nadzieje bedzie mi odpowiadac ISBN 83 "Budowa eksploatacja i naprawa Polonez" zakupiona za cale 15 pln :)

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

Zderzaki wymienisz bez problemu, wszystko pasuje. Na tylnym pasie nie ma tzw. noska ale to nie przeszkadza. Po prostu będzie większy prześwit pomiędzy zderzakiem a pasem tylnym.

OdpowiedzCytat
(@borewicz-team)
Estimable Member

Obrotomierz mam nówkę.A co z twoimi zderzakami nie tak że wymieniasz?

OdpowiedzCytat
(@zukolot-spolka-zlo-m)
Estimable Member

W sumiez nimi wsio OK - tylko tak naprawde to mi sie marzy rowniez taki borek jak Twoj :)) - ale tego pozostawie chyba w oryginale - tyle tylko ze z C zrobie full opcje wewnatrz :)

OdpowiedzCytat
Strona 8 / 12
Share: